יום ראשון, 19 ביוני 2022

שמן קוקוס לעור הפנים, שמן קוקוס לעור זוהר - קובי עזרא

שלום כאן קובי עזרא מומחה לרפואה נטורופטית, היום נדון על שמן קוקוס לפנים: שמן קוקוס לבעיות עור כמו אקזמה, והאם שמן קוקוס יעיל לעור זוהר ובריא? 

קובי עזרא מומחה לרפואה נטורופטית, היום נדון על שמן קוקוס לפנים: שמן קוקוס לבעיות עור כמו אקזמה, והאם שמן קוקוס יעיל לעור זוהר ובריא?
קובי עזרא על שמן קוקוס לעור הפנים (לא בקיץ)


שמן קוקוס נחשב חלק בלתי נפרד מהתזונה של סרי-לנקה ושל דרום אסיה. שמן קוקוס סווג יחד עם שומנים רווים במזון כחומצות שומן וזכה לביקורת שלילית בהשפעתו על הבריאות. עם זאת, מחקרים הראו ששמן קוקוס נחשב למקור עשיר לחומצות שומן בינוניות שרשרת, עם יתרונות שונים. {13}

מעבר לשימוש בו בבישול, שמן קוקוס משך תשומת לב עקב תכונותיו ההיפוכולסטרומיות, האנטי סרטניות, האנטי-הפטוסטאטוטיות, אנטי-סוכרתיות, נוגדות חמצון, אנטי-דלקתיות, אנטי-מיקרוביאליות וגם שיפור הלחות בעור. {13}

עור גופנו משתנה ללא הרף. מצב עורנו תלוי במידה רבה במצב הבריאות הכללי של האדם. לתזונה מאוזנת תפקיד חשוב בתפקוד תקין של גופנו, לרבות העור. {16}

חוקרים רבים מדגישים את הקשר בין תזונה מאוזנת למצב גופנו, לרבות המראה והתפקוד של העור. צריכת רכיבים מזינים חיוניים בתזונה היומית חשובה ביותר לתהליכים הביולוגיים המתרחשים בעור צעיר ומזדקן כאחד. {17, 18}

העור הוא רקמה בעלת פוטנציאל שגשוג גבוה, וזו הסיבה שצריכה נאותה של חלבונים, פחמימות ושומנים, החיוניים ליצירת תאים חשובה מאוד [18, 19, 20]. 

המצב הכללי של העור - מרקם פני השטח, צבעו ותכונותיו הפיזיולוגיות - נובע מגורמים כמו הידרציה, כלומר, נוכחות כמות נאותה של מים בשכבה הקרנית, תכולת החלב וחומציות פני השטח. 

גורם לחות טבעי (NMF), המורכב בעיקר מחומצות אמינו, ממלא תפקיד חשוב בהידרציה ובחומציות [18,21]. 

חומצות שומן ספציפיות חשובות גם לשמירה על תפקוד מחסום העור ושלמות השכבה הקרנית [22]. 

ישנם מרכיבי אנטי אייג'ינג פונקציונליים במזון בשל יכולתם להגן על העור מפני השפעות מזיקות הנגרמות ע"י UV באמצעות תכונותיהם האנטי-מוטגניות, נוגדות חמצון וסילוק רדיקלים חופשיים, חלק מהצמחים יכולים להיות תוספים שימושיים לטיפול בעור בוגר. {21,22}

אלה כוללים קרוטנואידים ופוליפנולים, כגון אפגנין (פלבנואיד המופיע במספר רב של עשבי תיבול, פירות וירקות), קוורצטין (פלבונול שנמצא בקליפת הבצל ובקליפת התפוח), כורכומין (שמתקבל מקנה השורש של הכורכום), סילימרין (תמצית סטנדרטית של פלבונוליגנאנים מגדילן חלב), גניסטאין (איזופלבון מפולי סויה), פרואנטוציאנידינים (מזרעי ענבים) ורזברטרול (פוליפנול שנמצא בענבים, בוטנים, פירות, יין אדום ותות עץ). מרכיבים מרכזיים נוספים של דיאטת אנטי-אייג'ינג הם ויטמינים ומינרלים בעלי תכונות נוגדות חמצון. {15,23}

חומרים נבחרים בעלי חשיבות לתפקוד העור המחקר התמקד בחומרים הנלחמים בהזדקנות העור ותורמים לפנים למראה צעיר יותר עם מראה בריא; חומרים מזינים ותוספי תזונה שדווחו כבעלי פוטנציאל למנוע הזדקנות העור. דגש מיוחד מושם על חומרים המגנים על העור מפני נזקי חמצון ו-UV, התייבשות ואובדן גמישות: ויטמינים A, C ו-E; סֵלֶנִיוּם; אָבָץ; נְחוֹשֶׁת; סִילִיקוֹן; פוליפנולים; קרוטנואידים; וחומצות שומן רב בלתי רוויות חיוניות אומגה 3 ואומגה 6.

שמן קוקוס מכיל כ-95% חומצות שומן רווית: חומצה קפרילית C-8:0 (8%), חומצה קפרית, C-10:0 (7%), חומצה לאורית C-12:0 (49%), חומצה מיריסטית C-14:0 (8%), חומצה פלמיטית C-16:0 (8%), חומצה סטארית C-18:0 (2%), חומצה אולאית C-18:1 (6%) ו-2% מ-C -18:2 חומצה לינולאית.

אציין כי החומצה הלאורית שנמצאת בשמן קוקוס מעניקה לו תכונות אנטי-מיקרוביאליות כלומר הרוג חיידקים על העור ולהפחית דלקת. חומצה קפרילית בעלת פעילות כנגד שמנים ופטריות כמו קנדידה אלביקנס וכו'. 

למעשה חומצה לאורית מומרת במעיים ל-מונולאורין, הקטלני לסוגי מיקרואורגניזמים כמו: סטאפילוקוקוס וקנדידה. 

בנוסף, חומצה לאורית גורמת לירידה של רמת כולסטרול LDL (נשא הרע של הכולסטרול, ששוקע העורקים) ועליה של רמת כולסטרול HDL (נשא הטוב של הכולסטרול, שמנקה את העורקים).


העור הוא האיבר הגדול ביותר בגופנו, מתפקד כחוצץ בין הסביבה הפנימית לחיצונית. כך מגן על הגוף מפני גירויים מזיקים, למשל, מיקרואורגניזמים, קרינה אולטרה סגולה של השמש, אלרגנים וחומרים מגרים.

שמן קוקוס אורגני בכבישה קרה הוא הדרג המשובח ביותר של שמן קוקוס, עשיר בתכולת פנולים, פעילות נוגדת חמצון ומכיל טריגליצרידים בעלי שרשרת בינונית (MCT). {5} 

שמן קוקוס בתולי (Virgin coconut oil) מחקרים קליניים גילו כי שמן קוקוס משפר את הסימפטומים של הפרעות עור ע"י לחות והרגעת העור. מחקרי גירוי העור במבחנה בתאי אפידרמיס הראו כי שמן קוקוס אינו גורם לגירוי בעור ואינו פוטו-טוקסי. {1}

נמצא ששמן קוקוס שווה (עם מגמה של עדיף על) שמן מינרלי כחומר מרכך, וכתוצאה מכך לחות משמעותית של העור ולעלייה ברמות השומנים בעור, בבטיחות שווה. 

פעילות אנטי דלקתית של שמן קוקוס ע"י דיכוי סמנים דלקתיים והגנה על העור עקב שיפור תפקוד מחסום העור. {1} אך למרות זאת לא הייתי מורח אותו על הפנים ויוצא לשמש.

ידוע שמריחה מקומית של שמן קוקוס מפחיתה זיהום ודלקות בעור. {2}

פגים נמצאים בסיכון מוגבר לאיבוד מים בדרך העור ולזיהומים עקב חוסר בשלות האפידרמיס. התכונות הרכות והאנטי זיהומיות של שמן קוקוס הופכות אותו לגורם מקומי מועיל בפוטנציה עבורם. {3, 4}

היתרונות שלו כוללים: הפחתת דלקת, עצירת הנזק שנגרם ע"י רדיקלים חופשיים ועוזר למנוע זיהום. 

שמן קוקוס יכול לשמש כקרם לחות טבעי, במיוחד לפנים. שמן קוקוס עדין מספיק כדי להשתמש בו באזורים רגישים כמו מתחת לעיניים ועל השפתיים. 

היתרונות של שימוש בשמן קוקוס על הפנים בלילה

1. מגביר הידרציה- שמן קוקוס עוזר לחזק את שכבת המחסום המגנה של העור, לוכד לחות בפנים ושומר על העור גמיש ולח.

2. מפחית תגובת דלקת- שמן קוקוס בעל תכונות אנטי דלקתיות, מה שהופך אותו כמועיל לעור מגורה ושחוק.

3. מגביר ייצור קולגן- לתכולת חומצת לאורית בשמן קוקוס יש השפעה מועילה על ייצור הקולגן. קולגן עוזר לעור לשמור על מוצקות וגמישות. כך עשוי לסייע לעור במניעת היווצרות קמטים. 

4. מבהיר כתמים כהים- שמן קוקוס יכול להבהיר את העור ועשוי לעזור להפחית את המראה של כתמים כהים או גוון עור לא אחיד. לשם כך יש הממליצים להוסיף מיץ לימון לשיפור ההשפעה.

תופעות לוואי של שמן קוקוס בעת מריחה על הפנים

בעיקר יצירת קומודונים וזאת עקב יכול לסתום נקבוביות בעור. מכיוון ששמן קוקוס יכול לסתום נקבוביות, הוא עשוי לתרום להתפרצויות אקנה בקרב אנשים מסוימים.

לעור שמנוני שמן קוקוס עלול לגרום להיווצרות נקודות שחורות. 

שמן קוקוס כנגד נזקי השמש

שמן קוקוס חוסם כ-20% מקרני ה-UV של השמש וכך עשוי להגן על עורנו ולצמצם את הנטייה לכוויות שמש, קמטים, הזדקנות עור מוקדמת וסרטן. {6} אציין שמחקרים אחרים הראו חסימה של 7-10 אחוזים בלבד. 

אך עם זאת, יש לציין שהוא אינו מספק את אותה הגנה כמו קרם הגנה קונבנציונלי, אשר חוסם כ-90% מקרני ה-UV. 

הביטוי של פרופיל דלקתי היה נמוך יותר בקבוצה שטופלה בשמן קוקוס לאחר חשיפה לקרינת UVB. {10} שמן קוקוס מקומי מגן על העור מפני קרינת UV. {11}

שמן קוקוס מקל על גירוי בעור ואקזמה

מחקרים מראים ששמן קוקוס משפר דלקת עור והפרעות עור אחרות לפחות כמו שמן מינרלי וחומרי לחות קונבנציונליים אחרים (7, 8).

במחקר על ילדים עם אקזמה, כמעט מחצית מאלה שטופלו בשמן קוקוס הבחינו בשיפורים משמעותיים. {9}

שמן קוקוס וקשקשים

קשקשים היא הפרעה כרונית לרוב, המשפיעה על רוב האוכלוסייה בעולם. שמן קוקוס ותכשיריו לבריאות הקרקפת. 

במחקר בחנו את ההשפעה של מריחה מקומית של שמן קוקוס על מיקרוביום הקרקפת (חיידקי ופטרייתי) ברמה הטקסונומית והתפקודית ואת המתאם שלהם עם פרמטרים פיזיולוגיים של הקרקפת. 

נצפתה העשרה של מסלולי חיידקים בריאים הקשורים לקרקפת, כגון חילוף החומרים של ביוטין וירידה במסלולי הפתוגנזה הפטרייתית. המחקר נתן תובנות חדשות על ההשפעה של שמן קוקוס על שמירת הקרקפת בריאה ועל וויסות המיקרוביום של הקרקפת. {14}

מחקרים גלובליים גילו שמיקרוביום הקרקפת מאופיין במגוון חיידקים נמוך למדי, בהשוואה לאתרי הגוף האחרים. 

טיפולים נוכחיים נגד קשקשים כוללים חומרים אנטי-פטרייתיים מקומיים. שמן קוקוס בעל פעילות האנטי-פטרייתית של חומצה לאורית, חומצת השומן העיקרית המצויה בשמן קוקוס, שכנראה מונעת התפשטות של פתוגנים {15} 

בנוסף ידוע שיש לשמן קוקוס פעולה ביופיזית על תפקוד מחסום העור, מכיוון שהוא עוזר להפחית את איבוד מים טרנס-אפידרמים בשימוש ארוך טווח. עם זאת, אף מחקר עדיין לא בדק באופן שיטתי את ההשפעה של מריחה מקומית של שמן קוקוס על המיקרוביום של הקרקפת.

מריחת שמן קוקוס על הקרקפת הבריאה קשקשים, דבר המצביע על תפקיד סביר של שמן קוקוס בשמירה על מיקרוביום בריא של קרקפת.

אך יש לציין שהשפעת שמן קוקוס לא נשמרה על קבוצת קשקשים, בעיקר בקהילת ההסובלים מפטריות. הדבר יכול להעיד עקב השפעה מוגבלת של שמן קוקוס על המיקרוביום הפטרייתי בקרקפת הקשקשים, וכנראה עשויות להיות עמידות יותר לחומצה לאורית.

לסיכום על פי מחקרים רבים אני יכול לומר לכם מכיוון ששמן קוקוס הוא באופן טבעי אנטי-בקטריאלי, אנטי-פטרייתי ומעניק לחות, ניתן להשתמש בו כקרם לחות לילי וכן גם לפנים.

בנוסף לכן הבנות שמתאפרות שמן קוקוס אפילו עובד על איפור ומסקרה שעמידה למים. יש לשים מעט שמן קוקוס על צמר גפן ולנקות איתו בעדינות גם מתחת לעיניים. לאחר מיכן שטפו את הפנים כרגיל.

ודבר חשוב לציין ששמן קוקוס הוא משמש כחסום,- כך שהוא נמרח על העור ולוכד לחות מתחתיו. הדבר עוזר להחליק את העור ולשמור את הלחות הקיימת בעור (אך לא לתת לחות חיצונית). 

מקורות

1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30671361/

2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30843234/

3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31267223/

4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29197867/

5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27463789/ 

6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22279374/

7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19134433/

8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15724344/

9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24320105/

10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28564614/

11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22279374/ 

12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6335493 

13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33022082 

14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8012655

15. https://aocs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1007/BF02543521

16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7827176/

17. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20228538/

18. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12540393/

19. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31979308/

20. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32213934/

21. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20509719/

22. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30149600/

23. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22360335/

שווה לקרוא כאן על ויטמינים ומינרלים לבריאות העור... !!!

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7827176

יום רביעי, 13 באפריל 2022

האם חומץ תפוחים מסייע לדיאטת חיטוב הגוף ומניעת השמנה? קובי עזרא

שלום כאן קובי עזרא מומחה לרפואה נטורופטית, האם חומץ תפוחים מסייע לדיאטת חיטוב הגוף ומניעת השמנה?, ואם כן באילו דרכים?, ושאלה לא פחות חשובה מה המינון הרצוי לשם דיאטת הרזיה?, על כך ועוד...



מהו חומץ תפוחים?

אז מהו חומץ תפוחים? חומץ תפוחים מיוצר ע"י שילוב של תפוחים ושמרים. השמרים הופכים את הסוכר שבתפוחים לאלכוהול. לאחר מכן מוסיפים חיידקים לתערובת ומתסיסים את האלכוהול לחומצה אצטית (הרכיב הפעיל העיקרי שבחומץ). {8}

חומצה אצטית מהווה כ-5-6% מחומץ תפוחים. המסווג כ"חומצה חלשה" אבל עדיין יש לו תכונות חומציות חזקות למדי כשהיא מרוכזת. בנוסף לחומצה אצטית, החומץ מכיל מים וכמויות קטנות מאוד של חומצות אחרות, ויטמינים ומינרלים. {8}

חומצה אצטית הידועה גם בשם חומצה אתנואית, היא תרכובת אורגנית בעלת טעם חמוץ וריח חזק. המונח acetic מגיע מאצטום, מהמילה הלטינית שפירושה: חומץ.

חומצה אצטית היא חומצת שומן קצרת שרשרת המתמוססת לאצטט ומימן בגופנו. 

כף אחת (15 מ"ל) של חומץ תפוחים מכילה כ-3 קלוריות וללא פחמימות. 

מספר מחקרים בבעלי חיים ובני אדם מצאו כי חומצה אצטית וחומץ תפוחים עשויים לקדם שריפת שומנים וירידה במשקל, להפחית רמת סוכר בדם, להגביר רגישות לאינסולין ולשפר את רמות הכולסטרול בדם. 

האם חומץ תפוחים מרזה?

נמצא כי חומצה אצטית (AcOH), מרכיב עיקרי בחומץ תפוחים, מדכאת הצטברות שומן בגוף במחקרים בבעלי חיים. לפיכך חקרו את ההשפעות של צריכת חומץ על הפחתת מסת השומן בגוף ביפניות שמנות בניסוי כפול סמיות. 

הנבדקים חולקו אקראית לשלוש קבוצות של משקל גוף, מדד מסת גוף (BMI) והיקף מותניים דומה. במהלך תקופת הטיפול בת 12 השבועות, הנבדקים בכל קבוצה לקחו 500 מ"ל ביום של משקה המכיל 15 מ"ל חומץ (750 מ"ג AcOH), 30 מ"ל חומץ (1,500 מ"ג AcOH), או 0 מ"ל חומץ (0 מ"ג. AcOH, פלצבו). 

משקל הגוף, BMI, אזור השומן הקרביים, היקף המותניים ורמות הטריגליצרידים בסרום היו נמוכים משמעותית בשתי קבוצות שצרכו את החומץ מאשר בקבוצת הפלצבו. 

לסיכום, צריכה יומית של חומץ עשויה להיות שימושית במניעת תסמונת מטבולית ע"י הפחתת השמנת יתר. {1}

במטרה לחקור את הפוטנציאל של תוספת חומצה אצטית כאמצעי להורדת האינדקס הגליקמי (GI) של ארוחת לחם, ולהעריך את ההשפעה האפשרית של מינון-תגובה על סוכרת לאחר ארוחה, אינסוליןמיה ושובע.

התערבות: שלוש רמות של חומץ (18, 23 ו-28 מ"מ חומצה אצטית) הוגשו עם מנת לחם חיטה לבנה המכילה 50 גרם פחמימות זמינות כארוחת בוקר בסדר אקראי לאחר צום לילה. לחם שהוגש ללא חומץ שימש כארוחת עזר. דגימות דם נלקחו במהלך 120 דקות לבדיקת רמת הגלוקוז והאינסולין. תחושת השובע נמדדה עם סולם דירוג סובייקטיבי.

תוצאות: יחס מובהק בין מינון לתגובה נראה לאחר 30 דקות עבור תגובות גלוקוז בדם ואינסולין בסרום; ככל שרמת החומצה אצטית גבוהה יותר, כך התגובות המטבוליות נמוכות יותר. יתר על כן, דירוג השובע היה קשור ישירות לרמת חומצה אצטית. 

בהשוואה לארוחת הייחוס, הרמה הגבוהה ביותר של חומץ הורידה משמעותית את תגובת הגלוקוז בדם לאחר 30 ו-45 דקות, את תגובת האינסולין לאחר 15 ו-30 דקות וכן העלתה את ציון השובע ב-30, 90 ו-120 דקות לאחר הארוחה. 

הרמות הנמוכות והבינוניות של חומץ גם הורידו את תגובת הגלוקוז של 30 דקות ו-15 דקות לאינסולין באופן משמעותי בהשוואה לארוחת הייחוס. כאשר GI ו-II (מדדים אינסולינמיים) חושבו באמצעות השטח המצטבר של 90 דקות, נמצאה ירידה משמעותית עבור הכמות הגבוהה ביותר של חומצה אצטית, אם כי הערכים המקבילים שחושבו לאחר 120 דקות לא היו שונים מארוחת הייחוס.

המסקנה: תוספת של ארוחה המבוססת על לחם מחיטה לבנה עם חומץ הפחיתה את התגובות לאחר הארוחה של גלוקוז ואינסולין בדם, והעלתה את הדירוג הסובייקטיבי של שובע. היה קשר הפוך של מינון-תגובה בין רמת חומצה אצטית וגלוקוז ואינסולין ויחס מינון-תגובה ליניארי בין חומצה אצטית ודירוג השובע. התוצאות מצביעות על פוטנציאל מעניין של מוצרים מותססים וכבושים המכילים חומצה אצטית. {2}

לאור החשיבות שבשמירת ריכוזי גלוקוז תקינים בדם, ישנו עניין רב בזיהוי מזונות והרגלי תזונה שיעזרו לסובלים מסוכרת לשמור על מצב אידאלי. בהתבסס על נתונים קודמים המצביעים על כך שצריכת חומץ בזמן הארוחה מפחיתה את הרמה הגליקמית לאחר הארוחה. 

נתונים המצביעים על כך שחומץ יכול לשפר משמעותית את הרגישות לאינסולין לאחר הארוחה בנבדקים עמידים לאינסולין. הוכח שחומצה אצטית מדכאת פעילות דיסכרידאז ומעלה את ריכוזי הגלוקוז-6-פוספט בשרירי השלד; לפיכך, חומץ עשוי להיות בעל השפעות פיזיולוגיות הדומות לאקרבוז או למטפורמין. {3}

נתונים מצביעים על כך שצריכת חומץ לפני השינה עשויה להשפיע לטובה על ריכוזי הגלוקוז בסוכרת מסוג 2. ההשפעה האנטי-גליקמית של חומצה אצטית, החומר הפעיל בחומץ, מיוחסת לעיכול מופחת של עמילן ו/או עיכוב בריקון הקיבה. 

הפחיתת הצטברות ה-xylulose-5-phosphate בכבד ופעילות פוספופרוקטוקינאז-1 בשרירי השלד - שינויים מטבוליים התואמים את הגליקוליזה המופחתת וקידום סינתזת גליקוגן. לפיכך, חומצה אצטית עשויה לשנות את מחזור הגליקוליזה / גלוקונאוגני בכבד, מה שעשוי להועיל לאנשים חולי סוכרת עם הפרעות מטבוליות התורמות לעלייה לפני ארוחת הבוקר ברמת הגלוקוז בצום (הידועה גם בשם "תופעת השחר"). 

בניסויים אלו, ערכי A1C לפני ניסוי היו בממוצע 7.8-8.8%, וריכוזי הגלוקוז בצום הופחתו ב-10-15% ע"י טיפול תרופתי ארוך טווח. לשם השוואה, מצב הסוכרת של הנבדקים שלנו היה מבוקר היטב (A1C 6.7 ± 0.2%). 

יש לציין, למרות ש-72% מהנבדקים שלנו השתמשו באופן קבוע בתרופות היפוגליקמיות והמשיכו להשתמש בתרופות שלהם במהלך המחקר, הטיפול בחומץ השפיע באופן משמעותי על הגלוקוז בצום. באנשים עם סוכרת מוקדמת (A1C <6.3%) או סוכרת מבוקרת היטב (A1C 6.8-7.0%), תרופות. {4}

נחקרה ההשפעת חומץ תפוחים על גלוקוז בדם בצום (FBG), המוגלובין מסוכרר (HbA1c) ופרופיל שומנים בחולדות רגילות וסוכרתיות. 

רמת הגלוקוז שבדם בצום לא השתנה, בעוד שרמת ה-HbA1c ירדה באופן מובהק ע"י חומץ תפוחים בקבוצת הסוכרת (p<0.05). חולדות בריאות שניזונו מחומץ, נצפתה הפחתה משמעותית של כולסטרול ליפופרוטאין בצפיפות נמוכה (LDL-c) (p<0.005) ועלייה משמעותית של רמות כולסטרול ליפופרוטאין בצפיפות גבוהה (HDL-c) (p<0.005). 

חומץ תפוחים הפחית את רמות הטריגליצרידים בסרום (p<0.005) והעלה את ה-HDL-c (p<0.005) בבעלי חיים סוכרתיים. 

תוצאות אלו מצביעות על כך שחומץ תפוחים שיפר את פרופיל השומנים בדם בחולדות נורמליות וסוכרתיות ע"י הפחתת ה- LDL-c, טרגליצרידים בסרום והעלאת HDL-c בסרום ועשוי להיות בעל ערך רב בצמצום הסיבוכים בקרב הסוכרתיים. {5}

בחולדות חומצה אצטית התזונה הפחיתה את הכולסטרול הכולל בסרום ואת הטריאצילגליצרול (triacylglycerol): ראשית עקב עיכוב הליפוגנזה בכבד, ושנית עקב העלייה בהפרשת חומצת מרה בצואה בחולדות שניזונו מתזונה המכילה כולסטרול. {6}

נבדק מתן ממושך של חומץ או חומצה אצטית, ונצפה שחומצה אצטית עצמה, הפחיתה באופן משמעותי הן את לחץ הדם (p<0.05) והן את פעילות הרנין (p<0.01) בהשוואה לבקרות שלא קיבלו חומצה אצטית או חומץ. 

לא היו הבדלים משמעותיים בפעילות האנזים הממיר אנגיוטנסין I באיברים שונים. כך הוצע שהירידה הנ"ל בלחץ הדם עשויה להיגרם מהירידה המשמעותית בפעילות הרנין והירידה שלאחר מכן באנגיוטנסין II. ממחקר זה, הוצע גם שההשפעה כנגד לחץ דם גבוה של החומץ נובעת בעיקר מהחומצה האצטית שבו. {7}

מחקרים קטנים בבני אדם הראו שחומץ תפוחים עשוי להפחית את קצב התרוקנות המזון מהקיבה לתריסריון ולמערכת העיכול התחתונה. כך מאט את ספיגתם של רכיבי תזונה לזרם הדם. 

מחקרים בבני אדם ובבעלי חיים מצאו שחומץ תפוחים וחומצה אצטית עשויים להפחית את התיאבון ולגרום לתחושת מלאות, דבר שעשוי להוביל להפחתה טבעית בצריכת הקלוריות. {9, 10}

החומץ מוריד את רמות הסוכר בדם, במחקר חולדות אחד, חומצה אצטית שיפרה את יכולת הכבד והשרירים לקלוט סוכר מהדם. {11}

מפחית את רמת האינסולין בדם, באותו מחקר חולדות, חומצה אצטית הפחיתה את היחס בין אינסולין לגלוקגון - לטובת האחרון, דבר שעשוי ללשפר את שריפת שומנים. {11}

חומץ משפר את חילוף החומרים, מחקר בחולדות שקיבלו חומצה אצטית הראו עלייה באנזים AMPK, המגביר את שריפת השומנים ומפחית את ייצור השומן והסוכר בכבד. {12}

חומץ מפחית אגירת שומן, טיפול בחולדות סוכרתיות שמנות עם חומצה אצטית או אצטט שמר עליהן מפני עלייה במשקל והגביר את הביטוי של גנים שהפחיתו את אחסון השומן בבטן וכבד שומני. {13, 14}

חומץ שורף שומן, מחקר על עכברים שניזונו בתזונה עתירת שומן בתוספת חומצה אצטית מצא עלייה משמעותית בגנים האחראים לשריפת שומנים, מה שהוביל להצטברות פחותה של שומן בגופם. {15}

חומץ מדכא תיאבון, מחקר הראה שאצטאט עשוי לדכא מרכזים במוח השולטים בתיאבון, מה שעלול להוביל לצריכת מזון מופחתת. {16}


חקירות מדעיות אחרונות מדגימות בבירור את התכונות האנטי-מיקרוביאליות של חומץ, אך בעיקר בהקשר של הכנת מזון. מומחים ממליצים שלא להשתמש בתכשירי חומץ לטיפול בפצעים.

חומץ מומלץ בדרך כלל לטיפול בפטרת ציפורניים, כינים ויבלות, אולם תמיכה מדעית לאסטרטגיות טיפול אלו חסרה. 

מקורות

1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19661687/

2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16015276/

3. https://diabetesjournals.org/care/article/27/1/281/26582/Vinegar-Improves-Insulin-Sensitivity-to-a-High

4. https://diabetesjournals.org/care/article/30/11/2814/4824/Vinegar-Ingestion-at-Bedtime-Moderates-Waking

5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19630216/

6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16611381/

7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11826965/

8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1785201/

9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24781306/

10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27213723/

11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16277773/

12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16630552/

13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26176799/

14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17485860/

15. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19469536/

16. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24781306/


* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1785201/

דיאטת חומץ תפוחים, חומץ תפוחים דיאטה, חומץ תפוחים להרזיה, חומץ תפוחים מחקרים, חומצה אצטית, חומצה אתנואית, קובי עזרא, דיאטה חומץ תפוחים, חומץ תפוחים ירידה במשקל, חומץ תפוחים הרזיה, חומצה אצטית בריאות, חומץ תפוחים לחץ דם, חומץ תפוחים, איך עושים דיאטת חומץ תפוחים, חומץ תפוחים לשומן בטני, כמה חומץ תפוחים מותר לשתות ביום, איך חומץ תפוחים יכול לעזור לך לרדת במשקל, חומץ תפוחים סגולות. 

יום שבת, 26 במרץ 2022

סוגי מגנזיום ומידת יעילותם לגופנו? - קובי עזרא

אילו סוגים של מגנזיום קיימים בשוק תוספי התזונה? ומדוע להשתמש בכל אחד מהם?, יתרונות המגנזיום מול החסרונות, עם קובי עזרא מומחה לרפואה נטורופטית. 

סוגי מגנזיום ומידת יעילותם לגופנו? - קובי עזרא
סוגי מגנזיום ומידת יעילותם - קובי עזרא

מגנזיום הוא המינרל הרביעי בשכיחותו בגוף, הוא מעורב בלמעלה מ-300 תהליכים מטבוליות החיוניות לבריאותנו, לרבות ייצור אנרגיה, ויסות לחץ דם, העברת אותות עצביים, התכווצות שרירים ועוד...

רמות נמוכות קשורות למגוון מחלות, החל מסוכרת סוג 2, מחלות לב, הפרעות מצב רוח ודיכאון.

המגנזיום מצוי בגופנו ובעיקר בעצמות ובשרירים, התפלגותו הינה: 50-60% בעצמות, 20% בשרירי השלד 19% ברקמות האחרות ופחות מ1% בנוזל החוץ תאי.

איזה סוגי מגנזיום יש?

סוגים של מגנזיום אורגניים כוללים: מגנזיום טאורט, מגנזיום גליצינט, מגנזיום אורוטט, מגנזיום אספרטט, מגנזיום מלאט, מגנזיום אסקרובט, מגנזיום לקטט, מגנזיום ציטראט, מגנזיום טריאונט.

סוגים של מגנזיום אנאורגניים כוללים: מגנזיום אוקסיד, מגנזיום כלוריד, מגנזיום הידרוקסיד, מגנזיום סולפט ומגנזיום קרבונט.



מגנזיום ציטראט (Magnesium Citrate)

מגנזיום ציטראט הוא מגנזיום הקשור לחומצת לימון (citric acid). חומצה זו מצויה באופן טבעי בפירות הדר ומעניקה להם את טעמם החמצמץ. חומצת לימון המיוצרת באופן מלאכותי משמשת לעתים קרובות כחומר משמר ומשפר טעם בתעשיית המזון.

מחקרים מסוימים מראים שסוג זה הוא בין הצורות הזמינות ביותר של מגנזיום, כלומר, הוא נספג בקלות רבה יותר במערכת העיכול בהשוואה לצורות אחרות {1}.

יעיל כחומר מרגיע כדי לעזור להקל על סימפטומים הקשורים לדיכאון וחרדה. {2}

כלומר שמגנזיום ציטראט הוא אחד הפופולריים של תוספי מגנזיום ונספג בקלות בגופנו. 

מכיוון שחומצת לימון היא חומר משלשל עדין, מגנזיום ציטראט מתפקד כמסייע לבעיית העצירות וכן מקור מגנזיום.



תחמוצת מגנזיום (Magnesium oxide)

תחמוצת מגנזיום הוא מלח המשלב מגנזיום וחמצן. היוצר באופן טבעי חומר אבקתי לבן ועשוי להימכר בצורת אבקה או כמוסה.

תחמוצת מגנזיום אינו משמש לרוב למניעה או טיפול במחסור במגנזיום, מכיוון שמחקרים מסוימים מדווחים שהוא נספג בצורה ירודה מאוד במערכת העיכול {3}.  

תחמוצת מגנזיום משמש לעתים קרובות יותר להקלה קצרת טווח בתסמיני עיכול, כמו: צרבת, הפרעות עיכול ועצירות. 


מגנזיום הידרוקסיד (Magnesium hydroxide)

מגנזיום הידרוקסיד הנקרא לעיתים גם "חלב של מגנזיום" (milk of magnesia) עקב דמיונו לחלב.

מגנזיום הידרוקסיד מצוי בתרופות משלשלות ובתרופות נגד צרבת. משמש לטיפול בעצירות מזדמנת לטווח הקצר. זאת ע"י ספיחת מים במעיים ובצואה, כך מגביר את מספר היציאות ומרכך את הצואה כך שיהיה מעבר קל יותר במעיים.

מגנזיום הידרוקסיד בדרך כלל גורם ליציאות תוך 30 דקות עד 6 שעות לאחר נטילתו.


מגנזיום כלורי (Magnesium chloride)

מגנזיום כלוריד הוא מלח מגנזיום הכולל כלור (שהוא יסוד לא יציב הנקשר היטב ליסודות אחרים, כולל נתרן ומגנזיום, ליצירת מלחים). 

מגנזיום כלוריד מכיל רק כ-12 אחוז מגנזיום. 

מגנזיום כלוריד נספג היטב במערכת העיכול, מה שהופך אותו לתוסף רב תכליתי. יש המשתמשים בו כדי לטפל ברמות מגנזיום נמוכות, צרבת ועצירות. {3, 4}

מגנזיום כלוריד נלקח לרוב בצורת כמוסות או טבליות, אך לפעמים גם בשימוש במוצרים מקומיים כמו קרמים ומשחות.

לסיכום: מגנזיום כלוריד נספג בקלות במתן אוראלי ומשמש לטיפול בצרבת, עצירות ורמות מגנזיום נמוכות. כמו כן, מריחה מקומית עשויה לעזור להקל על כאבי השרירים.


מגנזיום לקטט (Magnesium lactate)

מגנזיום לקטט היא תרכובת של מגנזיום וחומצה לקטית (שהיא תוצר של תסיסה חיידקית), הנספג בקלות במעיים.

חומצה לקטית (Lactic acid) או חומצת חלב, נוצרת באופן טבעי בגופנו לאחר פעילות גופנית מאומצת. 


מגנזיום אוקסיד (Magnesium oxide)

מגנזיום אוקסיד (תחמוצת מגנזיום, MgO) הוא מלח אנאורגני של מגנזיום שנוצר עם יוני מגנזיום וחמצן. {18}

מגנזיום אוקסיד אינו מספג טוב במערכת העיכול ועקב ספיחת נוזלים הוא מגביר את הנטייה לשלשל. משמש לטיפול במיגרנה ועצירות.

תחמוצת מגנזיום ומלחים אנאורגניים אחרים של מגנזיום כמו מגנזיום פחמתי עשירים במגנזיום יסודי, שהוא הכמות הכוללת של מגנזיום בתוסף. {19} 

אך יש לצורות האנאורגניות שיעור מסיסות נמוכה, דבר ההופך אותם לפחות זמינים ביולוגית מצורות אחרות של המינרל. 

למרות שתוספי מגנזיום אנאורגניים מספקים כמות גבוהות יחסית של מגנזיום, הם לא הצורה הזמינה ביותר לגופנו. 

יתרונות מגנזיום אוקסיד: מחירו נמוך ביחס לשאר סוגי המגנזיום, מכיל ריכוז גבוה של מגנזיום פאר כמוסה. בנוסך יעיל למצבים של חומציות יתר של הקיבה וצרבות. 

אך מצד שני למגנזיום אוקסיד חסרונות, ספיגה נמוכה במערכת העיכול (עומדת על כ-4% בלבד), ועשוי לגרום לשלשולים.


מגנזיום קרבונט (Magnesium carbonate)

מגנזיום קרבונאט (מגנזיום פחמתי) בעל שיעור הספיגה נמוכה (הוא משמש בעיקר לטיפול בצרבות ובעצירות). זהו מלח מגנזיום, מלח קרבונט ותרכובת פחמן אחד. 

רוב "גיר הידיים" שבו משתמשים ספורטאים כמו מתעמלים, מטפסים ומרימי משקולות כדי לייבש את ידיהם הוא מגנזיום קרבונט. גיר זה סופג מים בקלות ואינו זהה לגיר לוח, שהוא למעשה סידן פחמתי.

עקב תכונות ספיגת המים שלו, חלק מהיצרנים מוסיפים מגנזיום פחמתי בדרגת מזון למלח ולקמח כחומר נגד גושים.


מגנזיום מאלאט (Magnesium malate)

מגנזיום מאלאט כולל חומצה מאלית, המופיעה באופן טבעי במזונות כמו פירות (בעיקר בלתי בשלים) ויין. לחומצה זו יש טעם חמצמץ והיא משמשת לעתים קרובות כתוסף מזון כדי לשפר את הטעם או להוסיף חומציות.

מחקרים מראים שמלאט מגנזיום נספג בצורה יעילה במערכת העיכול. {5}

יש המדווחים שמגנזיום מאלאט עשוי להיות בעל השפעה משלשלת פחות מאשר סוגים אחרים. 

מגנזיום מאלט מומלץ מדי פעם כטיפול בתסמינים הקשורים לפיברומיאלגיה ותסמונת עייפות כרונית. אך עדיין אין ראיות מדעיות חזקות התומכות בכך. {6}

מגנזיום מלאט נחקר לשימוש בפיברומיאלגיה. מאחר שהמלאט הוא תשתית (סובסטרט) במחזור האנרגיה התאית, הוא יכול לסייע בשיפור ייצור ATP. 

ואכן ישנן מספר ראיות ראשוניות שהוא עשוי להפחית כאבי שרירים ונקודות רגישות בחולי פיברומיאלגיה. 


מגנזיום טאוראט (Magnesium taurate)

מגנזיום טאורט מכיל מגנזיום וחומצת אמינו טאורין. 

מחקרים מראים שצריכת טאורין ומגנזיום ממלאת תפקיד בוויסות הסוכר בדם. לפיכך, צורה מסוימת זו עשויה לקדם רמות סוכר בריאות בדם. {7,8} 

מגנזיום וטאורין תומכים גם בשמירה וויסות לחץ דם תקין. {9, 10}

מחקר שנערך לאחרונה בבעלי חיים גילה שמגנזיום טאוראט הפחית באופן משמעותי את לחץ הדם בחולדות עם רמות גבוהות, מה שמעיד על כך שצורה זו עשויה לחזק את בריאות הלב {11}

גם מגנזיום וגם חומצת האמינו טאורין חולקים את היכולת לשפר את תפקוד הלב, לכל אחד מהם יש השפעה מעצימה על רגישות לאינסולין וגם השפעה מרגיעה על עצבנות עצבית-שרירית. 

לפעולות שניהם ישנם קווי דמיון בולטים בכל הנוגע לבריאות הלב וכלי הדם. לשניהם השפעות על הפחתת לחץ דם, מייצבים את תאי העצב, משפרים את התכווצות שריר הלב ויש להם השפעה אנטי-טרומבוטית. 

בנוסף אציין כי הוכח שרמות נמוכות של ויטמין B6 מקטינות את רמות המגנזיום והטאורין.


מגנזיום אל-טאוראט (Magnesium-L-Threonate)

Magnesium-L-Threonate: צורה זו של מגנזיום נחקרה לאחרונה כדי לשפר את הזיכרון ותפקוד המוח. 

מחקר ראשוני בבעלי חיים מצא שיפר באופן משמעותי הן את הזיכרון לטווח קצר והן לטווח ארוך, והעלה את הציונים ב-15% לזיכרון לטווח קצר ו-54% לזיכרון לטווח ארוך בהשוואה למגנזיום ציטראט.


מגנזיום תרונאט (Magnesium L-threonate)

מגנזיום תרונאט הוא המלח הנוצר מערבוב מגנזיום וחומצה תריאונית, חומר מסיס במים המופק מפירוק מטבולי של ויטמין C. {12}

מגנזיום תרונאט נספגת בקלות בגופנו. מחקר בבעלי חיים מציין שזה עשוי להיות הסוג היעיל ביותר להגברת ריכוזי המגנזיום בתאי המוח. {13}

מגנזיום תרונאט משמש לעתים קרובות ליתרונות המוחיים הפוטנציאליים שלו ועשוי לסייע לפרעות מוחיות מסוימות, כגון דיכאון ואובדן זיכרון הקשור לגיל. אך אציין שעם זאת ישנו הצורך במחקרים נוספים.


מגנזיום פידולאט - מגנזיום פיקולינאט

(Magnesium picolinate Magnesium Pidolate)

מגנזיום פידולאט או פיקולינט (MgPic) צורה זו של מגנזיום עוררה עניין מכיוון שהיא זולה מאוד וניתן בקלות להפוך אותה לתוסף נוזלי. 

אך יש לציין כי לא היו ניסויים מחקריים משמעותיים התומכים ביתרונות הבריאותיים הספציפיים שלה. 


מגנזיום גופרתי (Magnesium sulfate)

מגנזיום גופרתי (מגנזיום סולפאט) נוצר על ידי שילוב של מגנזיום, גופרית וחמצן. זה מכונה בדרך כלל מלח אפסום. צבעו לבן עם מרקם הדומה למלח שולחן. 

לרוב צורכים אותו לטיפול בעצירות, אך טעמו הלא נעים גורם לאנשים רבים לבחור בטיפולים אחרים. 

מגנזיום גופרתי מומס לעתים קרובות במי האמבט כדי להרגיע כאבי שרירים ושרירים תפוסים. הוא גם מצוי לעיתים במוצרים לטיפוח העור, כגון קרם או שמן גוף.

מגנזיום סולפט, או מלח אפסום או מלח אנגלי, מומס לעתים קרובות במים כדי לטפל בשרירים כואבים. עם זאת, מעט מאוד עדויות תומכות בשימושים אלה.


מגנזיום גליצינאט (Magnesium glycinate)

מגנזיום גליצינט הידוע גם בשם כביסגליצינאט או דיגליצינאט נוצר ממגנזיום כיסוד וחומצת אמינו גליצין. 

חומצת האמינו גליצין משמש לעתים קרובות כתוסף תזונה לשיפור השינה וטיפול במגוון מצבים דלקתיים, כולל מחלות לב וסוכרת. {14} 

מגנזיום גליצינאט נספג בקלות ועשוי להיות בעל תכונות מרגיעות. כל למעשה עשוי לעזור להפחית חרדה, דיכאון, מתח ונדודי שינה. עם זאת, עדויות מדעיות על שימושים אלה מוגבלות, ולכן יש צורך במחקרים נוספים. {15}

מגנזיום גליצינאט היא הצורה שהכי פחות עשויה לגרום לשלשול. זוהי האפשרות הבטוחה ביותר לתיקון חסר ארוך טווח.


מגנזיום אורוטאט (Magnesium orotate)

מגנזיום אורוטאט כולל חומצה אורוטית, חומר טבעי המעורב בבניית החומר הגנטי של גופנו, כולל DNA. {16}

מגנזיום אורוטט נספג בקלות ואין לו השפעה משלשלת חזקה האופייניות לצורות אחרות של מגנזיום. {17}

יש טענה המצביע על כך שעשוי לקדם את בריאות הלב בשל התפקיד הייחודי של חומצה אורוטית במסלולי ייצור האנרגיה ברקמת הלב וכלי הדם. {17}

לכן מגנזיום אורוטאט פופולרי בקרב ספורטאים תחרותיים וחובבי כושר, אך עשוי גם לסייע לסובלים ממחלות לב. 

מגנזיום אורוטט נחקר במיוחד לבריאות הלב. אורוטט יכולה לחדור לממברנות התא, ולאפשר מסירה יעילה של יון המגנזיום לשכבות הפנימיות ביותר של המיטוכונדריה והגרעין התאיים. 

האורוטט עצמה מגבירים את היווצרותם של RNA ו-DNA אשר יכולים לסייע  לתאי הלב להסתדר ולשפר את התפקוד. 

השילוב של מגנזיום הקרוש לאורוטט הוכח כמשפר אי ספיקת לב, סימפטומים של אנגינה פקטוריס (תעוקת חזה) וביצועי פעילות גופנית בניסויים קליניים.

אך אציין שזוהי צורה יקרה משמעותית מתוספי מגנזיום אחרים. בהתבסס על העדויות המצומצמות הזמינות, היתרונות שלה אינם מצדיקים את העלות שלה עבור  רבים מאתנו.


מגנזיום אספרטאט (Magnesium aspartate)

מגנזיום אספרטאט הוא מלח המגנזיום הקשור לחומצה אספרטית. 

בניסויים קליניים שנערכו בשנות ה-60 שמצאו שלשילוב של מגנזיום ואשלגן אספרטט הייתה השפעה חיובית על עייפות והם הפחיתו את עייפות השרירים. מבחינה פיזיולוגית הגיוני היות ושניהם: מגנזיום וחומצה אספרטית הם שחקנים בהפקת אנרגיה תאית. 

אך יש לציין שהצורה הנ"ל אינה נפוצה אך שימשה לתסמונת עייפות כרונית.


מגנזיום גלוטמט ואספרטט (Magnesium glutamate and aspartate)

מגנזיום גלוטמט ואספרטט יש האומרים שיש להימנע לחלוטין משתי הצורות הנ"ל של מגנזיום. חומצה גלוטמית וחומצה אספרטית הם מרכיבים של הממתיק המלאכותי אספרטיים (הבלתי בריא), ושניהם הופכים לנוירוטוקסיים (רעילים למערכת העצבים) כאשר אינם קשורים לחומצות אמינו אחרות.


מגנזיום אסקורבט (Ascorbic Magnesium)

מגנזיום אסקורבאט (Magnesium ascorbate) מיוצר בייצור מעבדתי משלבים אותו עם חומצה אסקורבית (ויטמין C) שאינו חומצי. 

זהו מלח ניטרלי בעל סבילות גבוהה משמעותית של מערכת העיכול מכיוון שהם פחות מגרים ומספקים ספיגה טובה יותר של ויטמין C ומגנזיום. 


לא על המגנזיום לבדו

מגנזיום גליצינאט ציטראט, כלוריד, לקטט ואספרטט הם נספגים בצורה אידאלית יותר. 

יש לציין שחשוב לומר שהמינרלים אבץ וסידן יכולים להפחית את ספיגת המגנזיום, אז שימו לב עם מה אתם נוטלים אותו ובאילו שילובים למניעת חוסר יעילות. 



מקורות:

1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14596323/

2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29882776/

3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29123461/

4. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Magnesium-chloride

5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29679349/ 

6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31150373/

7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30587761/

8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30862074/

9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27402922/

10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22254206/

11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30963046/

12. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Threonic-acid

13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23876043/ 

14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28337245/ 

15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507271/ 

16. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Orotic-acid 

17. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16366126/

18. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Magnesium-oxide

19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6683096/

יום חמישי, 3 במרץ 2022

שיטת הדיאטה עובדת ומהר - קובי עזרא

ליאור מגבעתיים, "שיטת הדיאטה עובדת ומהר, התחלתי כאן ב- 91.8 קילו וכיום אני עומד על 70 קילו והרבה מאוד שומנים. "הייתי בישראל בודי ולא רזיתי ולא אהבתי.  



יום רביעי, 2 במרץ 2022

מהדיאטה חיטבתי את גופי ורואה קוביות בבטן - קובי עזרא

אני מאוד מרוצה מהדיאטה-חיטבתי את גופי, וכבר אני מתחיל לראות את הקוביות בבטן

אז תודה רבה מקרב הלב על הדיאטה המהירה ואורח החיים הבריא לקובי עזרא.  

קובי עזרא לדעתי הוא התותח הראשי בישראל! אין יותר טובים ממנו התחומי הדיאטה והספורט! ואני מדבר מתוך ניסיון רב, לאחר שניסיתי את מזלי אצל הרבה "יועצי תזונה" נוכלים ושרלטנים... 

אני מציע לכם להישמר מפני יועצי תזונה, היות ויועצי תזונה הם לא למדו תזונה באופן פרקטי, 

אם אתם מחפשים איש מקצוע טוב אמליץ לכם על קובי עזרא! למידע נוסף בסיפור האישי: כיצד ליצור קוביות בבטן?



שם: רותם, תאריך לידה: 14-6-96. גובה: 179 ס"מ.

מה דעתך על הדיאטה של קובי עזרא

אני מאוד מרוצה מהדיאטה, אני חיטבתי את גופי, וכבר אני מתחיל לראות את הקובניות בבטן. בקיצור אני מאוד מרוצה! אז תודה רבה מקרב הלב על הדיאטה המהירה ואורח החיים הבריא לקובי עזרא. 

קובי עזרא לדעתי הוא התותח הראשי בישראל! אין יותר טובים ממנו התחומי הדיאטה והספורט! ואני מדבר מתוך ניסיון רב, לאחר שניסיתי את מזלי אצל הרבה "יועצי תזונה" נוכלים ושרלטנים... 

אני מציע לכם להישמר מפני יועצי תזונה, היות ויועצי תזונה הם לא למדו תזונה באופן פרקטי, אם אתם מחפשים איש מקצוע טוב אמליץ לכם על קובי עזרא, אך אני משוחד במקרה זה! אז פשוט כדי לכם לפנות לאיש מקצוע עם תעודות וכו'...

שמן MCT יתרונות בריאותיים - קובי עזרא

שלום כאן קובי עזרא מומחה לרפואה נטורופטית, היום נדון על שמן MCT והאם יש לו יתרונות בריאותיים?, ואם כן לאילו מצבים הוא יעיל?, על סוגי MCT, ספורטאים, דיאטת הרזיה ומחלות שונות, האם יש לשמן MCT תופעות לוואי? ועוד... 

שמן MCT יתרונות בריאותיים קובי עזרא

לשמן MCT יתרונות בריאותיים, החל מהעלאת רמת האנרגיה ועד לשיפור העיכול. שמן MCT מכיל טריגליצרידים בעלי שרשרת בינונית (Medium-chain triglycerides או שמן אם סי טי ובקיצור: MCT). הם סוג של שומן המצוי בשמנים, כגון קוקוס ושמן דקלים. חומצות שומן הנ"ל שכמעט ואינן מצויות בתזונה המערבית הרגילה. 

מה זה שמן mct?

שומנים בריאים לרוב נחשבים לשומנים חד בלתי רוויים ורב בלתי רוויים. לדוגמה, חומצות שומן אומגה 3, כמו EPA ו-DHA, הן סוג של שומן רב בלתי רווי הממלא תפקיד חשוב בוויסות הדלקת בגוף. שמן MCT במקורו מיוצר משומן רווי, המופק לרוב משמן קוקוס או שמן דקל. 

ולמרות כל הדעות הקדומות על השומן הרווי כנראה ששמן MCT שונה. מחקר בבעלי חיים הראה  ש-MCTs עשוי לגרום להשפעה הגנה על בריאות הלב וכלי הדם ע"י שיפור בפרופיל השומנים בדם. אך עם זאת, מחקר אחר הראה שלשמן MCT אין השפעה על רמות הכולסטרול ועשוי לתרום לעלייה מועטה ברמת טריגליצרידים

רוב חומצות השומן הן ארוכות שרשרת, כלומר הן מכילות 13 עד 21 אטומי פחמן, בעוד חומצות שומן קצרות מכילות פחות מ-6 אטומי פחמן. חומצות שומן בעלות שרשרת בינונית כמו אלו שנמצאות ב-MCT, לעומת זאת, מכילות שישה עד 12 אטומי פחמן.

מכיוון שמדובר במולקולות שומן קטנות יותר מאשר בטריגליצרידים בעלי שרשרת ארוכת שרשרת בינונית, נספגים בקלות רבה יותר בכבד, כך הם משמשים לאנרגיה מהרה יותר, ויכולים לספק דלק זמין לגוף. 

כלומר שבכבד, השומנים מפורקים כדי לשמש כדלק או מאוחסנים כשומן גוף. מכיוון שה-MCT נכנסים בקלות לתאים מבלי להתפרק, הם יכולים לשמש כמקור מידי לאנרגיה. 

חשוב לציין, את הנחיות התזונה הנוכחיות שממליצות להגביל את השומן הרווי בתזונתנו לעד כ-10% מסך הקלוריות היומי המקסימלי, ולהדגיש במיוחד שמן קוקוס, שמן גרעיני דקלים ושמן דקלים כמקורות גבוהים לשומן רווי. 

סוגי MCTs

ישנם מספר סוגים של MCTs, המורכבים ממספרים שונים של אטומי פחמן: C6: חומצה קפרואית, C8: חומצה קפרילית, C10: חומצה קפרית, C12: חומצה לאורית. 

מספר אטומי הפחמן בטריגליצריד קובע כיצד הגוף מעבד אותם לאנרגיה. באופן כללי, ככל שהשרשרת ארוכה יותר, כך קשה יותר לגוף לעבד ולהמיר ל-ATP (אדנוזין טרי-פוסטאט) שהוא מטבע האנרגיה של התאים בגופנו. מכיוון ש-MCT קצרים יותר, הם מקורות האנרגיה המועדפים בעת שימוש בשומן לאנרגיה.

הגוף משתמש גם בטריגליצרידים קצרי שרשרת (או חומצות שומן קצרות שרשרת) לאנרגיה, המופקים מהתסיסה של סיבים תזונתיים וסוכרים לא מעוכלים ע"י חיידקים במעיים שלנו.

הדרך שבה מפיקים את שמן MCT משמן קוקוס ו/או גרעיני דקל היא באמצעות תהליך שנקרא חלוקה, המפריד את ה-MCT מהשמן המקורי ומרכז אותו.


מה ההבדל בין שמן קוקוס לשמן mct, שמן MCT בהשוואה לשמן קוקוס

במשך שנים רבות שמן קוקוס היה המקור הטוב ביותר של טריגליצרידים בינונית שרשרת. למעשה MCT מהווים יותר מ-60% מחומצות השומן שמכיל שמן קוקוס. אך מדענים הצליחו לבודד MCT ולייצר שמנים המכילים ריכוז גבוה גבוה מאוד של חומצות שומן הנ"ל.


היתרונות של שמן MCT

להלן מספר יתרונות של שמן ה-MCT, לבריאות הגופנית והנפשית: 


שמן mct להרזיה

שמן MCT עוזר לרדת במשקל זאת עקב השפעתן החיובית של חומצות שומן על חילוף החומרים. מאחר שהן קלות לעיכול ונספגות בקלות, הגוף מנצל אותן כמקור אנרגיה זמין, במקום לאחסן אותן ברקמת שומן בבטן או בירכיים. 

למטרת דיאטת הרזיה יש המשלבים בקפה של הבוקר את שמן MCT וחמאה, במקום ארוחת בוקר. הדבר עשוי לתרום לשיפור הפוקוס, החדות המחשבה ולצמצם את הנטייה התקפי רעב.

ייתכן שצריכה קבועה של שמן MCT מעניקה יתרונות דומים לאלה של דיאטה קטוגנית. דיאטה קטוגנית שמגבילה את צריכת הפחמימות בתזונה ומאלצת את הגוף לייצר קטונים, תוצרי הלוואי הפיזיים של התהליכים שהופכים שומן לאנרגיה. שמן MCT עשוי לעודד ייצור קטונים בלי צורך בהגבלת צריכת פחמימות.

צריכת MCT הפחיתה את צריכת המזון ופחות קלוריות בהשוואה לאלו שצרכו שמן תירס, אך נראה כי הדבר אינו מתווך על ידי שינויים ב-GLP-1, PYY ואינסולין. {1}

נראה ש-MCTs מגבירים את התרמוגנזה, שהוא התהליך המטבולי שבו גופנו שורף קלוריות כדי לייצר חום וכך עלול לגרום לירידה במשקל. 

מחקר קטן מצא שגברים רזים ושמנים הראו עלייה בתרמוגנזה לאחר אכילה כאשר טריגליצרידים ארוכי שרשרת (המצויים בשמן זית, אגוזים ואבוקדו) הוחלפו ב-MCTs בארוחה. {2}

מחקר אחר מצא שאנשים שנטלו 2 כפות שמן MCT כחלק מארוחת הבוקר שלהם בסופו של דבר אכלו פחות אוכל לארוחת צהריים בהשוואה לאלו שלקחו שמן קוקוס. {6}

מחקר הראה שנטילת שמן MCT יכול להפחית את משקל הגוף ואת היקף המותניים. {7}

כלומר שצריכת שמן MCT כחלק מתוכנית הרזיה משפרת את הירידה במשקל בהשוואה לשמן זית ובכך יכולה להיכלל בהצלחה בדיאטה להרזיה. {12}

בשמן MCT יש בערך כ-10% פחות מהקלוריות בהשוואה לטריגליצרידים ארוכי שרשרת (LCT), שנמצאים במזונות כמו שמן זית, אגוזים ואבוקדו. 

שמן MCT ואנרגיה וסיבולת גופנית ומנטלית

גופנו זקוק לחומצות שומן כדי לשמור על חדות מחשבתית וריכוז. מאחר ששמן MCT נספג בקלות ובמהירות, הוא יכול לתת למוח שלנו "זריקת מרץ" וחדות מידית. 

לעיתים אני ממליץ לספורטאים / סטודנטים לשלב שמן MCT בשילוב קפה או תוסף קפאין להשגת רמות אנרגיה וריכוז מיטביים.

למעשה בכבד, MCTs מומרים לקטונים כמו בטא-הידרוקסיבוטיראט (beta-hydroxybutyrate), שבמצב צום, מספקים אנרגיה טובה ויעילה יותר למוח, דבר שעשוי לרמז על הגברת המיקוד והריכוז. 

עשוי לשפר את הסיבולת האתלטית: MCTs יכול לשפר את הסיבולת הספורטיבית ע"י הפחתת רמות הלקטאט (סמן עקיף לעייפות שריר באימון). 

בנוסף המחקר מצא ספורטאים שנטלו 6 גרם (1.5 כפיות) שמן MCT (במקום טריגליצרידים ארוכי שרשרת) לפני האימונים שלהם הורידו את שיעורי המאמץ שלהם במהלך פעילות גופנית מתונה ובעצימות גבוהה, {3}.

שמן MCT אלצהיימר

ל-MCT היו השפעות חיוביות על היכולת הקוגניטיבית בחולי אלצהיימר קלה עד בינונית. השפעות אלו של MCT עשויות להיות קשורות לחילוף החומרים של LysoPC, חומצה אולאית, חומצה לינולאית וחומצה פלמיטית, בנוסף להשפעה הקטוגנית. {4}

מחקרים מסוימים מראים ששמן MCT עשוי לעזור להקל על בעיות חשיבה, זיכרון ושיפוט. אציין שהסובלים ממחלת אלצהיימר,- ייתכן שמוחם לא משתמש בצורה אידאלית בגלוקוז ולכן ה-MCT עשוי לסייע במצבים הנ"ל. {10}

מספר מומחים חושבים ששימוש בקטונים כמקור אנרגיה במקום גלוקוז עשוי לעזור למוח של הסובלים מהפרעות נוירולוגיות לעבוד טוב יותר. 

זאת היות והקטונים יכולים לעבור דרך מחסום הדם-מוח (BBB), מה שהופך אותם למקור אנרגיה  זמין לתאי המוח שלנו.


שמן MCT ובריאות מערכת העיכול

שמן MCT מסייע לאזן את אוכלוסיית חיידקי המעיים, מספר ספיגת ויטמינים ומינרלים, הדבר חיוני לבריאות ותקינות מערכת העיכול בעיקר ולתמוך ברירית המעיים. השפעתו מוגברת בעיקר שמשלבים אותו עם פרוביוטיקה

MCTs יכולים לסייע בשליטה על צמיחת יתר של חיידקים ושמרים במעיים, זאת בשל התכונות האנטי-בקטריאליות והאנטי-פטרייתיות שלהם. 

שמן MCT ובריאות הלב

השפעתו של שמן MCT על חילוף החומרים מפחיתה את הסיכון להשמנת יתר ותסמונת מטבולית,  שבתורו, מפחית את הסיכון לפתח מחלות לב וכלי דם. לשמן הנ"ל סגולות נוגדות דלקת שיכולות לתרום לבריאות הלב. {5}

עם זאת, מחקרים מסוימים מצביעים על השפעה שלילית של צריכת שמן MCT על הסיכון למחלות לב וכלי דם. {13}

שמן MCT סוכרת

MCT עשויות לעזור לחשוב טוב יותר כאשר במצבי היפוגליקמיה (רמת סוכר נמוכה בדם). זה בנוסף לשפר את העמידות לאינסולין (בעיקר עבור הסובלים מסוכרת סוג 2), אך יש לציין כי  ישנו צורך מחקרים נוספים.

שמן MCT וזיהומים

MCT עשוי גם לעזור להרגיע ולטפל בזיהומי עור. החומצה הלורית שמצויה ב-MCT פועלת כחומר אנטי-מיקרוביאלי, מפרקת חיידקים ודפנות וירוסים וכך הורסת אותם.

שמן MCT אפילפסיה

מחקרים מראים שתזונה קטוגנית עתירת שומן מקלה על התקפי אפילפסיה. הדבר עשוי לסייע לחלק מהילדים הסובלים מאפילפסיה שאינם מגיבים לטיפול תרופתי. 

חוקרים גילו שצום מגביר את ייצור הקטונים והדבר עשוי להפחית את תדירות ההתקפים האפילפטיים. {9} והיות שניתן להמיר MTCs לקטונים, הם עשויים להיות מועילים בוויסות אפילפסיה.

דיאטת קטו או תזונה קטוגנית המשתמשת ב-MCT במקום ב-LCT עשויה להיות קלה יותר לילדים להתמיד בה אם יש להם בעיות עם כמויות השומן הגבוהות בתפריט.

שמן MCT אוטיזם

במחקר קטן מצא שהוספת MCT לתזונה קטוגנית ללא גלוטן סייעה לשפר את התסמינים בילדים עם אוטיזם. אך כמובן שישנו הצורך לעשות מחקר נוסף.


מקורות ל-MCT בתזונה

שמן MCT הוא 100% MCT, מה שהופך אותו למקור המרוכז ביותר של MCTs בהשוואה לשמנים אחרים, כמו קוקוס או דקל. MCTs נמצאים גם בשמן גרעיני דקלים, חמאה ומוצרי חלב אחרים כמו גבינה. 

חמאה שמקורה בבקר המוזן בעשב-דשה (שלא כמו הפרות שחיות ברפתות שצורכות בעיקר דגנים, כמו תירס) מורכבת מכ-8% MCTs. במוצרי חלב, כמו יוגורט מלא, לעומת זאת ביוגורט 0% אין MCTs.

מינון ואופן השימוש ב- MCT: למתחילים את השימוש בתוספי שמן MCT צריכים להתחיל במינון נמוך ולהגביר בהדרגתיות וזאת על מנת לאפשר למערכת העיכול להסתגל לספיגתו.

אני לרוב ממליץ להתחיל עם 1 כפית ולהגדיל לאט לכף ליום ואו עד למינון הרצוי. יש לציין שרוב האנשים יכולים לסבול עד 6 כפות ביום, הנצרכים לאורך היום, 

המינון היומי מקסימלי של 4 עד 7 כפות (60-100 מ"ל) הוצע כגבול עליון בטוח. {11}

שמן MCT תופעות לוואי

לרוב תופעות הלוואי הן גסטרואינטסטינליות ובעיקר בחילות ויציאות רכות עד לשלשול. התסמינים הנ"ל עשויים להיות מלווים בגזים, נפיחות ו/או כאבי בטן ו/או התכווצויות בבטן. אך יש לציין כי שינם מחקרים בדיווחו על עילפון. לא צוינו תופעות לוואי אחרות. 

למי שמן MCT מתאים?

לסיכום אתם בטח שואלים למי ה-MCT מתאים? לדעתי האישית היא שמריך לשאול את השאלה האם יש לך תשוקה לסוכר ולפחמימות? ו/או בעיית משקל יתר?, ובעיקר השמנה בטנית?, אז אולי שווה לנסות?! כמובן שבשילוב תוכנית אכילה המותאמת לצורכי הפרט. 

חומצות שומן הנ"ל יכולות לקדם ירידה במשקל ע"י הפחתת אחוז השומן הגוף והגברת תחושת המלאות. בנוסף פוטנציאל לשפר את האקולוגיה שבמעיים, ועשויים להילחם בצמיחת חיידקים ושמרים (כמו קנדידה אלביקנס), לסייע במחלת אלצהיימר, אפילפסיה ואוטיזם.

האם ישנם אנשים שמתן MCT אינו מתאים להם?

ישנם מומחים שטוענים ששמן MCT עשוי להיות לא בטוח לנשים הרות או מיניקות, הסובלים מסוכרת, הסובלים ממחלות כבד או מצבים אחרים אז ישנו הצורך להתייעץ ברופא שלך.

מינון יתר של שמן MCT, שמן mct חסרונות

חשוב לציין שלא כל המרבה הרי זה משובח! היות ומשובר ב-100% שמן יש בו הרבה קלוריות (האומנם פחות משמנים רגילים אחרים). ה-MCT יכול לגרום לך לעלות במשקל - במקום המטרה להרזות. 

כמויות גדולות של שומן רווי עשויות להעלות את הכולסטרול שלכם. MCTs במינון מופרז עשוי להוביל להצטברות שומן בכבד. 

מקורות

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4192077

2. https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/53/5/1130/4731857?login=false

3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19436137 

4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31694759 

5. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S104366180900276X

6. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031938417302111 

7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12634436 

8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10584045 

9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26839375 

10. https://nyaspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/nyas.12999

11. https://med.virginia.edu/ginutrition/wp-content/uploads/sites/199/2014/06/Parrish-February-17.pdf

12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2874191 

13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18845704 

14. 

יום שלישי, 1 במרץ 2022

תחילת הדיאטה עקב דימוי עצמי נמוך והמשיכה בדיאטה בשל הרגשה טובה וחיוניות מוגברת

התחילה דיאטה עקב דימוי עצמי נמוך והמשיכה בדיאטה בשל הרגשתה הטובה והחיוניות. רזיתי והבגדים יושבים יפה, בקיצור שמחה עד השמיים. אני מאוד מרוצה מהדיאטה בשל ההרגשה הטובה שלי. 

דבר נוסף זה התפריט האישי למי שעושה ספורט ואני לא עושה ספורט והתחטבתי להפליא ועיניין המודעות הוא זה שישאר עימי לעד ! ! !  

להלן מטופלת נוספת בסיפור אישי על שיטת התזונה והדיאטה של קובי עזרא - תזונה בהתאמה אישית למטופל. אז להלן עירית מבנק דיסקונט.