יום שלישי, 16 ביוני 2020

דגנים מלאים סוכרת מסוג 2, מחלות לב וכלי דם ועלייה במשקל

צריכת דגנים מלאים גדולה יותר קשורה לסיכון נמוך יותר לסוכרת מסוג 2, מחלות לב וכלי דם ועלייה במשקל.


צריכת צריכת דגנים מלאים ועתירים בסיבים תזונתיים מועילה באופן שגרתי למניעת מחלות כלי דם. 
עם זאת, אין הערכות מקיפות וכמותיות של נתונים זמינים בבני אדם. 

מטרת המחקר הייתה לבחון באופן שיטתי מחקרים אורכיים הבוחנים צריכת דגנים מלאים וסיבים תזונתיים ביחס לסיכון לסוכרת מסוג 2 (type 2 diabetes), מחלות לב וכלי דם (cardiovascular disease), עלייה במשקל וגורמי סיכון מטבוליים

זיהינו 45 מחקרים פרוספקטיביים עם קוהורט ו- 21 מחקרים מבוקרים אקראיים (randomized controlled trials) בין 1966 לפברואר 2012 ע"י חיפוש במדד המצטבר לספרות אחיות וספרות הבריאות, Cochrane, מסד הנתונים הרפואי של Elsevier ו- PubMed. 

מאפייני המחקר, צריכת הסיבים המלאים והסיבים התזונתיים ואומדני הסיכון הוצאו באמצעות פרוטוקול סטנדרטי. 
בעזרת מודלים של השפעות אקראיות, מצאנו כי בהשוואה לצרכנים מעולם / נדירים של דגנים מלאים, אלו הצורכים 48-80 גרם דגנים מלאים / ד' (3-5 מנה / ד') היו בסיכון של ~ 26% לסוכרת סוג 2 [RR = 0.74 ( CI 95%: 0.69, 0.80)], ~ 21% סיכון נמוך יותר למחלות לב וכלי דם [RR = 0.79 (95% CI: 0.74, 0.85)], ובעקבות פחות עלייה במשקל במהלך 8-13 Y (1.27 לעומת 1.64 ק"ג; P = 0.001). 

בקרב מחקרים מבוקרים אקראיים, הבדלים ממוצעים משוקללים בריכוזים המסתובבים לאחר ההתערבות של גלוקוז בצום וכולסטרול ו- LDL-כולסטרול בהשוואה בין קבוצות התערבות של דגנים מלאים עם ביקורת, הצביעו על ריכוזים נמוכים משמעותית לאחר התערבות של דגנים מלאים [הבדלים ברמת הגלוקוז בצום: 0,93 mmol / L ( CI 95%: -1,65, -2,21), הכולסטרול הכולל: -0,83 ממול / ל (-1,24, -0,42); ו- LDL-כולסטרול: -0.72 מ"מול / ל (-1.34, -0.11)]. 

ממצאי מטה-אנליזה זו מספקים עדויות התומכות בהשפעות מועילות של צריכת דגנים מלאים על מניעת מחלות כלי דם. 

מנגנונים פוטנציאליים האחראים להשפעות הדגנים המלאים על מתווכים מטבוליים מצריכים בדיקה נוספת במחקרי התערבות גדולים.

מקור: J Nutr. 2012 Jul; 142(7): 1304–1313. Published online 2012 May 30. doi: 10.3945/jn.111.155325

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה