יום שני, 7 בספטמבר 2020

תזונה והשמנה, איך לשמור על משקל תקין - קובי עזרא

תזונה והשמנה, איך לשמור על משקל תקין - קובי עזרא.
שלום כאן קובי עזרא מומחה לרפואה נטורופטית, היום נדבר על איך לצמצם את הנטייה להשמנה, כחלק מתזונה לוויסות רמת הסוכר בדם. 




לאחר אכילה כל שהיא (ובעיקר פחמימות) רמות הסוכר המחזור הדם עולות, וכשעלייה זאת עולה מצורה חדה או מהירה, גופנו מפריש בתגובה מבלוטת הלבלב (מאזור המכונה תאי בטא, באיי לנגרהנס - islets of Langerhans) ההורמון אינסולין.

תפקידו של ההורמון אינסולין בין יתר תפקידיו האנבולים הוא להכניס סוכר ממחזור הדם לתאים. 

יש לציין כי רמות גבוהות של סוכר בדם הן רעילות ולטווח הארוך פוגמות בכלי דם קטנים, זה בדיוק מה שקורה בקרב חולי סוכרת, הסיבוכים של חולי סוכרת

הפגיעה לרוב נוצרת בעיקר בכלי הדם העדינים המצויים בעיקר בכליות, העיניים ובמערכת העצבים. 

יש להבין ששינויים חדים ברמת הסוכר בדם אינם טובים, למשל אכילת מזון שיגרום לנו לעלייה חדה של סוכר הדם, יגרום כאמור לשחרור אינסולין מוגבר, כך לירידה ברמת הסוכר.

רמת סוכר נמוכה זו בדם גורמת למוח "לפחד וסטרס" היות ומקור האנרגיה העיקרי של המוח הוא גלוקוז - סוכר (גם קטונים), תגרום לתחושת רעב מוגברת ובעיקר לסוכרים, זאת במטרה לאזן את המצב, היות ורמת סוכר נמוכה מדי עשויה לסכן חיים. 

כך אנו נרוץ שוב למקרר או למזווה במטרה לאכול מזון מהיר ובמהירות ששוב פעם יקפיץ לנו את רמת הסוכר בדם וחוזר חללה. לכן עלינו לשבור את מעגל הקסמים הנ"ל. 

כלומר שעלינו לצרוך מזון אשר יגרום לעלייה מתונה ולאורך זמן של סוכר בדם, כך למעשה נצמצם את התנודות של העלייה והירידה ברמות הסוכר במחזור הדם. 

כתוצאה מכך אנו נחוש פחות רעבים, כלומר שבעים לאורך פרק זמן ארוך יותר. וגם נמנע לנפולות אנרגיה שנוצרות לעתים לאחר ארוחות כבדות, כמו למשל בארוחת הצהריים. 

אקרבוז - Acarbose (תרופה לסוכרת) והלוטאולין המצוי בירקות מעכבים את פעילות האנזים שמפרק פחמימות וכך גורמות לעלייה מתונה יותר של סוכר בדם. כלומר עיכוב בפירוק וספיגת העמילנים - פחמימות. 

התרופה אקרבוז משמשת לטיפול ואיזון מחלת הסוכרת שאינה תלויה באינסולין (כמו סוכרת מסוג 2). האקרבוז מצמצם את רמת הסוכר בדם ע"י צמצום בספיגת הסוכרים ממערכת העיכול למחזור הדם.

לכן אני ממליץ לכם כמו ללקוחותיי כאשר אתם אוכלים ארוחת פחמימות שעיקרה למשל דגנים או קטניות לצרף לה סלט ירקות חיים וגם מבושלים. 
תזונה והשמנה, איך לשמור על משקל תקין - קובי עזרא


יש לציין ולומר שאכילת שומן וחלבונים מלאים מאטים את ספיגת הסוכר לזרם הדם, כך שניתן לשלב בסלט הירקות, אכילת אבוקדו, או תוספת של שמן זית או אכילת זיתים.  

יש לומר שבנוסף ללוטאולין המצוי ביקרות, הם מכילים בנוסף סיבים תזונתיים, אישר מווסתים את חדירת הסוכר למחזור הדם וכך גם ויסות ואיזון רמת הסוכר בדם. 

אציין שהלוטאולין - luteolin נמנה עם קבוצת הפלבנואידים, ובעל פעילות נוגדת דלקת. הוא מצוי הכל הירקות, אך ברמה גבוהה יותר בסלרי, פלפל, רוזמרין, אורגנו, תימין ושמן זית. 

גרלין (Ghrelin) הורמון הרעב, כשאנו אוכלים מהר או "בולעים" את המזון במקום ללעוס אותו בצורה נינוחה ורגועה, ישנה הפרשה מוגברת ממערכת העיכול, למחזור הדם ומשם ישירות למוח לשדר לו לחוש ברעב, כך שלא נחוש בתחושת השובע בעת סיום האכילה. 

כלומר כשאנו אוכלים לאט וברוגע, אנו נפריש פחות מהורמון הרעב - גרלין, כך נחוש תחושת שובע ארוכה יותר, ללא כל "המלחמות" בתחושת הרעב התמידית שפוקדת את השמנמנים שבינינו

וכמובן אם יש לכם שאלות בתחומי הבריאות והכושר, אתם מוזמנים לשאול אותי כאן בתגובות למטה ! 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה