יום ראשון, 8 באוגוסט 2021

סובין שיבולת שועל, קובי עזרא

שלום כאן קובי עזרא מומחה לרפואה נטורופתית, היום אספר לכם על סובין שיבולת שועל, האומנם כבר עשיתי סרטון על שיבולת שועל, ולכן נדון בקצרה על הסובין של שיבולת השועל. מהן היתרונות הבריאותיים?, האם סובין שיבולת שועל עשוי לסייע במצבים של סוכרת, עצירות, כולסטרול ושומנים בדם? והכי חשוב האם הוא מסייע להליך הדיאטה וירידה במשקל?. 

וכמובן שאם יש לכם שאלות אתם מוזמנים לשאול אותי כאן בתגובות ואם אתם משוחרי הבריאות והכושר אז הירשמו לערוץ כדי להישאר מעודכנים. 



מה ההבדל בין סובין שיבולת שועל לבין שיבולת שועל?
סובין שיבולת שועל סגולות

סובין שיבולת שועל (Oat bran) הוא למעשה קליפת הגרעין של שיבולת השועל. בין הסיבים המסיסים שהיא מכילה נמצא גם הבטא גלוקן, שיעיל בהורדת רמות הכולסטרול בדם ובשיפור תפקוד המערכת החיסונית. 

סובין שיבולת שועל יכול להיקשר לכולסטרול במערכת העיכול ולהפריש אותו מהגוף בצואה. כך שלמעשה כעבור חודש בקירוב בשימוש קבוע, ניתן יהיה להבחין בירידה בערכי הכולסטרול בדם.

בשל תכולת הסיבים המסיסים הגבוהה סובין שיבולת שועל מומלץ למצבים, כמו: לסובלים מעצירות, עודף משקל, כולסטרול גבוה, סוכרת סוג 2, כבד שומני וכו'.

סובין שיבולת השועל מביא לירידה ברמות ה-LDL כולסטרול ולרוב אינו מוריד את ה-HDL השומר על עורקים נקיים ופתוחים. 

צריכת סובין שיבולת שועל מפחית באופן משמעותי את הכולסטרול הכולל בדם, כולסטרול ליפופרוטאין בצפיפות נמוכה ואפוליפופרוטאין B. יש לציין שהשפעות מועילות אלו התרחשו ללא תלות במשתנים כגון פעילות גופנית או הגבלה קלורית וצריכת שומן  בדיאטה. (2)

סובין שיבולת שועל עצירות

האם תוספת סובין שיבולת שועל לתזונה הרגילה עשויה להפחית את השימוש במשלשלים? במחקר נמצא כי השימוש בסיבי שיבולת שועל אפשר הפסקת משלשלים בשיעור של 59% בקרב קשישים. (3)

אכילת סיבים תזונתיים מסייעת בהסדרת פעילות מערכת העיכול ובשמירה על בריאותה. הסיבים מגבירים את תנועתיות (פריסטלטיקה) של המעיים מערכת העיכול, מעודדים התרוקנות וכך מסייעים לטיפול ומניעת עצירות ומחלות מעיים הקשורות למערכת זו.


סובין שיבולת שועל דיאטה

סיבים תזונתיים עשויים לסייע בהפחתת ושמירת המשקל, זאת עקב הגברת תחושת שובע, הארכת משך זמן הלעיסה, הפחתת הספיגה והגדלת נפח האוכל ללא עלייה בכמות הקלוריות.

השפעות הצריכה היומית של סובין שיבולת שועל (כמו גם סיבים מסיסים אחרים) על גורמי סיכון למחלות הקשורות להשמנה, עקב סיכון מוגבר לתסמונת המטבולית (MetS), סוכרת מסוג 2 ומחלות לב וכלי דם (CVD). 

התוצאות מראות שתוספת של מוצר סיבים מסיסים, משפרת את פרופיל השומנים בדם, במיוחד כולסטרול ליפופרוטאין בצפיפות נמוכה (LDL), ותגובה גליקמית, ומגבירה את תחושת השובע. כך שיפור גורמי הסיכון  לתסמונת מטבולית ומחלות לב וכלי דם, עשוי להגביר תהליכים אידאלים לדיאטות להפחתת משקל. (1)

סובין שיבולת שועל סוכרת

אכילה אידאלית של סיבים תזונתיים, עשויה לסייע בוויסות והפחתת רמות סוכר בדם. ההשפעה המיוחסת בעיקר לסיבים המסיסים, מאחר והם מאטים את קצב ספיגת הסוכר וכך גם מפחיתים את העלייה ברמות האינסולין בדם. מכאן ניתן להבין וכך נמצא במחקרים קשר בין צריכת דגנים מלאים המכילים סיבים, למניעת סוכרת מסוג 2.

לקמח סובין שיבולת שועל עתיר בטא-גלוקן הייתה תגובה גליקמית נמוכה ושימשה כמרכיב פעיל המפחית את התגובה הגליקמית לאחר הארוחה של עומס גלוקוז אוראלי בנבדקים הסובלים מסוכרת מסוג 2. (4)

סובין שיבולת שועל סרטן

מחקרים מסוימים הראו שסובין שיבולת שועל מסייעת למנוע סרטן. סובין יכול להרוס את הסביבה הפתוגנית ואפילו לטפל במחלות קיימות.


סובין שיבולת שועל ערך תזונתי

סובין שיבולת שועל יכול להיות למקור טוב לפחמימות מורכבות ובעל ערכים תזונתיים טובים. למעשה ב-100 גרם סובין שיבולת שועל (כוס) יש כ- 246 קלוריות, 17.5 גרם חלבון (חלבון גבוהים מאוד בהשוואה למשפחת הדגנים), 7 גרם שומן (מתוכו 1.3 גרם שומן רווי), 60 גרם פחמימות, 15.5 גרם סיבים תזונתיים. 

יש לציין כי הערך הקלורי של סובין שיבולת שועל נמוך יותר מזה של שיבולת שועל מלאה (246 קלוריות לעומת 389) וכמובן ריכוז הסיבים התזונתיים גבוהה יותר.

התפלגות השומנים: שומן רווי 1.3 גרם, חד בלתי רווי 2.4 גרם, רב בלתי רווי 2.8 גרם, מתוכם: אומגה 3 כ-121  מ"ג ואומגה 6 כ-2645  מ"ג. 

מבחינת ויטמינים: ויטמיני B בי 4 מ"ג, ויטמין B1 כ-1.2 מ"ג, ויטמין B2 כ-0.22 מ"ג, ויטמין B3 כ-0.9 מ"ג, ויטמין B5 כ- 1.5 מ"ג, ויטמין B6 כ-0.15 מ"ג, חומצה פולית 50 מק"ג, ויטמין E כ-1 מ"ג. ויטמין K כ-3 מק"ג, 

מבחינת המינרלים: מגנזיום 235 מ"ג, אשלגן 600 מ"ג, ברזל 5.8 מ"ג, 58 מ"ג סידן, אבץ 3 מ"ג, נחושת 0.4 מ"ג, מנגן 5.6 מ"ג, סלניום 45 מק"ג וללא כולסטרול.

בנוסף, סובין יש יותר מ 14 חומצות אמינו, סובין שיבולת שועל מכיל גם ספונינים וטריטרפנואידים. 

איך ניתן לצרוך סובין שיבולת שועל? ניתן להוסיף אותו ליוגורט עם חמוציות וקינמון, או כתחליף בריא לקמח וקורנפלור, כמו למשל להסמכת המרק. לעיבוי רטבים ואפילו להכנת ציפוי לשניצלים. 

סובין שיבולת שועל תופעות לוואי

ונשאלת השאלה האם יש לסובין שיבולת שועל תופעות לוואי? תופעות לוואי של צריכת סיבים תזונתיים מרובה, כוללות בעיקר נפיחויות וגזים בעיקר. 


מקורות:

1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30153584

2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14520027

3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19214342 

4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16054549 

יום שני, 26 ביולי 2021

רימונים פרי הרימון, קובי עזרא, Punica granatum

שלום כאן קובי עזרא מומחה לרפואה נטורופטית, היום אספר לכם על פרי הרימון ומהן השפעותיו על בריאותנו? על בריאות הלב וכלי הדם, המפרקים, המוח והזיכרון, והאם לרימונים ישנם חסרונות וקונטראינדיקציות עם תרופות? 

כמובן שאם יש לכם שאלות אתם יכולים לשאול אותי שאלות כאן בתגובות למטה, ואם אתם משוחרי הבריאות והכושר אז הירשמו לערוץ שלנו כדי להישאר מעודכנים. 

רימונים פרי הרימון, Punica granatum, קובי עזרא


אכילת הרימון בראש השנה היא מסורת עתיקה ביהדות. הרימון הוא אחד משבעת המינים, המסמל עבור רבים שפע ופריון. אך האם ידעתם שלאכילת רימונים ישנן סגולות בריאותיות רבות. 

לפרי רימון סגולות רפואיות כגון פעילות אנטי דלקתית ואנטיבקטריאלית. לשמן זרעי הרימון השפעה מעכבת על סרטן העור והשד. לשמן זרעי הרימון יש תרכובות פיטואסטרוגניות והפרי עשיר בתרכובות פנוליות בעלות פעילות נוגדת חמצון חזקה. חומצה אלגית היא אחד המרכיבים העיקריים של רימון עם מבנה פנולי ופעילות נוגדת חמצון.

רימון אחד מפירות המאכל הוותיקים ביותר הידועים כיום, נצרך כיום בכל רחבי העולם. פירותיו וזרעיו כמו גם תאים אנטומיים אחרים (למשל פרחים ועלים) עשירים בתרכובות ביו-אקטיביות רבות ולכן העניין המדעי בצמח זה גדל כל הזמן בשנים האחרונות. 

הוכח כי רימון ותמציותיו מציגות תכונות נוגדות חמצון, מיקרוביאלית ואנטי-מסרטן. מדגישים בעיקר את תפקידה המגן על כלי הדם המיוחסים לנוכחותם של טאנינים הידראולייזלים ellagitannins וחומצה אלגית, כמו גם תרכובות אחרות (למשל, אנתוציאנינים ופלבנואידים). 

מחקרים אלה במבחנה וב in vivo הראו כי חומרים המופקים מרימון מפחיתים מתח חמצוני והצטברות טסיות, מפחיתים את ספיגת השומנים ע"י מקרופאגים, משפיעים לטובה על תפקוד תאי האנדותל ומעורבים בוויסות לחץ הדם. 

מחקרים קליניים הראו שצריכה יומית של מיץ רימונים מפחיתה יתר לחץ דם ומצמצמת טרשת עורקים בבני אדם. בסך הכל, המחקרים הנסקרים מצביעים על היתרונות הפוטנציאליים של שימוש רחב יותר ברימון ובמרכיביו כתוספי תזונה או כתוספים בטיפול במחלות כלי דם, כגון: יתר לחץ דם, מחלות עורקים כליליים ומחלות עורקים היקפיים.

מיץ רימונים מכיל יותר מ-100 פיטוכימיקלים. פרי הרימון משמש אלפי שנים כתרופה ברפואה העממית. מיץ רימונים נחקר על יתרונותיו הבריאותיים כעשוי לעזור במניעת סרטן, תמיכה חיסונית, שיפור פוריות ועוד.


יתרונות הרימון

להלן מספר יתרונות פוטנציאליים של רימון ומיץ רימונים

נוגדי חמצון שבפרי הרימון

זרעי הרימון מקבלים את הגוון האדום שלהם מהפוליפנולים שהם כימיקלים בעלי פעילות נוגדת חמצון חזקה. אחרי הכל המאפיין הבולט ביותר של הרימון הוא פעילות נוגדת חמצון (אנטיאוקסידנטים) חזקה.

חומרים נוגדי חמצון רבי עוצמה הקרויים פוליפנולים, בעיקר טנינים ופלבונואידים לרבות אנטוציאנינים, המעניקים לגרגרי הרימון את צבעם האדום.

קבוצת פוליפנולים שברימון ובמיוחד ה-פוניקאלאגין הייחודי לרימון. למעשה הרכיב הנ"ל אחראי על למעלה מ-50% מההשפעה נוגדת החמצון שבמיץ הרימונים.


מיץ רימונים מכיל רמות גבוהות יותר של נוגדי חמצון בהשוואה לרוב מיצי הפירות האחרים. הוא גם מכיל פי שלושה יותר נוגדי חמצון מאשר יין אדום ותה ירוק. נוגדי החמצון שבמיץ הרימון יכולים לסייע בצמצום רמת רדיקלים חופשיים, בהגנה על תאים מפני נזק ובהפחתת מצבי דלקת.


רימון למניעת סרטן

חומרים המצויים באופן טבעי מפירות וירקות קיבלו תשומת לב רבה למניעה וטיפול בסרטן. חומרים טבעיים אלה בטוחים וחסכוניים בניגוד לסוכנים כימותרפיים יקרים, שעלולים לגרום לתופעות לוואי משמעותיות.

פרי הרימון שימש למניעה וטיפול בהמון מחלות ומחלות במשך מאות שנים בתרבויות עתיקות. הרימון מפגין פעילות נוגדת חמצון חזקה ומהווה מקור עשיר לאנתוציאנינים, ellagitannins וטאנינים הניתנים להידרוליזציה. 

מיץ רימונים עשוי לעזור לעצור את צמיחתם של תאי סרטן הערמונית. אך למרות  זאת מדובר במחקרים ראשונים.

אמנם לא נערכו מחקרים ארוכי טווח בבני אדם המוכיחים שמיץ רימונים מונע סרטן או מפחית את הסיכון, אך הוספתו לתזונה בהחלט לא יכול לפגוע. 

מחקרים הראו כי פרי הרימון כמו גם המיץ, התמצית והשמן שלו מפעילים תכונות אנטי דלקתיות, אנטי-ריבוי ואנטי-גידולים על ידי אפנון מסלולי איתות מרובים, המרמזים על השימוש בו כסוכן מבטיח כימותרפי/כימותרפי. סקירה זו מסכמת מחקרים פרה -קליניים וקליניים המדגישים את תפקיד הרימון במניעה וטיפול בסרטן עור, שד, ערמונית, ריאות ומעי הגס. 

מחקרים פרה -קליניים שהראו כי מיץ רימונים ומרכיביו מעכבים סרטן ערמונית הובילו לניסויים קליניים מרובים שקבעו אם מוצרי רימון יכולים להאט את צמיחת סרטן הערמונית. סקירה זו מסכמת את הנתונים הפרה -קליניים ודנה בתוצאות הניסויים הקליניים. (1)



רימונים עשויים להגן מפני מחלת האלצהיימר

האנטיאוקסידנטים במיץ וריכוזם הגבוה מאמינים כי הם עוצרים את התקדמות מחלת אלצהיימר ומגנים על הזיכרון. בחיות מעבדה, נמצא שהרימון כמעכב את התקדמות מחלת האלצהיימר. 


רימונים ומערכת העיכול:

מיץ רימונים עשוי להפחית דלקת במעיים ולשפר את העיכול. הדבר עשוי להועיל לאנשים הסובלים ממחלת קרוהן, קוליטיס כיבית ומחלות מעי דלקתיות אחרות.

יש לציין שרוב הרופאים ממליצים להימנע מצריכה מוגברת בשלב האקוטי של המחלה. 


רימון נוגד דלקת

מיץ רימונים הוא נוגד דלקת רב עוצמה בגלל הריכוז הגבוה של נוגדי חמצון. כך יכול לעזור להפחית מצבי דלקת בכל הגוף ולצמצם סטרס ונזק חמצוני.


רימון דלקת פרקים

פלבונולים שבמיץ רימונים עשויים לסייע בחסימת הדלקת התורמת לדלקת מפרקים ניוונית ונזק לסחוס. המיץ נחקר כעת בהשפעותיו האפשריות על אוסטאופורוזיס, דלקת מפרקים שגרונית וסוגים אחרים של דלקת פרקים.


רימון מחלות לב

מיץ רימונים נמצא בתור המיץ הבריא ביותר ללב. נראה שהוא מגן על הלב והעורקים. מחקרים קטנים הראו שהמיץ משפר את זרימת הדם ושומר על עורקים גמישים ומאט את יצירת הפלאק והצטברות הכולסטרול בעורקים. 

מיץ רימונים עשוי להגן מפני התקפי לב ואירועים מוחיים, זאת בעיקר עקב ויסות והפחתה בלחץ הדם, הפחתת חימצון ה-LDL-כולסטרול "כולסטרול מחומצן" (LDL מחומצן שוקע באופן מוגבר יותר בעורקים), צמצום הפעילות של הרדיקלים החופשיים. 

אך יש לציין כי רימון עשוי להגיב בצורה שלילית עם השימוש בתרופות ללחץ דם  גבוה ותרופות לכולסטרול גבוה, כמו הסטטינים.

לכן יש לדבר עם הרופא המטפל לפני שאתם צורכים מיץ או נוטלים תוסף של תמצית רימונים.


רימון ולחץ דם גבוה

שתיית מיץ רימונים מדי יום עשויה לסייע בהורדת לחץ הדם הסיסטולי. סקירה מקיפה של ניסויים מבוקרים אקראיים קבעה שמיץ הרימון יועיל לבריאות הלב.

למיץ רימונים יש תכונות נוגדות חמצון, נוגדות יתר לחץ דם ואנטי טרשת עורקים. (5)


רימון ומניעת זיהומים:

למיץ רימון ישנן השפעות על מערכת החיסון במניעת זיהומים נגיפיים וחיידקיים. 

יש לומר גם שמרבית נוגדי החמצון של הרימון מצואיים באזור הקליפה, ולכן עדיף לרוב אך לא תמיד לסחוט את מיץ הרימון, במקום לאכול רק את הגרגרים וזאת משום שבסחיטה משתחררים אותם רכיבים מהקליפה - בזמן סחיטתו כ-70% מנוגדי החמצון משתחררים מהקליפה, וניתן ליהנות מהם בריכוז גבוה הרבה יותר. 

תמצית מיץ רימונים מפחיתה את רעילות הציספלטין על תאים חד-גרעיניים בדם היקפי. רימון יכול להעצים את ההשפעה האנטי סרטנית בשילוב עם ציספלטין במינון נמוך על תאי אדנוקרצינומה ריאות אנושיים (תאי A549) ויכולה להפחית את רעילותו על רימון על תאים חד-גרעיניים תקינים של דם היקפי. (3)

שנה של צריכת מיץ רימונים מפחיתה מתח חמצוני, דלקות ושכיחות זיהומים בחולי המודיאליזה: מחקר אקראי מבוקר פלצבו.

דלקת מערכתית מוגברת ומתח חמצוני מבוססים היטב כשחקני מפתח לא מסורתיים בפתוגנזה של טרשת עורקים והם מעורבים גם בהפרעת ויסות חסינות מולדת בחולי המודיאליזה (hemodialysis). רמות של סטרס חמצוני וסמנים ביולוגיים לדלקת. צריכת מיץ רימונים הניבה הפחתה משמעותית בתגובת הזמן ברמת הפריימציה של לויקוציטים פולימורנופוניים, חמצון חלבונים, חמצון שומנים ורמות סמנים ביולוגיים. צריכת מיץ רימונים הביאה לשיעור שכיחות נמוך משמעותית של האשפוז השני עקב זיהומים. יתר על כן, 25% מהחולים בקבוצת מיץ הרימונים חלו שיפור ורק 5% התקדמות בתהליך הטרשת, בעוד שיותר מ-50% מהחולים בקבוצת הפלצבו הראו התקדמות ואף אחד מהם לא הראה שיפור. צריכת מיץ רימונים ממושכת משפרת את התקדמות התהליך הטרשתי, מחזקת את החסינות המולדת ובכך מפחיתה את התחלואה בקרב חולי המודיאליזה. (4)

חסרונות של מיץ רימונים:

המיץ רימונים ישנו ריכוז גבוה של חומצה אוקסלית, ולכן אנשים הסובלים מאבנים בכליות המורכבים בקלציום-אוקסלאט צריכים להמעיט בצריכתו.

רימונים עשויות להיות קונטראינדיקציות עם השימוש בתרופות ללחץ דם גבוה, תרופות מעכבי ACE, קומדין המונע קרישי דם (וורפין) ותרופות כולסטרול כמו הסטטינים, בדומה לאשכוליות, שמעכב ציטוכרום P450 במעי ומפריע לגוף לסלק את הסטטינים.

בנוסף למיץ רימונים יש ארבה פחמימות בצורת סוכרים (19%) ולכן יש להתחשב באנשים סוכרתיים או בכאלה הסובלים מסינדרום X ומשקל עודף

כמו גם אנשים הסובלים מעצירות כרונית או מבעיות במערכת העיכול (דלקות או חסימת מעיים). 

רימון ערך תזונתי

רימון ערכים תזונתיים: ל-100 גרם 83 קלוריות, 17-18 גרם פחמימות בצורת סוכרים בעיקר, 4 גרם סיבים תזונתיים, 1.5 גרם חלבון, 1 גרם שומן. 

מבחינת מיקרונוטריאנטים: ויטמיני B פחות ממ"ג בסך הכל, ויטמין C סי 11 מ"ג, ויטמין E אי 0.6 מ"ג, ויטמין K קיי 16 מק"ג, מגנזיום 12 מ"ג, אשלגן 235 מ"ג. 


לסיכום ניתן לומר על הרימון שהוא עשיר מאוד בנוגדי חמצון פעילים ועוצמתיים,  לכן גם יעיל לבריאות הלב וכלי הדם, מסייע להפחתת דלקות פרקים,  מסייע בוויסות לחץ דם, משפר לבידו ופוריות, תורם לשיפור בתפקוד הקוגנטיבי, בעל תכונות אנטי ויראליות.


ביבליאוגרפיה:

1. Prostate Cancer Prostatic Dis . 2017 Sep;20(3):265-270. doi: 10.1038/pcan.2017.19. Epub 2017 Apr 25.

2. Molecules . 2017 Jan 24;22(1):177. doi: 10.3390/molecules22010177. 

3. Medicines (Basel) . 2020 Oct 15;7(10):66. doi: 10.3390/medicines7100066. 

4. Free Radic Biol Med . 2012 Jul 15;53(2):297-304. doi: 10.1016/j.freeradbiomed.2012.05.013. Epub 2012 May 17.

5. Curr Pharm Des . 2017;23(7):1042-1050. doi: 10.2174/1381612822666161010103339. 

יום שישי, 21 במאי 2021

טיפים על דיאטת הרזיה וחיטוב הגוף, מה רצוי לעשות כדי להגיע לתוצאות מהירות עם פחות מאמצים?, קובי עזרא

שלום כאן קובי עזרא מומחה לרפואה נטורופטית, היום אתן לכם מספר טיפים על דיאטת הרזיה וחיטוב הגוף, מה רצוי לעשות כדי להגיע לתוצאות מהירות עם פחות מאמצים? האם ישנו קשר בין דיאטה לירידה במשקל ושינה אופטימלית? ומה צריך לאכול כשמתעוררים ואיזה שתייה? ומתי רצוי לעשות אימון במטרה לשרוף יותר שומנים לאנרגיה? האם מומלץ לעיתים למשמש חטיפים?

וכמובן שאתם מוזמנים לשתף את הסרטון עם החברים, ולהירשם לערוץ שלנו כדי להישאר מעודכנים בתחומי הבריאות והכושר. 



להלן מספר טיפים לדיאטת הרזיה וחיטוב הגוף, מה רצוי לעשות? 

האם שינה טובה להרזיה ומניעת ההשמנה?

* הצעד הראשון הוא להתחיל לישון בצורה אידאלית (על צד שמאל-עשיתי על כך סרטון "על איזה צד לישון") ואופטימלית. אציין שחוסר שינה ואפילו קל, קשור להשמנה ועלייה במשקל. כך ששינה טובה יעילה לצמצום הנטייה להשמנה. אם אתם צריכים להתעורר מוקדם, תתחילו לישון באופן הדרגתית מוקדם יותר.


האם שתייה מסייעת לרדת במשקל?

* שתייה מספקת! כשאנו מתעוררים בבוקר אנו לרוב מעט מיובשים לאחר צום הלילה, כך למעשה הגוף עשוי לטעות בבין תחושת הצמא לרעב, והדבר עלול להוביל אותנו לאכילת-יתר בארוחת הבוקר. 

מחקרים מראים שתיית שתי כוסות מים של לפני הארוחות עשויה לעזור לאנשים לרדת במשקל בצורה יעילה יותר וללא תחושת קושי רבה.


האם לארוחת הבוקר ישנה חשיבות לחיטוב הגוף ושיפור המטבוליזם?

* יש לאכול ארוחת בוקר מאוזנת. או כפי שאני אומר לחלק מהמטופלים שלי תנו לגופכם אוכל בריא ומזין בכדי "להניע" ולהפעיל את המטבוליזם. כפי שאמר הרמב"ם (רבי משה בן מימון): "בבוקר אכול כמלך בצהריים כבן מלך ובערב כאביון". 

ונכון להיום מחקר הראה שאנו שורפים יותר קלוריות כשאנו אוכלים בשעות הבוקר בהשוואה לשעות הערב למשל. לכן לא תמיד מומלץ לדלג על ארוחת הבוקר כדי "להציל את התיאבון" (הדבר עלול להוביל לאכילה מוגזמת בהמשך היום) ורצוי לאכול מאכלים עתירי חלבון וסיבים תזונתיים, כמו  למשל יוגורט יווני עם ירקות או ביצים עם טוסט מקמח מלא וכו'.


אהם אכילת מזון מתוק בבוקר מומלצת?

* לא לאכול מזונות מתוקים על הבוקר! אכילת מזונות מתוקים בבוקר עשויה להוביל להמשך התשוקה של אכילת מתוקים לאורך היום, כלומר ככל שתוכלו יותר סוכר, כך התאווה תהיה יותר חזקה. 

בכל אופן אם אתם רוצים לאכול מתוקים על הבוקר, ודאו שאתם אוכלים את המתוקים הטבעיים ולא  את המעובדים. כמו למשל אכילת פרות עם ארוחת בוקר כמו שיבולת שועל.


מתי להתאמן כדי לשרוף שומנים?

* תתחילו להזיז את ה"תחת" שלכם! מחקרים הראו שחמצון השומן (שריפת שומן כמקור דלק) גבר במהלך 24 שעות כאשר האימון נעשה לפני ארוחת הבוקר. 

כלומר שאימון על הבוקר עשוי להגביר את חילוף החומרים בגוף כך נוכל לבנות ולחטב את השרירים באופן יעיל יותר.


ואל תמנעו מלנשנש חטיף טבעי גם כשהמטרה היא לצורך ירידה במשקל וחיטוב הגוף, יש לציין שצריכה דלה מדי בקלוריות עשויה להאט את קצב חילוף החומרים ובנוסף להגביר את תחושת הרעב. לכן יש לבחור בחטיפים בריאים המכילים סיבים תזונתיים כמו: פירות, או חטיפי חלבון וקטניות. הנ"ל יסייעו לתחושת השובע. 


יום רביעי, 21 באפריל 2021

צורות כורכומין ויעילותם מחקר ויישומים מבוססי כורכום, קובי עזרא

כורכומין מפעיל מגוון רחב של פעילויות פיזיולוגיות ותרופתיות מועילות, כולל נוגדי חמצון, אנטי עמילואיד, אנטי דלקתיים, אנטי מיקרוביאלי, אנטי ניאו-פלסטי, מנגנון חיסון, ויסות מטבוליזם, אנטי דיכאון, נוירו-הגנה ורקמות.

כורכום,צורות כורכומין,קובי עזרא

המסיסות הגרועה והספיגה הירודה שלה בצורה החופשית בדרכי העיכול והביצוע-הטרנספורמציה המהיר שלו למטבוליטים לא פעילים מגבילים מאוד את התועלת שלו כחומר מקדם בריאות ותוסף תזונה.


 
ההתקדמות האחרונה בפורמולות מיקרו-ננו של כורכומין עם ספיגה מוגברת מאוד וכתוצאה מכך רמות בדם רצויות של הצורות הפעילות של כורכומין מאפשרות כיום להתייחס למגוון רחב של יישומים פוטנציאליים, כולל טיפול בכאב, וכמגנים על רקמות.

למעשה ננוטכנולוגיה נחשבת שיטת העברת חומרים פעילים, כאשר באמצעות תהליכים ייחודיים נוצרים חלקיקים בממדי ננו (כלומר, 10⁹). עקב הגודל הקטן יותר הם בעלי שטח פנים גדול יותר מהנפח.
בנוסף יש לציין שמחקרים הראו תוצאות טובות, מדובר בספיגה משופרת של כפי 15-250 במקרים של תרופות, וספיגה של פי 5-25 של הרכיבים הפעילים שמצואיים בתוספי תזונה טבעיים.

יתרונות הננו טכנולוגיה לתעשיית תוספי התזונה
1. זמינות ביולוגית גבוהה יותר. 
2. הגנה על רכיבים פעילים מפני במערכת העיכול. 
3. יכולת להעביר בצורה הכי טובה (לפחות כיום) את הרכיבים הפעילים לרקמות היעד ולתאים. 
4. יעיל יותר גם במעבר של המחסום-דם-מוח (BBB). 
5. הרכיבים הפעילים נשארים זמן רב יותר במחזור הדם. 
6. בתרופות לרוב תופעות לוואי ממוזערות יותר.

כלומר שננו-רכיבים יכולים לחדור לרקמות ביתר קלות. הננוטכנולוגיה לשמש כמובילה להעברת חומרים פעילים בצורה אידאלית יותר. 
 
השימוש בצורות אלה של כורכומין זמינה מאוד ביולוגית מאפשרת כעת לבצע מגוון רחב של מחקרים מתאימים.
 
סקירה זו דנה בפורמולות שנועדו לשפר את הזמינות הביולוגית, מטבוליזם של כורכומין, קשרים בין מסיסות וגודל החלקיקים ביחס לזמינות ביולוגית.
 
מחקרים פרמקוקינטיים בבני-אדם הכוללים מוצרי כורכומין, כמו הידרוליזציה של דגימות פלזמה לכורכומין בדם, יישומים עדכניים של כורכומין ומטבוליטים שלו וכיוונים מבטיחים לתחזוקת הבריאות הכללית.

מקור ועוד..
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7144558/


כורכומין נסבל היטב בגופנו, אך זמינותו הביולוגית ירודה מאוד. נראה שהכורכומין אנו רעיל לבעלי חיים או לבני אדם ואפילו במינונים גבוהים. 

מחקרים אחרונים דנו בזמינות ביולוגית ירודה של כורכומין בגלל ספיגה לקויה, חילוף חומרים מהיר ופינוי מערכתי מהיר. 

נתונים פרמקוקינטיים מקיפים עדיין חסרים. 

לכורכומין מסיסות נמוכה במים; כתוצאה מכך, הוא בעל זמינות ביולוגית מוגבלת למסיסות, מה שהופך אותו לתרופה מסוג II במערכת הסיווג הביו-פרמצבטית. 

בנוסף, בגלל חילוף החומרים המהיר במעי ובכבד, כ- 60% עד 70% מהמינון של כורכומין הניטל בצורה אוראלית מופרש בצואה. 



ליפוזומים (Liposomes) הם שלפוחיות סינתטיות בעלות אופי גלובלי שניתן לייצר מפוספוליפידים (זרחן-שומני) טבעיים. 

הם מרכיבים מבנים קולואידליות (תרכובת אחידה של שני חומרים) המורכבות משתי שכבות שומניות, והן בעלות צורה כדורית בה שכבה דו שכבתית חיצונית מקיפה חלל מימי מרכזי. 

קוטר הליפוזום משתנה בין 25 ננומטר ל -2.5 מ"מ. הם פועלים ככלי עזר חיסוני וכנושאי תרופות. 

ליפוזומים יכולים להכיל יחד תרופות מסיסות או ליפופיליות. יתר על כן, הם מסוגלים להעביר תרופות לתאים ולמעשה כל תרופה, ללא קשר למסיסותה, יכולה להיתמזג לליפוזומים. 



חלבון מי גבינה מגביר איבוד שומן ומצמצם פירוק שרירים, קובי עזרא

חלבון מי גבינה מגביר איבוד שומן ומצמצם פירוק שרירים, קובי עזרא. תוסף חלבון מי גבינה מגביר את הנטייה לאיבוד שומן ושומר מפני פירוק שרירים בנבדקים שמנים: מחקר קליני אקראי באנשים. 

חלבון מי גבינה מגביר איבוד שומן ומצמצם פירוק שרירים, קובי עזרא


מחקר בדק חלבון מי גבינה מיוחד (Prolibra ™, עתיר בחומצת האמינו לאוצין, פפטידים ביו-אקטיביים וסידן שמקורו בחלב) לשימוש כתוסף תזונה להגברת הירידה במשקל.



מחקר אקראי, כפול סמיות, בן 12 שבועות. צריכת הקלוריות הופחתה ב-500 קלוריות ליום. הנבדקים צרכו פרוליברה או משקה מוכן לערבוב איזוקלורי 20 דקות לפני ארוחת הבוקר 20 דקות לפני ארוחת הערב. 

שומן בגוף ורקמות השרירים נמדדו ע"י dual-energy x-ray absorptiometry (בקיצור: DEXA). משקל גוף ומדידות אנתרופומטריות נרשמו כל 4 שבועות. 

נלקחו דגימות דם בתחילת המחקר ובסיומו. ניתוחים סטטיסטיים בוצעו על כל הנבדקים שהושלמו (ניתוח משלים) ועל כל הנבדקים שאבדו לפחות 2.25 ק"ג ממשקל גוף.


תוצאות: שתי הקבוצות ירדו במשקל בצורה משמעותית וקבוצת ה"פרוליברה" נטתה לרדת יותר במשקל מקבוצת הביקורת, אולם כמות הירידה במשקל לא הייתה שונה משמעותית בין הקבוצות לאחר 12 שבועות. הנבדקים ב- Prolibra איבדו יותר באופן משמעותי שומן בגוף בהשוואה לנבדקי הביקורת בקבוצות המשלים (2.81 לעומת 1.62 ק"ג P = 0.03) והן למגיבים (3.63 לעומת 2.11 ק"ג, P = 0.01). נבדקי פרוליברה איבדו משמעותית פחות מסת שריר רזה בקבוצת המגיבים (1.07 לעומת 2.41 ק"ג, P = 0.02). היחס בין שומן לאובדן רזה (ק"ג שומן שאבד / ק"ג רזה שאבד) היה גדול בהרבה בקרב נבדקי Prolibra עבור קבוצות השלים (3.75 לעומת 1.05) והן עבור המגיבים (3.39 לעומת 0.88).


לסיכום: הנבדקים בקבוצת הביקורת ובקבוצת הטיפול ירדו במשקל משמעותי עם תזונה מופחתת ב- 500 קלוריות. הנבדקים שנטלו את פרוליברה איבדו משמעותית יותר שומן בגוף והראו שמירה רבה יותר על שריר רזה בהשוואה לנבדקים הצורכים את משקה הבקרה. מכיוון שנבדקים שנטלו פרוליברה איבדו 6.1% ממסת השומן בגופם ומכיוון שהוכח כי ירידה של 5% במסת השומן בגוף מפחיתה את הסיכון למחלות הקשורות להשמנת יתר, לתוצאות יש משמעות מעשית.


מגפת ההשמנה הגוברת היא דאגה עולמית. השמנת יתר תורמת לבעיות בריאותיות הנובעות ממסת שומן גבוה, כגון: דום נשימה בשינה, דלקת מפרקים ניוונית ופרעות מפרקים ועור ובעיות בריאותיות הנובעות מהשפעה מטבולית של תאי שומן, כמו למשל סוכרת מסוג 2, עמידות לאינסולין, תסמונת מטבולית, לחץ דם גבוה. מחלת כבד שומני, מחלות לב, מחלת כיס המרה וסרטן. 

ירידה במסת השומן בגוף בבני אדם מפחיתה באופן משמעותי בעיות בריאותיות הנובעות מעלייה באחוזי השומן בגוף.


גישה יעילה לשמירת המשקל היא הגדלת צריכת החלבון בתוכנית התזונה או שינוי היחס בין פחמימה לחלבון בתזונה. יחס נמוך של פחמימות לחלבון (<2) עם יותר מ- 100 גרם חלבון ליום בצורת בשר, ביצים, גבינה, חלב ואגוזים הגביר את ירידת השומן ושמר על מסת השריר הרזה במהלך הדיאטה.

ליימן ואח' בחן את הרכב הגוף וירידה במשקל בקרב נשים שצרכו דיאטה היפוקלורית עם יחס של 1.4 או 3.5 ופחמימות לחלבון. ירידה במשקל לא הייתה שונה באופן מובהק בין הקבוצות, אך ירידה בשומן עלתה משמעותית בקרב אלו הצורכים תזונה עשירה בחלבון (~ 125 גרם ליום). Skov et al. מדד את ההשפעה של יחס הפחמימות לחלבון על הרכב הגוף במחקר היפוקלורי. קבוצת הטיפול צרכה דיאטה מופחתת של שומן ad libitum עם יחס של 1.9 פחמימות לחלבון וקבוצת הביקורת צרכה דיאטה מופחתת של שומן ad libitum עם יחס של 4.9 פחמימות לחלבון. 

הירידות במשקל ובשומן על פני חצי שנה עלו משמעותית בקבוצת החלבון הגבוה בהשוואה לקבוצת הביקורת (8.0 ק"ג לעומת 5.1 ק"ג לירידה במשקל ו-7.6 לעומת 4.3 ק"ג לאובדן שומן).


הגדלת אובדן במסת השומן באמצעות שינויים תזונתיים מסייעת בשמירה על מסת שרירים רזה. שמירה על שרירים מתורגמת לעוצמת גוף מוגברת, קצב חילוף חומרים בסיסי מוגבר וחוזק עצמות מוגברת. 

שמירת מסת שריר רזה במהלך דיאטה לירידה במשקל עשויה להיות קשורה ליכולתה של חומצת האמינו לאוצין לעורר סינתזת שרירים. 

קצב סינתזת החלבון לאחר הארוחה תלוי גם במהירות ספיגת החלבון. לחלבון הנספג במהירות השפעה אנבולית גבוהות יותר. תכולת הלאוצין הגבוהה של חלבוני מי גבינה (50-75% יותר מחלבוני מזון נפוצים אחרים)  בשילות ספיגתו המהירה הופכים את חלבון מי גבינה לאידיאלי כתוסף חלבון במהלך ירידה במשקל.


חלבוני מי גבינה מווסתים גם מספר הורמונים המשפיעים על הרכב הגוף. מחקרים אקוטיים לטווח קצר עם חלבוני מי גבינה מאשרים את השינויים בהרכב הגוף שנראים במחקרי האכלה לטווח ארוך יותר. חלבון מי גבינה מבודד (75 גרם למנה) הוערכה בהשפעתו על הורמונים הקשורים להשמנת יתר בצריכה אורלית של חלבון חריפה (5 שעות) אצל נשים הסובלות מעודף משקל והשמנת יתר עם תסמונת שחלות פוליציסטיות (PCOS). 

התגובה ההורמונלית האקוטית הראתה היפר-אינסולינמיה נמוכה משמעותית (פחות ליפוגנזה), רמות קורטיזול נמוכות יותר (שימור השרירים) ושחרור גרלין מוגבר (שיפור שובע).


גישה תזונתית נוספת להפחתת שומן בגוף היא העלאת צריכת הסידן בתזונה. הגדלת צריכת הסידן בתזונה הפחיתה את שומן הגוף ושיפרה את הרכב הגוף במספר מחקרים. הוצעו שני מנגנונים שונים הכוללים היווצרות ירידה בספיגת השומן במעיים או מנגנון הורמונלי עקיף המגביר את הליפוליזה ברקמת האדיפוציטים.


מספר מחקרים הראו שתוספי סידן עם מוצרי חלב עלולים לעצור את ספיגת העצם במהלך ירידה במשקל, לספק עצמות חזקות יותר ולהפחית את הפוטנציאל לשברים לאחר ירידה במשקל, במיוחד אצל נשים מעל גיל 65. נשים מעל גיל 65 שמורידות במשקל הן לפחות 1.8 פעמים בעלות סיכוי גבוה יותר לשבר בעצם בהשוואה לאילו שאינם יורדים במשקל. 

יתרונות אחרים של מינרלים חלביים כוללים מחקרים המראים שמינרלים שבחלב מפחיתים את התחלואה הנלווית הקשורים להשמנת יתר, כגון: יתר לחץ דם ושבץ מוחי.


מחקר זה נועד לבדוק את ההשפעה של Prolibra, מרכיב חלב שמכיל חלבוני מי גבינה, פפטידים ומינרלים חלביים, על ירידה במשקל, ירידה בשומן ושימור של מסת השרירים בקרב אנשים שמנים. 

ההשערה הייתה כי ע"י טיהור החומרים הפעילים מחלב (חלבוני לאוצין, פפטידים ומינרלים חלביים גבוהים) ניתן לפתח תוסף שישפיע לטובה על אובדן השומן, יסייע בשמירה על שריר רזה ושמירה על תכולת מינרלים בעצם מבלי להזדקק צריכת חלבון תזונתית מעל ה- RDI המומלצת (0.8 גרם לק"ג ליום). מטרת הניסוי הייתה להעריך את ההשפעה של משקה Prolibra על ירידה במשקל, הרכב הגוף והמדידות האנתרופומטריות לאורך 12 שבועות בהשוואה למשקה בקרה.


למחקר זה גויסו 158 נבדקים באמצעות פרסום מקומי. הנבדקים היו בני 25-50 עם מדד מסת גוף (BMI) של 30-42 ק"ג / מ"ר. נבדקים שהיו בהריון, מניקות או בסיכון להריון וכן נבדקים עם הפרעות עיכול, סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם, הפרעות אכילה או מחלות אחרות לא נכללו במחקר. 



https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2289832/#B11

יום שני, 29 במרץ 2021

האם השומן בבטן עמיד לדיאטת הצום לסירוגין?

האם השומן בבטן עמיד לדיאטת הצום לסירוגין
מדענים מיפו את מה שקורה למאגרי השומן במהלך צום לסירוגין (כל יום שני), עם גילוי לא צפוי שסוגים מסוימים של שומן עמידים יותר לירידה במשקל.
המחקר בעכברים, חוקרים אוסטרלים מיפו את המתרחש מאחורי הקלעים ברקמת השומן במהלך צום לסירוגין, והראו שהדבר מעורר מפל של שינויים דרמטיים, תלוי בסוג משקעי השומן ובמקום שהם נמצאים סביב הגוף.



באמצעות מכשירים חדישים, חוקרים מאוניברסיטת סידני גילו ששומן סביב הקיבה, שיכול להצטבר ל"בטן בולטת" בבני אדם, נמצא כ"מצב שימור", מסתגל עם הזמן והופך עמיד יותר לירידה במשקל.

הממצאים מתפרסמים ב- Cell Reports.

צוות מחקר שהובל ד"ר מארק לאראנס בחן סוגי רקמות שומן ממקומות שונים כדי להבין את תפקידם במהלך צום של כל יום אחר, שם לא נצרך מזון בימים חלופיים.

סוגי השומן בהם נמצאו שינויים כללו שומן "בטן" קרביים, כלומר רקמת שומן המקיפה את איברינו כולל הקיבה, ושומן תת עורי, שנמצא ממש מתחת לעור וקשור לבריאות מטבולית טובה יותר.

"בעוד שרוב האנשים יחשבו שכל רקמת השומן כזהה, למעשה, המיקום עושה הבדל גדול", אמר הסופר הבכיר ד"ר לארנס ממרכז צ'רלס פרקינס ובית הספר למדעי החיים והסביבה באוניברסיטת סידני.

"הנתונים שלנו מראים כי גם שומן קרביים וגם תת עורי עוברים שינויים דרמטיים במהלך צום לסירוגין," אמר ד"ר לארנס, שהוא גם מכון סרטן של עמית המחקר העתידי של NSW.

מדוע שומן קרביים יכול להיות עמיד לירידה במשקל?

במהלך הצום, רקמת השומן מספקת אנרגיה לשאר חלקי הגוף ע"י שחרור מולקולות של חומצות שומן.

עם זאת, החוקרים גילו ששומן הקרביים הפך עמיד לשחרור זה של חומצות שומן במהלך הצום.


היו גם סימנים לכך ששומן הקרביים והתת עוריים הגדילו את יכולתם לאגור אנרגיה כשומן, ככל הנראה לבנות מחדש את מאגר השומנים במהירות לפני תקופת הצום הבאה.

ד"ר לארנס אמר כי ייתכן שהיסטוריה של תקופות צום חוזרות ונשנות גרמה למסלול איתור שימור בשומן הקרביים.

"זה מצביע על כך ששומן הקרביים יכול להסתגל להתקפי צום חוזרים ונשנים ולהגן על מאגר האנרגיה שלו," אמר.

"סוג זה של הסתגלות עשוי להיות הסיבה לכך ששומן הקרביים יכול להיות עמיד לירידה במשקל לאחר תקופות ארוכות של דיאטה."

ד"ר לארנס אמר כי השימוש במודל עכבר היה אנלוגי שימושי לפני מחקרים בבני אדם.

"הפיזיולוגיה של העכברים דומה לבני אדם, אך חילוף חומרים שלהם מהיר הרבה יותר, ומאפשר לנו לצפות בשינויים במהירות רבה יותר מאשר בניסויים בבני אדם, ולבחון רקמות שקשה לדגום בבני אדם", אמר.



מחקר עתידי בעכברים ובבני אדם יכול לחשוף את המנגנונים שבאמצעותם התנגדות זו מתרחשת וגם אילו סוגי דיאטות והתערבויות אחרות עשויים להיות הטובים ביותר בהתמודדות עם שומן בבטן.

מיפוי הפעולות הפנימיות של מרבצי השומן

צוות המחקר בחן יותר מ- 8500 חלבונים הממוקמים במאגרי השומן, ויצר קטלוג שינויים שחלו במהלך צום לסירוגין, תוך שימוש בטכניקה הנקראת פרוטאומיקה.

פרוטאומיקה (חקר כל החלבונים) תחום מחקר חדש יחסית שלוקח את שמו מגנומיקה (חקר כל הגנים), עוקב אחר התגובה של חלבונים בתנאים מסוימים, שבמקרה זה צום לסירוגין.

התוצאות מספקות מקור נתונים עשיר המסייע לצייר תמונה שלמה יותר על פעולתן הפנימית של רקמת השומן.

באמצעות פרוטאומיקה התריעו צוות המחקר על שינויים משמעותיים בתאים הנגרמים ע"י צום לסירוגין, ולאחר ניתוח נוסף הדגישו את מנגנון השימור של השומן הקרביים בפעולה.

המחקר נערך באמצעות המכשירים של הספקטרומטרייה ההמונית של סידני במרכז צ'רלס פרקינס, חלק ממתקני המחקר המרכזיים של אוניברסיטת סידני.

ד"ר לאראנס אומר כי יש לציין כי ממצאים מהמחקר לסירוגין עשויים שלא לחול על משטרי תזונה שונים כגון דיאטת 5:2 (צום יומיים מתוך 7) או הגבלת קלוריות, אשר נפוצה בקרב אנשים המעוניינים לרדת במשקל.

התוצאות מניחות את הבסיס למחקרים עתידיים, אשר ינתחו את המולקולות האחראיות לכך ששומן הקרביים עמיד בפני שחרור אנרגיה במהלך הצום, ויעזור לקבוע אילו תוכניות תזונה מועילות ביותר לבריאות המטבולית.

"סוג זה של מחקר התאפשר ע"י מכשירים חדשים אלה המאפשרים לנו 'להסתכל מעבר לפנס הרחוב' - זו השערה שמייצרת. ידענו שנמצא משהו אבל לא ידענו מה", הסביר ד"ר לארנס.

"כעת, לאחר שהראינו ש'שומן בבטן 'בעכברים עמיד בפני דיאטה זו, השאלה הגדולה תהיה לענות מדוע, ואיך נוכל להתמודד בצורה הטובה ביותר עם זה?"


מקור
Materials provided by University of Sydney. Note: Content may be edited for style and length.
https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2211124721001182

יום ראשון, 28 במרץ 2021

ככל שאתה יותר בכושר אתה שורף שומן טוב יותר

ככל שאתה יותר בכושר אתה שורף שומן טוב יותר. פיזיולוגים מגלים שהמנבאים הגדולים ביותר ליכולתם של אנשים לשרוף שומן הם המין הביולוגי שלהם ורמת הכושר שלהם.

קובי עזרא, ככל שאתה יותר בכושר אתה שורף שומן טוב יותר. פיזיולוגים מגלים שהמנבאים הגדולים ביותר ליכולתם של אנשים לשרוף שומן הם המין הביולוגי שלהם ורמת הכושר שלהם.


נשים שנמצאות בכושר טוב נוטות לשרוף יותר שומן כשהן מתאמנות מאשר גברים, כך עולה ממחקר חדש של צוות תזונאי ספורט.



המחקר, שכלל שני מחקרים חדשים של אנשי אקדמיה בהובלת המרכז לתזונה, פעילות גופנית ומטבוליזם של אוניברסיטת Bath's, ניתח את הגורמים שהשפיעו יותר מכל על יכולתם של אנשים לשרוף שומן בגוף בעת ביצוע ספורט סיבולת.

האופן שבו הגוף שורף שומן חשוב לכולנו לבריאות מטבולית טובה, לרגישות לאינסולין ולהפחתת הסיכון לפתח סוכרת סוג 2. אך בתחרויות ספורט סיבולת, כמו ריצה או רכיבה על אופניים, איך הגוף שורף שומן יכול לעשות את ההבדל בין הצלחה לכישלון.

מחקרים קודמים של אותו צוות הראו כיצד, עבור ספורטאי סיבולת המתחרים באירועי מרחק, מאגרי הפחמימות בגוף מתרוקנים במהירות בעת פעילות גופנית. משמעות הדבר היא כי יכולתם של ספורטאים לנצל את מאגרי השומן שלהם כדי לתדלק אותם הופכת להיות חיונית לביצועים שלהם.

במחקר הראשון, שפורסם בכתב העת International Journal of Sport Nutrition & Exercise Medicine, השתתפו 73 מבוגרים בריאים בגילאי 19-63 (41 גברים; 32 נשים). בדק את אורח החיים ואת הגורמים הביולוגיים לשריפת שומן אופטימלית ע"י בקשת המשתתפים לקחת חלק במבחן כושר רכיבה על אופניים ומדידת אינדיקטורים מרכזיים.



תוצאותיהם מצאו שנשים ואלה שהיו בכושר גופני, לאורך טווחי הגילאים, שרפו שומן ביעילות רבה יותר בעת פעילות גופנית.

המאמר השני בנושא, שפורסם בכתב העת Experimental Physiology, לקח את זה שלב נוסף כדי לחקור אילו גורמים מולקולריים בשרירים וברקמת השומן שלנו קובעים כיצד שומן נשרף. ניסוי זה כלל את החוקרים שלקחו ביופסיות שומן ושרירים מהמשתתפים בכדי לנתח כיצד הבדלים בחלבונים בשומן וברקמת השריר עשויים להשפיע על יכולתם לשרוף שומן.

נמצא שהחלבונים בשריר המעורבים בפירוק השומן המאוחסן לחומצות השומן הקטנות יותר, וחלבונים המעורבים בהובלת חומצות השומן הללו למיטוכונדריה בשריר (תחנת הכוח של התאים) מתואמים באופן עקבי עם יכולת גדולה יותר לשרוף שומן. 
הגורמים המולקולריים שנחקרו לא הסבירו מדוע נקבות שרפו יותר שומן מאשר גברים.

המחבר הראשי בשני המאמרים, Ollie Chrzanowski-Smith מאוניברסיטת Bath, מסביר: "המחקר שלנו מצא שנשים בדרך כלל מסתמכות על שומן כמקור דלק במהלך פעילות גופנית בהשוואה לגברים. הבנת המנגנונים שמאחורי הבדלים מיניים אלה בשימוש בדלק עשויה להיות. עזרו להסביר מדוע נראה המין הנשי מעניק יתרון מטבולי לרגישות לאינסולין, סמן חשוב לבריאות מטבולית". 

החוקרים מציינים שנראה כי היכולת לשרוף שומן כדלק מגנה מפני עלייה במשקל בעתיד, ומבטיחה שמירת משקל אידאלי. עם זאת, הם מזהירים שאין להשוות את יכולתו של הגוף לשרוף שומן ליכולת לרדת במשקל. ירידה במשקל מיוצרת בעיקר ע"י גירעון באנרגיה (כלומר צריכת פחות קלוריות ממה שאנחנו מוציאים). לירידה במשקל, במיוחד כשאנשים עשויים להיות עודף משקל, הם מדגישים את חשיבות הדיאטה והפעילות הגופנית.

ד"ר חאבייר גונזלס, גם הוא מהמחלקה לבריאות באוניברסיטת Bath, הוסיף: "ניהול משקל עוסק בעיקר במאזן אנרגיה, ולכן כדי לרדת במשקל אנו צריכים לאכול פחות קלוריות ממה שאנחנו מוציאים באמצעות חילוף חומרים במנוחה והפעילות הגופנית שלנו. עם זאת, אנשים עם נראה כי יכולת גבוהה יותר לשרוף שומן כדלק מוגנת במידה מסוימת מפני עלייה במשקל עתידית, אשר עשויה להיות קשורה לאופן בו שריפת שומן משפיעה על צריכת המזון ועל הוצאת האנרגיה.

"בסופו של דבר, יכולת גדולה יותר לשרוף שומן כדלק יש יתרונות פוטנציאליים לספורטאי סיבולת, ע"י עיכוב נקודת הזמן כאשר נגמר להם מאגרי הפחמימות היקרים."


מקורות
Materials provided by University of Bath. Note: Content may be edited for style and length.
International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 2020; 1 DOI: 10.1123/ijsnem.2020-0262
Experimental Physiology, 2021; DOI: 10.1113/EP089431