יום ראשון, 13 בפברואר 2022

ויטמין K פעילות ומקורות במזון, קובי עזרא

שלום כאן קובי עזרא מומחה לרפואה נטורופטית, היום אספר לכם על הסוגים של ויטמיני K ועל השאלה האם ויטמין K2 המהווה גורם למספר מחלות כרוניות כמו סוכרת, אוסטאופורוזיס, סרטן, מחלות דלקתיות ומחלות לב וכלי דם. 



מזה ויטמין K?

ויטמין K הוא למעשה קבוצת ויטמינים: K1, K2, K3. ויטמין K מסיס בשמן, כמו יתר החברים שלו ויטמין A, D, E. ויטמין K חיוני בקרישת הדם, על כן שמו של ויטמין K מהמילה גרמנית קואגולצייה שפירושה קרישה. {4}

ויטמין K1 מקורו בעולם הצומח ובעיקר בעלים ירוקים, כמו ברוקולי, תרד וכרוב. יש לציין שבישול הירקות לעיתים קרובות מגביר את הזמינות של ויטמין K1 בדומה לליקופן שבעגבניות מבושלות לעומת טריות. 

ויטמין K1 חיוני לתפקוד קרישת הדם בגופנו, בעת מחסור כל פציעה או חתך עשוי ליצור דימום יתר עד כדי מוות, חבלה פנימית עשויה ליצור שתף דם פנימי. 

ויטמין K הוא קו-פקטור הכרחי לסינתזה של פרותרומבין (factor II) וגורמי קרישה אחרים.

ויטמין K2 מיוצר במעיים שלנו ושל בעלי חיים וזאת ע"י חיידקי מעיים גראם חיוביים. גם חיידקי E.Coli גראם שליליים במעי הגס יודעים לסנתז ויטמין K2 אך לא את ויטמין K1. חיידקי המעי הדק יודעים גם להמיר את הוויטמין K1 ל-K2.

אך יש לציין שאנטיביוטיקה מחסלת כ- 75% מהחיידקים במסייעים ביצירת והמרת ויטמין K1 לויטמין K2. 

הגוף אוגר ויטמין K1 בכבד, בלב ובלבלב. לעומתו ויטמין K2 מופיע בריכוז גבוה במוח ובכליות.

ההבדל במבנה בין K1 ל-K2 נראה בשיעורי ספיגה שונים, פיזור רקמות וזמינות ביולוגית. למרות שהם שונים במבנה, שניהם פועלים כקו-פקטור לאנזים, וכוללים פעילות כבדית וחוץ-כבדית. {3}

ויטמין K2 בצורת MK-7 הוכח כתרכובת ביו-אקטיבית בוויסות אוסטאופורוזיס, טרשת עורקים, סרטן ומחלות דלקתיות ללא סיכון לתופעות לוואי שליליות או מנת יתר. {3}



מה תפקידו של ויטמין k, תפקיד ויטמין k, ויטמין k פעילות

1. נחוץ לקרישת דם תקינה (ויטמין K1, וכל היתר הפעילויות קשורות לויטמין K2). 

2. ניתוב הסידן אל יעדו, כמו העצמות, ומניעת שקיעת סידן הרקמות כמו בעורקים (כך מחיש טרשת עורקים) ובכליות (מונע אבנים בכליות ובדרכי השמן). 

3. צמצום נזק חמצוני, האומנם לא נוגד חמצון קלסי כמו ויטמין E למשל, אך במנגנונים שונים. 

4. צמצום תהליכים דלקתיים. 

5. נחוץ גם למוח ולמערכת העצבים, בעיקר למעטפת המיאלין. 

ויטמין K2 לבניית העצמות ומניעת אוסטאופורוזיס

ויטמין K2 חיוני לשימוש אידאלי בסידן כאשר אנו מדברים על בניית העצמות. ויטמין K מפעיל חלבונים מסוימים ואחד מהם הוא הורמון חלבוני שניקרא אוסטאוקלצין המופרש ע"י תאים אוסטאובלסטים (שהם תאים בוני עצם) תפקידו לשמר הומאוסטזיס של משק הסידן ומינרלים אחרים. 

ויטמין K2 מווסת בניית עצם, תהליך חשוב הכרחי לשמירה על עצם בריאה. "שיפוץ" העצם כולל הסרת תאי עצם ישנה או פגומה ע"י האוסטאוקלסטים (המפרקי עצם) והחלפתה בעצם חדשה שנוצרה ע"י אוסטאובלסטים (הבוני עצם). {5}

מחקרים הראו שככל שיש לנו יותר ויטמין K2 כך יותר סידן יגיע אל יעדו בעצמות ובשיניים.

תוספת עם סידן ו/או ויטמין D נחשב לגורם מפתח לטיפול באוסטיאופורוזיס. אך יש לציין תוספי מזון חשובים אחרים, כמו: ויטמין K2 ומגנזיום שתורמים לשמירת בריאות שלד העצמות. 

נתונים מצביעים על כך שתוסף ויטמין K2 עשוי לשפר את איכות העצם ולהפחית את הסיכון לשברים בחולים אוסטאופורוטיים. {2}

בנוסף ישנם מחקרים המראים, שויטמין K2 חשוב במניעת שברים בנשים לאחר גיל המעבר עם אוסטיאופורוזיס. {8} 

ויטמין K2 אושר לטיפול באוסטיאופורוזיס ביפן משנת 1995. טיפול ויטמין K2 באוסטיאופורוזיס הוכח כמעכב את התרחשותם של שברים חדשים בעצמות וכשומר על BMD- צפיפות המינרלים העצמות. {9}


ויטמין K2 מחלות לב וכלי דם

חלבון Matrix Gla מעכב הסתיידות מרכזי של דופן העורק ופעילותו תלויה בקרבוקסילציה של γ-גלוטמט תלוי ויטמין K. מטריקס-Gla ללא קרבוקסילציה, הנוצר כתוצאה ממחסור בוויטמין K, קשור למחלות לב וכלי דם, כלומר לשקיעת סידן בכלי הדם = טרשת עורקים.

כך שויטמין K2 "מנקה" את העורקים או מוציא משקעי סידן ומונע את שקיעתם בכלי הדם. ומוביל את הסידן למקומות הדורשים אותו, כמו למשל העצמות, השרירים וכו'... 

כך למעשה גילו גם מחקרים שונים שהנוטלים תרופות כמו קומדין למניעת קרישי דם (התרופה שפעילותה אנטגוניסטית לויטמין K), סובלים כפי-2 יותר במשקעי הסידן בעורקים בהשוואה לאנשים בריאים. כך גם נמצא במטופלי המודיאליזה שסובלים מחסר בויטמין K. 

מיכן ניתן להבין כי אנשים הנוטלים קומדין למשל במטרה למנוע קרישי דם וכך למנוע אירוע מוחי והתקף לב, מגבירים את הנטייה לטרשת עורקים ובהמשך אולי למחלות לב וכלי דם, כמו: התקף לב. 


ויטמין K2 ויצירת אבנים בכליות ובדרכי השתן

הממצאים מצביעים על כך שהגדלת ויטמין K בתזונה או הוספת תוספי ויטמין K עשויים לסייע במניעת היווצרות אבנים בכליות. 

ויטמין K2 מפחית את הנטייה לאבנים בכליות הויטמין מסייע למנוע מהסידן להצטבר כמויות עודפות בדם ולאורך דפנות העורקים. כך שהסיכויים לפתח אבנים בכליות יגדלו כאשר רמות ויטמין K נמוכות.

ויטמין K2 נוגד חמצון

לוויטמין K יש תכונות נוגדות חמצון, המגן על ממברנות התא מפני נזקים עקב פעילות עודפת של רדיקלים חופשיים בתהליכי חמצון. יש לציין שתרופות נוגדות קרישה, כמו וורפרין, יכולות להוריד את הפוטנציאל נוגד החמצון של ויטמין K.

לוויטמין K2 תכונות נוגדות חמצון שעשויות לסייע בהגנה מפני סרטן. ממצאים מצביעים על כך ש-K2 עשוי לדכא תהליכים גנטיים המובילים לצמיחת גידול.

ויטמין K2 וסוכרת סוג 2

עדויות ממחקרים תצפיתיים פרוספקטיביים וניסויים קליניים הראו הפחתת סיכון לסוכרת מסוג 2 עקב תוספת ויטמין K2. 

ויטמין K2 משפר את הרגישות לאינסולין באמצעות מעורבות של חלבון תלוי ויטמין K אוסטאוקלצין, תכונות אנטי דלקתיות והשפעות של הורדת שומנים בדם. לויטמין K2 הייתה השפעה טובה יותר מאשר ויטמין K1 על סוכרת מסוג 2. {6}

מספר מחקרים בבני-אדם דיווחו על התפקיד המועיל של תוספת ויטמין K בשיפור הרגישות לאינסולין וסבילות לגלוקוז, מניעת תנגודת לאינסולין והפחתת הסיכון לסוכרת מסוג 2. {16} 

ויטמין K2 כנגד סרטן

ויטמין K2 הוכח כבעל פעילות אנטי סרטנית יוצאת דופן. ויטמין K2 מקדם באופן משמעותי את הגליקוליזה בתאי סרטן שלפוחית ​​השתן ע"י הגברת צריכת גלוקוז וייצור לקטט. {7} 

ומספר מילים על הסידן, סידן הוא מרכיב חיוני בתזונה, אך ישנה מחלוקת מתמשכת לגבי צריכתו האופטימלית, ותפקידו בפתוגנזה של אוסטאופורוזיס. לפי מחקר גדול נראה עלייה של 17% באבני כליות ועלייה של 20-40% בסיכון לאוטם שריר הלב. {1}

ויטמין ומחלת אלצהיימר

ישנה כמות הולכת וגדלה של ראיות המוכיחות שלויטמין K2 יש פוטנציאל להאט את התקדמות מחלת אלצהיימר ולתרום למניעתה. {10}

לויטמין K ההשפעות האנטי-אפופטוטיות, נוגדות חמצון והשפעתו על דלקת עצבית, תפקוד לקוי של המיטוכונדריה, קוגניציה, ומחלות נלוות לאלצהיימר. {10}

הוכחות מסוימות מצביעות על תפקיד של ויטמין K בפיזיולוגיה של המוח באמצעות השתתפותו במטבוליזם של ספינגוליפידים. {14}

מספר מחקרים בבני אדם הראו קשר בין רמות נמוכות של K1 ומחלת אלצהיימר ופגיעה בביצועי זיכרון בקרב מבוגרים. {14}

ישנן עדויות מוצקות לכך שוויטמין K2 ממלא תפקידים חשובים במערכת העצבים.  חלבון גן 6 ספציפי לעצירת גדילה וחלבון S, המחוברים לתהליכים קוגניטיביים. {19}

במוח ויטמין K2 מופיע בעיקר כ- MK-4. הריכוזים הגבוהים ביותר של MK-4 נמצאו במוח התיכון ובמדולה, והריכוזים הנמוכים ביותר נצפו במוח הקטן, בפקעת הריח, בתלמוס, בהיפוקמפוס ובסטריאטום. למרות ש-MK-4 היא הצורה העיקרית במוח, נמצא שתוספת של MK-7 מעלה את רמת ה-MK-4 ברקמת המוח. {20}

ישנם מחקרים שהראו את הקשר בין שינויים בחילוף החומרים של ספינגוליפידים וירידה קוגניטיבית, כמו גם הפרעות נוירודגנרטיביות כמו אלצהיימר ופרקינסון. {21}

מחקרים בבעלי חיים ובבני אדם מצביעים על כך שמצב ויטמין K אופטימלי חשוב להתנהגות פסיכומוטורית ולקוגניציה. {22}

ויטמין K2 דלקת מפרקים ניוונית - אוסטאוארתריטיס

מחסור בוויטמין K קשור לדלקת מפרקים ניוונית של הברך (אוסטאוארתריטיס). מחסור תת-קליני של ויטמין K היה קשור לסיכון מוגבר לפתח אוסטיאוארתריטיס ונגעים בסחוס מבוססי MRI.י{11}

רמה אופטימלית של ויטמין K חשובה להתפתחות המפרק. מצב של רמה נמוכה של ויטמין K נמצא בקורלציה עם סיכון גבוה יותר לאוסטאוארתריטיס. {23}

ויטמין K כנוגד דלקת

הוכח שויטמין K פועל כנוגד דלקת זאת ע"י דיכוי העברת אותות של גורם גרעיני κB (NF-κB) ומפעיל אפקט מגן מפני סטרס חמצוני ע"י חסימת יצירת סוגי חמצן תגובתי. {12}

עדויות קליניות מצביעות על כך שרמה גבוהה של ויטמין K יכול למלא תפקיד מגן בתהליכי הדלקת והמינרליזציה הקשורים להופעה והתקדמות של מחלות הקשורות לגיל. {12} 

ויטמין K לבריאות השיניים ומניעת חורים

ויטמין K2 הוכח כבעל פוטנציאל נוגד חמצון במוח ועשוי להתגלות כדרך חזקה לשמר את זרימת נוזל השיניים הצנטריפוגלי המבוקרת ע"י המערכת האנדוקרינית. {17} 

ויטמין K2 פועל בשילוב עם סידן וויטמין D ונראה שיש לו תפקיד נוגד חמצון משמעותי. לכן, ויטמין K2 יכול לעזור להפחית במידה ניכרת את העששת, תוך שהוא גם נראה כממלא תפקיד פוטנציאלי בבלוטת הפרוטיד האקסוקריניץ ובלוטות רוק אחרות. {18}

ויטמין K ומשקל גוף אידאלי - מניעת השמנה

מספר מקורות קשרו בין רמת ויטמין K לחילוף החומרים של שומן וגלוקוז. 

לרוב הגורם השמנת יתר בילדות ובגיל ההתבגרות הוא התפתחות תנגודת לאינסולין הגורמת לשינויים מטבוליים, מבניים ותפקודיים, שעלולים להוביל לסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם ולסוכרת מסוג 2.

בבני אדם, שצרכו יותר ויטמין K2, נצפתה שכיחות נמוכה יותר של תסמונת מטבולית, ומתאם לא נמצא במקרה של ויטמין K1. יתר על כן, מצב טוב יותר של ויטמין K נמצא בקורלציה עם BMI נמוך יותר. {24} 

ויטמין K ותלסמיה מייג'ור

תלסמיה מייג'ור מחלה גנטית כשהיילוד יורש את הגן הפגום משני הוריו. ההמוגלובין שלהם לא מייצר מספיק חלבון בטא; לכן, הם זקוקים לעירויי דם קבועים ולטיפול רפואי. 

מחקר פיילוט שנערך בקרב ילדים עם TM הראה בבירור ששילוב ויטמין K2 וקלציטריול משפיע באופן חיובי על צפיפות מינרלים בעצם (BMD). המחברים הציעו שחולים עם אוסטאופתיה תלסמית עשויים להפיק תועלת מתוספי K2, אם כי יש צורך בניסויים קליניים נוספים. {25}

ויטמין K וסיסטיק פיברוזיס

הסובלים מסיסטיק פיברוזיס עשויים לפתח תת ספיגה של שומן עקב אי ספיקת הלבלב, הדבר עשוי להיות קשור גם למחסור של ויטמינים מסיסים בשומן כמו ויטמין K. 

מחקרים מראים שמחסור בוויטמין K נפוץ אצל תינוקות ופעוטות עם סיסטיק פיברוזיס ונצפה גם בילדים שקיבלו תוספת מומלצת. תוספת עם ויטמין K2 היא פתרון טוב לשיפור רמת ויטמין K בילדים עם סיסטיק פיברוזיס. {26} 

ויטמין K מחלות מעי דלקתיות

מחסור בוויטמין K שכיח מחלות מעי דלקתיות (IBD), ושכיח יותר במחלת קרוהן מאשר קוליטיס כיבית. {27}

ויטמין K הוצע כרכיב תזונתי פוטנציאלי במניעת נזקים חימצונים ועיכוב דלקת בחולים עם קוליטיס כיבית. 


הטבות נוספות של ויטמין K2, הוא מסייע להתכווצויות שרירים ברגליים, מגביר את ה-VO2-MAX, כלומר את ניצולת החמצן המרבית וכך עשוי להיות יעיל לספורטאי סיבולת. 

יש הטוענים שויטמין K2 מסייע למנוע חורים בשיניים בקרב ילדים, ובמבוגרים מצמצם את הצטברות הפלאק בשיניים... 


ויטמין K2 ישנו בצורות שונות והעיקריות הם: MK-4 ו- MK-7. 

אז נשאלת השאלה מה ההבדלים ביניהם? לרוב התוספים בצורת MK-4 הם סינתטיים ובצורתו הטבעית ניתן לקבלו מאכילת מוח למשל. 

MK-7 מצוי בעיקר במזון מותסס כמו נאטו, גבינת גאודה וברי, היות והוא נוצר ע"י החיידקים בתהליך תסיסתם, גם במעיים שלנו הוא נוצר בתנאי שיש לנו את החיידקים המתאימים. 

MK-7 בעל זמן מחצית חיים ארוכה יותר מ-MK-4, כ-72 שעות לעומת שש שעות. 

מתי לקחת ויטמין k?

תוסף של ויטמין K2 רצוי ליטול עם ארוחת הערב הכוללת שומן או לפני השינה, 8 עד 12 שעות לאחר נטילת ויטמין D3. לרוב מומלץ לקחת ויטמין D3 עם ארוחת הבוקר ואת ויטמין K2 בזמן ארוחת הערב, מכיוון שמחקרים מסוימים מראים שלא רצוי ליטול אותם יחד. 

עודף ויטמין k, הרעלת ויטמין k

למעשה לא נמצאה רעילות של ויטמין K טבעי K1 ו-K2, לעומת זאת ויטמין K3 הסינטתי אכן עשוי להיות רעיל בעיקר לפעילות הכבד והכליות, ויוצר סטרס חמצוני, אנמיה המוליטית ותגובה אלרגית. לרוב כאשר מאגרי ויטמין בגוף מגיעים לרוויה, העודפים מופרשים בשתן.


מקורות לויטמין K1, ויטמין k במזון

כפי שציינתי ויטמין K1 מצוי בעיקר בעולם הצומח, הירקות העשירים ביותר בויטמין K1 הם: פטרוזיליה (1,650 מק"ג ל-100 גרם), עלי חרדל ותרד מבושל ( 500 מק"ג ל-100 גרם), בזיליקום (415), ברוקולי וכרוב ניצנים מבושלים וחסה אדומה (140), אספרגוס (100 מק"ג לספל), אפונה ירוקה (40 מק"ג לספל). 

פירות עשירים יחסית בוויטמין K1, דוגמת אבוקדו (30 מיקרוגרם לספל), קיוי, וענבים. 

בישול עשוי להגביר את שחרורו של ויטמין K1 מחלקיקים שבתוך הצמחיים.

מספר זני חיידקים לרבות Brevibacterium linens, Brochontrix thermosphacta, Hafnia alvei, Staphylococcus xylosus, Staphylococcus equorum, ו- Arthrobacter nicotinae, המשמשים בדרך כלל בתסיסת מזון תעשייתית, ידועים כמייצרים מספר צורות של K2, מ-MK- 5 ל-MK-9, בכמויות שונות [15].

ויטמין k2 במזון, מקורות לויטמין K2

קיים בכמויות קטנות בבשר ובמזונות מותססים. מקורות עשירים בוויטמין K2 הם בעיקר מעולם החי, כמו: חלמון הביצה, גבינות שמנות (בעיקר גאודה וברי), בשר ואיברים (בעיקר כבד) וחמאה. 

מזונות מותססים, כמו: סויה, נאטו מכילים MK-7. כך שכרוב כבוש הוא מקור תזונתי טוב לויטמין K2. ה-Natto הינו מזון יפני מסורתי המיוצר ע"י תסיסה של פולי סויה מבושלים. 

מקורות נוספים לוויטמין K הם: אך גם שמני קנולה וסויה, מיונז ותה ירוק,  יוגורט טרי (ביו), אספסת, זרעים ונבטים, חלמון ביצה, אצות ים, שמן כבד דגים.

מכיוון שהויטמין מסיס בשומן, בשר - איברים פנימיים ומוצרי חלב עתירי שומן מכילים כמויות יפות של ויטמין K2. לעומת בשר רזה, ומוצרי חלב דלי שומן, אינם מקורות טובים לויטמין K2.

natto שהוא מאכל יפני מסורתי של פולי סויה מותססים (מקור עשיר ביותר), כְּרוּב כָּבוּשׁ מוצרי חלב (בעיקר גבינות קשות) כבד ובשר, חלמון הביצה, דגים שומניים, כמו סלמון. 

מה המינון המומלץ של ויטמין K2

ויטמין k2 מינון הוא בין לבוגרים 90 עד 150 מק"ג ליום לבריאות תקינה. אך לא למניעת מצבי חולי שונים, כמו הסתיידות העורקים או טיפול באוסטאופורוזיס וכלי הדם למשל. 

מבוגרים כמינון טיפולי צריכים בין 100 ל-400 מיקרוגרם של ויטמין K2 ליום. ילדים מתחת לגיל 12 צריכים רק 45 מיקרוגרם ליום. 

לוויטמין K2, בתור MK-7, יש היסטוריה מתועדת של שימוש בטוח ויעיל בילדים, כמו גם במבוגרים. 

אז ראשית כדי למנעה ממצבי חסר יש לאכול יותר ויטמין K המצוי הירקות עליים כמו תרד, ברוקולי וכרוב ואני ממליץ להקפיץ אותם עם שמן קוקוס (כדי להימנע מצריכת שמן מחומצן) כך נשפר את הספיגה והניצולת. 

כמו גם לאכול מזונות מותססים, כמו: גבינות יוגורט וסויה. בנוסף ניתן להוסיף פרוביוטיקה בכדורים ומהמזון כמו מזון כבוש למשל מלפפונים חמוצים בצורה ביתית ולא הקופסאות שימורים. 

כתוסף תזונה לאב אני ממליץ על מוצר של ויטמין K שמכיל ויטמין D ויטמין K2 בשני הצורות שלו (MK-4 ו-MK-7).  

חוסר בויטמין k, ויטמין k מחסור

מחלות דלקתיות של מערכת העיכול ובעיות בספיגת שומנים עשויים לגרום לירידה ברמות ויטמין K בגוף. 

גם אנטיביוטיקה מפריעה ומפחיתה את רמת ויטמין K מכיוון שהיא גורמת לירידה ברמת החיידקים המייצרים ויטמין K במעי. {13}

מחסור בוויטמין K נצפה כיום בחולים המטופלים בטיפול אנטיביוטי רחב-ספקטרום בצורה אוראלית ובעיקר כשהוא ממושך. 


קונטראינדיקציה וויטמין K (התוויות נגד ויטמין K)

ראשית תמיד ישנו הצורך להתייעץ עם הרופא שלבם! שנית, אם אתם נוטלים תרופות המונעות קרישיות יתר של הדם כמו קומדין יש לעשות זאת בפיקוח רפואי. 


מקורות:

1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26174589 

2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32972636

3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30791399

4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32575901

5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27976475

6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29196151

7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32382009

8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24841104 

9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18830045 

10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34199021

11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23410565

12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31450694

13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8198105

14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19027415

15. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23858094

16. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27133809

17. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25636605

18. https://www.intechopen.com/chapters/54291

19. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22419547

20. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21725681 

21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8774117

22. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6387317

23. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1540125 

24. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25835288 

25. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24136015 

26. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15867043 

27. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3976564 

28. 

יום שלישי, 8 בפברואר 2022

רכיבי תזונה מזינים שאולי חסר לך אם אתה צמחוני או טבעוני, קובי עזרא

שלום כאן קובי עזרא מומחה לרפואה נטורופטית, היום אספר לכם על חסרים תזונתיים שעשויים להיות או להתפתח בקרב אנשים טבעוניים או צמחוניים.  אז להלן רכיבי תזונה מזינים שאולי חסרים לכם אם אתם צמחונים או טבעונים...

רכיבי תזונה מזינים שאולי חסר לך אם אתה צמחוני או טבעוני, קובי עזרא

ישנן סיבות רבות וטובות להיות טבעוניים או צמחוניים ולא לאכול בשר, אך אתם עשויים ליצור גירעונות וחסרים של מספר רכיבי תזונה מזינים, ולכן יש להיזהר. כמו למשל חסרים הקלסיים בוויטמין B12 ובמינרל אבץ, חסרים בברזל, אומגה 3 בצורת EPA ו-DHA, ויטמין D3, ויטמין B2, סידן וחלבונים מלאים. 



ויטמין B12 טבעונות וצמחונות

רוב האשים לדעתי אינם אוכלים מספיק ירקות, ולכן הייתם חושבים שצמחונים וטבעונים (צמחונים שאינם צורכים מאכלים שמגיעים מעולם החי) יהיו האנשים הבריאים יותר?!. 

נכון שהפחתת צריכת בשר בקר יכולה להפחית את הסיכון למחלות לב, ואכילה של תזונה צמחונית עשויה גם להוריד את הסיכון לסוכרת, לחץ דם גבוה ואפילו סרטן. 

אך ויטמין B12 חשוב בשמירה על תפקוד מוחי תקין, תפקוד נויורלוגי ויצירת תאי דם בגופנו ונמצא בעיקר במוצרים מן החי, ולכן אורח חיים צמחוני או טבעוני עשוי ליצור מחסור, מחסור בוויטמין B12 עשוי לבוא לידי ביטוי כמחלת אנמיה מגלובלסטית, המאופיינת בספירת תאי דם אדומים נמוכה, כאשר כדוריות הדם האדומות גדולות מהרגיל. 

תסמינים שעלולים לגרום לאנמיה של החברה יכולים לכלול עייפות, חולשה, עצירות, אי רצון לאכול וירידה במשקל. 

סימנים למחסור בוויטמין B12 ללא אנמיה עשויים להיות עקצוצים בידיים וברגליים, דיכאון, בלבול, בעיות זיכרון ובעיות שיווי משקל. 

האם אתם יודעים שהצואה היא מקור עשיר לויטמין B12? לכאן ניתן להבין כי עודף ההיגיינה לפחות בעולם המערבי עשוי לימור חסר B12 בקרב טבעוניים. 

למעשה אם אתם נוטלים ויטמין B12 בצורה אוראלית כ- 30-60% מכמות הוויטמין הנלקח תופרש בצואה. 

הכמות הכוללת של ויטמין B12 האגורה בגופנו כמבוגרים נעה בטווח של 2-5 מיליגרם, כשמחצית כמות זו נאגרת בכבד (כלומר שהכבד הוא איבר עשיר מאוד בויטמין B12). וחשוב לציין שכ-0.1% מכמות B12 שבגופנו אובדת מדי יום עקב הפרשתו בצואה (כלומר ששוב פער הצואה עשירה ב-B12).

אז אתם בטח שואלים מה הקשר להיגיינה, טבעונות / צמחונות וויטמין B12? אתם לכם דוגמה התפוחים, זיתים ופירות אחרים בעת הקטיף, וסביר להניח שיש על האדמה שאריות צואה של בעלי חיים שעברו במקום. 

וכיום העולם המודרני והנקי שלנו אנו שותפים כמעט כל דבר שניכנס אל הפה. שזה דבר חיובי למניעת זיהומים שונים, אך לא להשלמת החסר של ויטמין B12 לפחות בקרב הטבעוניים. 



אָבָץ טבעונות וצמחונות

אולי שמעתם שאבץ חשוב לטפל בהצטננות ולמעשה מינרל האבץ ממלא תפקיד בוויסות המערכת החיסונית בגופנו. אך קשה יותר להשיג את המינרל אבץ באופן טבעי אם אתה צמחוני. זאת מכיוון שאבץ נמצא בכמויות נמוכות במזונות מעולם הצומח, וספיגת האבץ ממזונות מהצומח מופחתת (עקב חומצה פיטית למשל), וכך עלול להיווצר מחסור במינרל. 

יש לציין שבמזונות מעולם החי הם מכילים ריכוז גבוה של חלבונים, כ- 20% מהאבץ במזון נספגים, כאשר בשר, כבד, ביצים ומזון-ים מגבירים את ספיגתו. לעומת זאת, ירקות, דגנים מלאים, סיבים, חומצה פיטית, סידן וברזל מעכבים את ספיגת האבץ במעיים.

מחסור במינרל אבץ עשוי לגרום לפגיעה במערכת החיסון, ריפוי פצעים איטי, נשירת שיער, שלשולים, ירידה בתיאבון ועוד תסמינים. 

לכן רצוי לאכול מאכלים כמו: גרעיני דלעת, יוגורט, אגוזי קשיו וגרגירי חומוס, אך יש לציין כי לעיתים עדיין הטבעוני הממוצע יצטרך תוסף של אבץ או מולטי ויטמין בכדי לקבל את המינון היומי של 8 מ"ג (לנשים) או 11 מ"ג (לגברים). 


בַּרזֶל טבעונות וצמחונות

על פי האקדמיה לתזונה ודיאטה ברזל הוא המחסור התזונתי השכיח ביותר והגורם המוביל לאנמיה בארצות הברית. הגוף סופג פי שניים עד שלוש יותר ברזל ממקורות בעלי חיים מאשר מקורות צמחיים, כך שצמחונים יכולים להתקשות להשיג את הברזל הדרוש להם בהשוואה לאוכלי הבשר. 

למינרל ברזל ישנו תפקיד חשוב מאוד בהובלת חמצן בכל הדם שלנו כדי לשמור על רמות האנרגיה. 

הסימפטומים של מחסור בברזל כוללים עייפות, סחרחורת, כאבי ראש, עור חיוור, חולשה ולעיתים חשק לדברים משונים. 

ויטמין C יחד עם מקורות ברזל יכול לעזור בהגברת הספיגה, ולכן מומלץ שכל ארוחה תכיל ירקות, או אפילו פירות כמו: לימון למשל. 



חומצות שומן אומגה 3 טבעונות וצמחונות

אם צמחוני אוכל דגים (במיוחד דגים שומניים כמו סלמון, טונה או פורל), הוא אמור להיות בעל אינדקס אידאלי של חומצות השומן מסוג אומגה 3. 

הוספת אומגה 3 ממקור צמחי כגון: זרעי צ'יה, אגוזי מלך, זרעי פשתן, פולי סויה ואפילו אצות יכולה להיות דרך טובה להגביר את צריכת האומגה-3. 

האומנם לא בצורה המוגמרת של EPA ו-DHA, ולמה זה חשוב היות וגופנו אינו ממיר בצורה יעיל כל כך את ה-ALA (אומגה 3 צמחית) ל- EPA ו-DHA למעשה האדם בריא ההמרה מסתכמת בכ-10% בקירוב. 

בין היתרונות הרבים של אומגה 3 הוא תפקידם החשוב בתפקוד המוח והעיניים, בתכונות נוגדות דלקת וביכולת לעזור להורדת כולסטרול והטריגליצרידים. 



ויטמין די טבעונות וצמחונות

אנשים רבים, במיוחד באקלים בצפוני, סובלים מחסר בוויטמין D בחורף. המקור הטוב ביותר לוויטמין D הוא השמש, ודי בחשיפה של 10 דקות לשמש כדי למנוע מחסור בוויטמין. 

ויטמין D תורם לבריאות העצם ולמניעת אוסטיאופורוזיס ומגביר את המערכת החיסונית של הגוף, ולכן חשוב להקפיד על צריכתו האופטימלית.

בלעדי ויטמין D העצמות נחלשות, כמו גם סיכון מוגבר לדיכאון וסוכרת. 

הבעיה בהסתמכות על מזון לוויטמין D היא שויטמין D תזונתי ניתן רק במקורות מזון מעטים, שמקורם בעיקר מן החי. 



סִידָן טבעונות וצמחונות

אתם בטח יודעים שסידן חיוני לבנייה ולתחזוקה של עצמות חזקות. בדרך כלל אנו חושבים על חלב כמקור לסידן, אך ישנם גם מקורות אחרים. 

מקורות סידן מעולם הצומח אינם נספגים בגוף בצורה אידאלית, דבר שעלול להוביל למחסור. יש לומר כי לאורך זמן, צריכת סידן נמוכה עשויה להגביר את הסיכון לעצמות חלשות ולאוסטאופורוזיס. 

בנוסף לחלב ומיצריו, ישנם מקורות טבעיים נוספים לסידן הכוללים ירקות, לפת, קייל, ברוקולי ובוק צ'וי, פולי סויה, חומוס, שעועית שחורה ושקדים. גם חלב צמחי מועשר בסידן. 

הצריכה היומית המומלצת למבוגרים היא כ- 1,000 מ"ג ביום, או 1,200 אם את אישה מעל גיל 50. 


חֶלְבּוֹן טבעונות וצמחונות

ניתן להשיג מספיק חלבון ובקלות בתזונה צמחונית. מכיוון שמקורות חלבונים מן הצומח נמצאים בשפע, מחסור בחלבון בקרב אנשים באורח חיים צמחוני או טבעוני הוא נדיר. 

מקורות חלבונים מהצומח מכילים בדרך כלל יותר סיבים תזונתיים ופחות שומן רווי בהשוואה למקורות חלבונים מעולם החי. 

חשוב להיות מודעים, עם זאת, שצמחונים וטבעונים צריכים לצרוך יותר חלבון מאשר עמיתיהם שאוכלים בשר מכיוון שלחלבון צמחי יש עיכול נמוך יותר מאשר חלבון מן החי (כלומר ערך ביולוגי נמוך יותר). 



ריבופלבין טבעונות וצמחונות

ריבופלבין הוא ויטמין B, המכונה ויטמין B2 מסייע בהפיכת המזון לאנרגיה, ולכן מחסור בו עשוי להוביל לירידה ברמת האנרגיה, להאטת צמיחה ולבעיות עיכול. זאת מכיוון שהוויטמין נמצא בעיקר בחלבונים מעולם החי. 

אז אם אינכם אוכלים מוצרי חלב, נסו מקורות צמחיים, כגון: שקדים, תרד ופטריות. בנוסף, ניתן גם לתסף בעת הצורך בויטמין קומפלקס B כדי לעזור להשלים את החסר. 


כמובן שאם יש לכם שאלות אתם מוזמנים שלאות אותי כאן בתגובות למטה, ואם אתם רוצים להחכים יותר אז הירשמו לערוץ ותישארו מעודכנים בעולם הבריאות והכושר. 

יום ראשון, 6 בפברואר 2022

דיאטה וחיטובים פיתוח שרירים, בניית גוף חלומי מעוצב - בשיטת קובי עזרא

דיאטה וחיטובים פיתוח שרירים, בניית גוף חלומי מעוצב - בשיטת קובי עזרא. כשאנו חושבים על דיאטה וחיטובים אנו לא תמיד מבינים עד כמה התהליך הנ"ל עשוי להיות מהיר, להלן אביתר בראיון וידאו מספר חוויות לאחר השינוי בעזרת השיטה הכל כך יעילה ומהירה Diet2All לפיתוח הגוף ושריפת שומן בקצב מהיר ביותר.

לפני ואחרי הדיאטה של קובי עזרא #קוביעזרא #דיאטה #הרזיה #חיטובהגוף #KobiEzra #Diet #WeightLoss #BodyShaping
לפני ואחרי הדיאטה של קובי עזרא #קוביעזרא #דיאטה #חיטובהגוף

אביתר-סיפור הצלחה

אני רוצה בכתב זה להודות לך קובי עזרא על מה שעשית עבורי זה לא יאומן אני כל החיים שלי הייתי ילד שמן. 

מאז שאני זוכר את עצמי היו לי את השומנים בגב התחתון ואת המותניים שלא משנה כמה רצתי לא ירדו המותניים. 

מאז שהתחלתי את התהליך של פיתוח הגוף אצל קובי זה התחיל בכך שבחודש אחד זה לא יאומן בחודש אחד בלבד קובי עשה ממני כל כך רזה שמה שאני ניסיתי לעשות בחודשים להוריד את השומנים המיותרים לא הצלחתי  וקובי עשה את זה בחודש אחד לפי תפריט של תזונה מסודרת והרבה תזונה! וזה לא יאומן והכל מתזונה נכונה בלבד!

כיום אני מרגיש בן אדם חדש נרגיש שנולדתי להיות עם גוף יפה וככה תמיד היה צריך להיות. 

אז תודה לך קובי עזרא על כל מה שעשית ועל כל מה שאני בטוח שאתה עוד תעשה אצלי!


פרטים יבשיםשם: אבתרעבודי. תאריך לידה: 27.3.84. מצב משפחתי: נשואי פלוס 1. מקום מגורים: אני גר בהוד השרון.

מקצוע/עיסוק: מנהל עסק של פירות קפואים וגלידות.

איכן אתה מתאמן? 

מתאמן בקאנטרי קלאב הוד השרון.

תחביבים השעות הפנאי: תחביבים שלי זה לשחק טניס וכדורסל.


אך הגעתה אל  הקליניקה של קובי עזרא? 

הגעתי לקליניקה דרך חבר שהמליץ בחום והבטיח לי ריבועים תוך 3 חודשים אבל הוא שיקר... תוך חודש וחצי הם כבר באו - וכולם ראו את הקוביות בבטן שלי. 


מה דעתך אודות שיטת ההרזיה והחיטוב?

בהשוואה לשיטות אחרות: השיטה של קובי עובדת ולא קשה פשוט להיות תוכי לעשות מה שאומר לא ימינה לא שמאלה ואתם על הדרך הנכונה.

לפני ואחרי דיאטה בשיטת קובי עזרא. #קוביעזרא #דיאטה #הרזיה #חיטובהגוף #KobiEzra #Diet #WeightLoss #BodyShaping
לפני ואחרי דיאטה בשיטת קובי עזרא




דיאטה קלה וחיטוב הגוף - עוד מטופל מרוצה

דיאטה קלה לחיטוב הגוף והשרירים. כך הצלחתי לחטב את הגוף ע"י הדיאטה הקלה של קובי עזרא. לכן אני ממליץ לכם בחום על הדיאטה המהירה והקלה הזאת. 


רוצים גם לחטב את הגוף? צרו קשר בנייד 0528567140


דיאטה קלה ובריאה ללא קשיים מיוחדים

קובי עזרא נתן לי עצות מעשיות לירידה במשקל ולחיטוב הגוף והשרירים: ע"י דיאטה קלה במיוחד, מתונה מאוד והגיונית לאורך זמן. 

טיפים לתזונה נכונה ובריאות אופטימאלית. אני חייב לציין כי תהליך הדיאטה עבר ללא תחושת רעב בכלל. ירידת משקל וחיטבתי את השרירים - הקוביות בבטן. 

וכיום אני בשמירה על משקל הגוף התקין בלי תרופות הרזייה או כדורי הרזיה כל שהם.


שלום לכן שמי פאיז.סלח, נולדתי ב- 1-8-1982, מכפר בית ג'אן גליל עליון.

גובה: 180 ס"מ, משקל: 82 ק"ג (כיום 80 ק"ג), אחוז השומן: 28% (כיום: 10%).

"השיטת הדיאטה מאוד מתוחכמת, אני ממליץ לכל בנאדם ברוצה להתקדם ולפתח את הגוף שלו לפנות לקובי עזרא האלוף. 

מאז שהתחלתי את הדיאטה בתקופה מאוד קצרה בדיאטה, התחלתי להגיע להישגים מאוד מרשימים".  

אתם מוזמנים להירשם לערוץ היוטיוב כדי להישאר מעודכנים בתחומי הבריאות והכושר.

יום רביעי, 2 בפברואר 2022

דיאטה הרזיה והפחתת משקל Diet2all - קובי עזרא

עוד מטופל מרוצה משיטת דיאטה הרזיה והפחתת משקל של Diet2all שפיתח קובי עזרא.

בסרטון: אופיר בסיפור אישי על תהליך הדיאטה להרזיה וחיטוב הגוף של קובי עזרא.

קצת פרטים יבשים

מקצוע: מקצוע גרפיקאי.

תאריך לידה: 8.3.78

מצב משפחתי: נשוי + 1

מקום מגורים: ירושלים.

מתאמן בקנין מלחה י-ם בודי ליין.

הגעתי לקליניקה של קובי עזרא דרך חבר (מפרש.אטיאס).

אודות השיטה של קובי עזרא: השיטה מצוינת נוחה ליישום צריך משמעת עצמית והכל זורם. 

אופיר לפני ואחרי שיטת הדיאטה של Diet2All
לפני ואחרי דיאטה הרזיה והפחתת משקל Diet2all - קובי עזרא
לפני ואחרי דיאטה הרזיה והפחתת משקל Diet2all - קובי עזרא

רוצים גם לחטב את הגוף? צרו קשר בנייד 0528567140

מה דעתך על שיטת הדיאטה של Diet2All?

לאחר שניסיתי את שיטת הדיאטה (והתייאשתי מכל דבר אחר) אני חושב שהדיאטה שינתה לי את החיים! ואני מאוד מאוד מרוצה. 

אני חושב ששיטת הדיאטה מדהימה. שיטת הדיאטה קלה לכל אחד. מה שצריך זה רק משמעת והתוצאות מדהימות!. 

ודעתי על קובי עזרא: הוא פשוט קואצ'ר! צריך להיות כאן (בקליניקה) בכדי להבין על מה מדובר!.

הבנאדם שמרגיע אותך, ונותן לך תשובות לכל שאלה, מקצועי ביותר!. בקיצור איש מקצוע מעולה.

אני ממליץ את השיטה לכל אגל בכלל ובפרט לאנשים שמתאמנים בחדר הכושר. 


תמונה לפני ואחרי ההרזיה והחיטובים לפי שיטת הדיאטה - קובי עזרא. 

תמונה לפני ואחרי ההרזיה והחיטובים לפי שיטת הדיאטה - קובי עזרא
תמונה לפני ואחרי ההרזיה והחיטובים לפי שיטת הדיאטה - קובי עזרא.

אתם מוזמנים להירשם לערוץ היוטיוב כדי להישאר מעודכנים בתחומי הבריאות והכושר.


יום שני, 31 בינואר 2022

אבקת חלבון מומלצת לשנת 2022 – קובי עזרא

אבקת חלבון מומלצת לשנת 2022 – איזו הכי טובה? אחת הטעויות היותר נפוצות בקרב ספורטאים היא שהם משקיעים את כל האנרגיה באימונים, אך הם אינם משקיעים אנרגיה באותה מידה בתזונתם. במאמר זה אסביר לכם כמה חשוב לבחור את הבחירה הנכונה במטרה לגדול במסת השריר וכך גם לשפר את הביצועים הספורטיביים. 



אני בטוח שכבר שמעתם על אבקת חלבון ועל היתרונות הבריאותיים שלה אז אם אתם מחפשים אבקת חלבון מומלצת בשבילכם, אני ממליץ לכם על אבקות החלבון של חברת אנרגים. 

להלן פירוט קצר של יתרונות החלבונים שהם מציעים - חלבון מי גבינה: חלבון מי גבינה מרוכז, חלבון איכותי ומאוזן. 
אם אתם רוצים להשיג תוצאות מקסימליות מהאימונים שלכם או לשפר את בריאותכם הכללית, אבקת החלבון הזאת יכולה בהחלט לעזור. מדובר במקור מצוין למגוון רחב של חומצות אמינו חיוניות שעשויות לעזור לספורטאים ולכלל האוכלוסייה להשיג ביצועים משופרים וגם למעוניינים לרדת במשקל ולחטב את הגוף. 


חלבון מי גבינה עשיר בחומצות אמינו מסועפות (BCAA) החשובים לספק אנרגיה לשריר ולשמור על תנאים אנבוליים (בניית שרירים). בנוסף מהירות במהירות ספיגתו גבוהה במיוחד בהשוואה לסוגי חלבון אחרים, כמו למשל חלבון ביצה. 
חלבון מי גבינה עשיר בציסטאין המקדם לייצור של גלוטתיון שהוא נוגד חמצון עוצמתי שמגן על תאי הגוף. 

נבדקים שצרכו חלבון מי גבינה ירדו במסת השומן בגוף, וכך הפחיתו את הסיכון למחלות הקשורות להשמנה, לתוצאות יש משמעות מעשית.
* האבקה מגיעה בטעמים: וניל, שוקולד...
* המוצר אינו מכיל גלוטן. 

מקורות
1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16948480/
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32141277/
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33152855/
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34359476/ 
5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34068805/
6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32178310/
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3905294/
8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9405716/ 
9. ספורטולוגיה המדריך לספורטאי - קובי עזרא. 
10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9405716/
11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2289832/
12. 

יום שלישי, 18 בינואר 2022

השומנים בתזונה, חומצות השומן במזון, קובי עזרא

שלום כאן קובי עזרא מומחה לרפואה נטורופטית, היום אספר לכם על השומנים וחומצות השומן השונות, על חומצות השומן הרוויות, החד בלתי רוויות, הרב בלתי רוויות ושומני הטראנס, על השפעתם על בריאותנו, ומקורות במזון של חומצות השומן הנ"ל, אילו עשויות לשפר את בריאותנו ואילו לפגום בבריאות?.

השומנים בתזונה, חומצות השומן במזון, קובי עזרא


כמובן אם יש לכם שאלות אתם מוזמנים שלאול אותי כאן בתגובות. 

אז נתחיל בשאלה: האם אתם יודעים מה ההבדל בין שמן לשומן? שמן נוזלי בטמפרטורת החדר לעומתו שומן מוצק. אך יש לציין שאין הבדלים מבחינה כימית. 

ויש לציין ששמן מעולם הצומח לרוב יהיה נוזלי היות והוא מכיל בעיקר חומצות שומן רב בתלי רוויות לעומתו שומן מעולם החי יהיה מוצק בטמפרטורת החדר, היות והוא מכיל חומצות שומן רוויות בעיקר, כלומר שככל שהשומר רווי יותר הוא יהיה מוצק בטמפ' החדר ולהיפך.   

שומנים נאגרים בגופנו ומרכיבים מבנים חשובים. השומנים מורכבים לרב מחומצות שומן הקשורות לגליצרול ונקראים טריגליצרידים

תפקידי השומנים בגופנו

השומנים חיוניים לתפקוד תקין של הגוף, הם מהווים מקור לאנרגיה - 9 קק"ל לגרם, חיוניים להתפתחות ותפקוד התאים בגוף לרבות העצבים (למעשה מעטפת המיאלין מורכבת משומן), מסייעים בהעברת ויטמינים המסיסים בשומן דרך מערכת העיכול ומחזור הדם וחיוניים לבריאות העור והרקמות. 

השמן הוא מרכיב חשוב בתזונתנו וחיוני לתפקוד שלנו, אך עם זאת השמן עתיר בקלוריות וכל גרם של שומן מכיל 9 קק"ל, לעומת 4 קק"ל בפחמימות ובחלבונים. 

כל המזונות השומנים מכילים לרוב תערובת המורכבת מסוגי שומנים שונים. בכל שמן מצוי יחס שונה של חומצות השומן המוגדר לפי סוג השומנים העיקרי שהוא מכיל. 

למשל, שמן זית נחשב לשמן חד בלתי רווי מכיוון שהוא מכיל 77% חומצות שומן חד בלתי רוויות, אך יש בו גם חומצות שומן רוויות ורב בלתי רוויות.

קיימים סוגים שונים של שומנים ושמנים, החל מסוגים שתורמים לבריאותנו ועד לסוגים שעלולים להזיק  לנו. לכן ישנה חשיבות לאכול בצורה משכילה ומאוזנת. 

חומצות השומן במזון מחלקים לארבע קבוצות עיקריות:

חומצות שומן רוויות (Saturated Fat)

חומצות שומן רוויות מקורו בעיקר בעולם החי והם מוצקים בטמפרטורת החדר. השומן הרווי מצוי במזונות כמו: חמאה, שמנת, גבינות עתירות שומן (כגון גבינה צהובה וגבינת שמנת), חלמון הביצה, המבורגר, חמאת קקאו ובשרים שמנים. בצומח חומצות שומן רוויות נמצאות בכמות גבוהה בקוקוס, שמן קוקוס ושמן דקלים.

השומן הרווי מעלה את רמות הכולסטרול LDL ("הכולסטרול הרע") בצורה מתונה, דבר שמעלה את השכיחות של מחלות לב וכלי-דם. אך יש לציין שאכילת שומן רווי עשוי להעלות גם את רמת ה-HDL כולסטרול ש"מנקה" את העורקים ומצמצם את הנטייה למחלות לב וכלי דם



חומצות שומן חד בלתי רוויות (Monounsaturated fatty acids)

חומצות שומן חד בלתי רווית נמצאות במזונות כמו: זיתים ושמן זית, שמן קנולה, אגוזים, כגון שקדים, אגוזי פקאן, מקדמיה אגוזי לוז, אגוזי ברזיל, אגוזי קשיו, שקדים, אבוקדו,  שומשום, טחינה, ובדגים מהים צפוני (מקרל, טונה, סלמון, הליבוט).

שומן חד בלתי רווי מוריד את רמות הכולסטרול בדם ועשוי לעזור בירידת שכיחות מחלות לב. בנוסף נחשב כגורם המוריד את הסיכוי לחלות בסרטן השד וסרטן המעי הגס.



אכילת חומצות שומן חד בלתי רוויות עשויה לסייע בהורדת הסיכון למחלות לב זאת ע"י הורדת רמות הכולסטרול הכולל והצפיפות הנמוכה של ליפופרוטאין (LDL) אך שומר על רמת הכולסטרול בצפיפות גבוהה (HDL).

שומנים העשירים בשומן חד בלתי רווי, נחשבים כשמנים טובים יותר לבישול. שמן זית הוא בין הטובים ביותר, כיוון שהוא נשאר יציב בטמפרטורות גבוהות יותר.

אך יש לציין שככל שהשומן רווי יותר הוא יותר יציב ופחות מתחמצן, לכן שמן קוקוס השנוי במחלוקת טוב יותר. ושמן MCT בכלל שאינו מתחמצן היות והוא כולו רווי. כלומר שאינו מתחמצן ונשרף בחימום וטיגון לעומת שמני מאכל צמחיים אחרים. בנוסף למרות שהוא רווי הוא תמיד נוזלי, גם בקור ואינו קופא כשמן קוקוס. זאת היות והשמן מופק מליבת אגוז הדקל או אגוז הקוקוס בתהליך של זיקוק מולקולרי.

חומצות שומן רב בלתי רוויות (Polyunsaturated fatty acids)

חומצת שומן אומגה 3 (חומצה אלפא לינולנית) היא חומצת השומן העיקרית בחשיבותה מבין חומצות האומגה 3. זאת היות וגופנו לא מסוגל ליצרה ולכן היא חיוניות בתזונתנו. 

מחסור ממושך באומגה-3 עשוי לגרום לבעיות במערכת העצבים ולפגיעה בגדילה. לחומצה האלפא-לינולנית בעלת תכונה אנטי דלקתית. 

נמצאות במזונות כמו: זרעי פשתן, אגוזי מלך, זרעי ציה ושמן פשתן, דגי ים שמנים כמו: סלמון, הרינג, מקרל, סרדינים ואנשובי.

לחומצות שומן אוגמה 3 השפעות חיוביות רבות על הגוף ונמצא כי הן מסייעות בהורדת הסיכון למחלות לב, מורידות את רמות הטריגליצרידים בדם, משפרות את זרימת הדם ומקטינות את הסיכון לשבץ מוחי עקב קרישי דם. 

מחקרים מראים כי הן תורמות להתפתחות התפקוד החיסוני בתינוקות וביכולת הלמידה של ילדים ועשויות לעזור במצבי דיכאון וחרדה, תוקפנות יתר, היפראקטיביות ובבעיות קשב וריכוז.  מומלצות לצריכה יום-יומית.

חומצת שומן אומגה 6 (החומצה הלינולאית) היא חומצת השומן העיקרית בחשיבותה מבין חומצות האומגה 6. היא לא מיוצרת בגוף האדם וחיוניות לתזונה תקינה. מחסור ממושך בה גורם לעור מחוספס, קשקשים ולפגיעה בצמיחה. 

מקורות במזון: שמנים צמחיים כמו שמן תירס, שמן סויה, שמן חריע ושמן חמניות.

חומצות שומן טרנס (Trans Fatty Acids)

בטבע יש כמעט ורק שומן במצב ציס ושומן טרנס הוא מעשה ידי אדם. שומן טרנס נוצר בתהליך יצור המזון שנקרא הידרוגנציה, תהליך כימי ההופך שמן צמחי נוזל (בלתי רווי) לשמן מוצק, הידוע בשם שומן צמחי מוקשה.

האנזים ליפאז שמופרש מהלבלב ואחראי לפירוק השומן במערכת העיכול אינו מותאם לפירוקן היעיל של חומצות שומן טראנס, לכן הן נוטות להישאר לרוב בזרם הדם זמן רב ולהצטבר בדפנות העורקים, כך המצב עשוי להאיץ התפתחות טרשת עורקים ומעלה את הסיכון למחלות לב וכלי דם. 

ישנן חומצות שומן טראנס שנוצרות באופן טבעי בבעלי חיים, אולם רבות מחומצות שומן הטראנס נוצרות באופן מלאכותי בתהליכים תעשייתיים של עיבוד מזון. 

חומצות שומן טראנס טבעיות המצויות במוצרי מזון מהחי, למשל: חומצה לינולאית מצומדת (Conjugated linoleic acid או בקיצור: CLA).

מחקרים הראו שחומצות שומן טראנס הן מסוכנות לבריאות הלב וכלי הדם. הן מגבירות מאוד את רמות הכולסטרול ה-LDL ומפחיתות את רמות הכולסטרול HDL, מעודדות פעילות דלקתית שקשורה לעלייה בסיכון למחלות כרוניות רבות; מעלות את הסיכון לתנגודת לאינסולין ולסוכרת ואפילו מגבירות את הסיכון לדום לב.

מקורות במזון שמכילים שומן טרנס, הם: מרגרינה קשה, מאפים ועוגיות, מלאווח, בורקס, מוצרי בצק קפואים ומזונות מטוגנים.

חומצות שומן חיוניות

חומצות שומן חיוניות (Essential fatty acid או בקיצור: EFAs), הן חומצות שומן, אשר נחוצות בתזונה שלנו, מכיוון שגופנו אינו מסוגל לסנתז אותן בעצמו. 

ישנן שתי חומצות שומן חיוניות לאדם: חומצה אלפא-לינולנית (חומצות שומן מסוג אומגה 3) וחומצה לינולאית (חומצת שומן מסוג אומגה 6).

מספר חומצות שומן אחרות יכולות להיות חיוניות כאשר מתפתחים תנאים מסוימים או מחלות מסוימות, לדוגמה: חומצה דוקוזאקסואנואית (חומצת שומן מסוג אומגה 3) וחומצה גמא לינולנית (חומצת שומן מסוג אומגה 6).

דיאטה ואומגה 3, חומצות שומן חיוניות

יש לציין כשאנו עושים דיאטה במטרה לרדת באחוזי השומן, גופנו שורף ביתר קלות לצרכים אנרגטיים את חומצות השומן מסוג אומגה 3 ואומגה 6, כאשר הם עוברים מטבוליזם עם השומן החד בלתי רווי והשומן הרווי. 

בכל אופן יש לומר כי אומגה 3 מנוצלות לאנרגיה ביתר קלות בהשוואה לאחרים. לכן דיאטות לחיטוב הגוף והשרירים לרוב יגרמו לירידה ברמת האומגה 3. לכן חשוב לדאוג לצריכה נאותה של אומגה 3 גם ובעיקר במהלך דיאטה והרזיה לחיטוב הגוף.  


המלצות כלליות לצריכת שומנים במזון

1. להימנע מאכילת שומן טראנס ככל האפשר, כלומר מרגרינה ומוצריה.

2. לא להפריז באכילת שומן רווי (בשרים שמנים). 

3. להעדיף שמן זית או שמן קנולה (ורצוי בלתי מזוקקת) על חמאה או מרגרינה קשה שהיא יותר גרועה מהחמאה. 

4. להחליף בשר שמן בדגים שמנים פעמיים בשבוע (ולהתחשב בכספית ו-PCB), הרצויים בעיקר הם דגים שגדלו בים הצפוני שניזונים מאצות שמייצרות חומצות שומן מסוג אומגה 3. 

5. להימנע מטיגון בטמפרטורה גבוהה, ובעיקר הכוונה כאן של מזונות שמכילים חומצות שומן מסוג אומגה, הבלתי רוויות, כמו: שמן זית ודגים. 

6. יש להגביר את צריכת חומצות השומן מסוג אומגה 3 (על חשבון אומגה-6), כמו דגים ממים קרים ועמוקים או בתיסוף. 

7. לצמצם למינימום את צריכת שמנים העשירים האומגה 6, כמו שמן תירס, שמן סויה, שמן חמניות, שמן זרעי כותנה ושמן בוטנים. 

8. להעדיף בשר או עוף ללא שומן ועור המכיל ריכוז גבוה של שומנים. 

9. למתן אכילת חטיפים עשירים בשומן רווי ומלח, כתחליף מומלצים פירות וירקות.

אהבתם - אז שתפו את החברים שלכם :-)