שלום כאן קובי עזרא מומחה לרפואה נטורופטית, היום אספר לכם על התבלין כורכום ועל אחד הרכיבים הפעילים שבוא: כורכומין.
ובמספר מילים על הכורכומין ומחלות לב, פעילותו כנגד מחלות דלקתיות, כנגד דיכאון ואלצהיימר, והאם הכורכומין יכול לסייע לספורטאים?, ומה בקשר להשמנת יתר? והאם יש לו תופעות לוואי, ועוד...
כורכום, הידוע גם בשמו הלטיני Curcuma longa ובשם זעפרן הודי, הוא צמח שורשי ממשפחת הזנגביל. לרוב משתמשים בו בזכות הסגולותיו האנטי דלקתיות ונוגדות חמצון. כורכומין היא תרכובת פנולית המצויה בכורכום.
שלושה כורכומינואידים בולטים והם:
1. כורכומין,
2. demethoxycurcumin,
3. bisdemethoxycurcumin.
מתוכם, כורכומין הוא הפעיל המועיל ביותר לבריאות.
תוספי הכורכומין לרוב מכילים פיפרין המצוי בפלפל שחור, שמגביר את יעילותם כמגביר את הזמינות הביולוגית ב- 2000%.
הכורכומין מסיס בשומן, לכן יעיל יותר לקחת אותו עם ארוחה המכיל שומן.
באירוודה שהיא תורת ריפוי הודית עתיקה, משתמשים במשחת כורכום למריחה כטיפול במגוון מחלות עור. ברפואה הסינית המסורתית משתמשים בכורכום, כגורם המעביר את "אנרגיית הצ'י", או האנרגיה החיונית של האדם.
האם תיסוף של כורכומין יעיל לספורטאים? אינטרלוקין 10 ידוע כגורם המעכב ייצור ציטוקינים. IL-10 הוא חומר נוגד דלקת, שיכול לעזור ולצמצם כאבי שרירים ולסייע להתאוששות.
כורכום וכורכומין יכולים לשפר את חילוף החומרים של סוכר בדם ולהפחית ולצמצם את השפעות הלוואי של הסוכרת.
כורכום וכורכומין נמצאו כמפחיתים סוכרים בדם בסוכרת סוג 2. מחקר בבעלי חיים קבע שהכורכומין היה יעיל יותר במזעור סמני סוכרת בהשוואה לכורכום.
כורכומין יכול לצמצם סמנים דלקתיים, כמו: tumor necrosis factor ואינטרלוקין 6, המקדמים לסוכרת מסוג 2.
כורכום וכורכומין הגנו מפני נזק כרוני לכבד ע"י הפחתת סטרס חמצוני מזיק (נמצא בחולדות).
לכורכום וכורכומין השפעות אנטיבקטריאליות. הם מפחיתים צמיחת חיידקים רבים הגורמים לפתולוגיות.
תכולת הכורכומין באבקת התבלין כורכום אינה גבוהה כל כך, ועומדת על כ- 3% עד 5%.
כורכומין הוא פוליפנול צהוב בהיר, העיקרי של הכורכום. כתוסף מזון משמש לצביעה כתום-צהוב של המזון, מספר ה- E שלו הוא E 100 באיחוד האירופי. ומשמש מרכיב העיקרי בקארי.
תוספי הכורכומין לרוב מכילים פיפרין המצוי בפלפל שחור, שמגביר את יעילותם כמגביר את הזמינות הביולוגית ב- 2000%.
הכורכומין מסיס בשומן, לכן יעיל יותר לקחת אותו עם ארוחה המכיל שומן.
באירוודה שהיא תורת ריפוי הודית עתיקה, משתמשים במשחת כורכום למריחה כטיפול במגוון מחלות עור. ברפואה הסינית המסורתית משתמשים בכורכום, כגורם המעביר את "אנרגיית הצ'י", או האנרגיה החיונית של האדם.
כורכומין הוא החומר הפעיל העיקרי בכורכום. שהוא בעל השפעה אנטי דלקתית (בדומה לתרופות נוגדות דלקת, רק ללא תופעות הלוואי) ונוגד חמצון חזק.
הכורכומין חוסם NF-kB, מולקולה שנע בגרעיני התאים ומציתה גנים פרו-דלקתיים. ההערכה כי NF-kB ממלאת תפקיד מרכזי במחלות כרוניות רבות.
כורכומין עשוי לעזור בצמצום הנטייה למחלות לב וכלי דם, זאת בשל שיפור תפקוד האנדותל. כמו גם, עקב פעילותו הנוגדת חמצון ודלקת.
כורכום וכורכומין הפחיתו משמעותית את LDL-כולסטרול והטריגליצרידים בסרום, כך להפחית את הסיכון למחלות לב.
כורכומין גורם לשינויים ברמה המולקולרית דבר שעשוי לסייע במניעה ואולי גם בטיפול בסוגי סרטן שונים.
בנוסף, מאפיין מרכזי באלצהיימר הוא הצטברות חלבון הנקרא פלאק עמילואידי. מחקרים הראו שכורכומין יכול לסייע בפינויים.
כורכומין כאנטי דלקתי עשוי לעזור לרוב המחלות הדלקתיות, ובעיקר בדלקת מפרקים.
מחקרים מראים שלכורכומין יתרונות כנגד דיכאון. הכורכומין הוביל לשיפורים שדומים לתרופה פרוזאק.
כורכומין יכול להגביר את סרוטונין ומולכים עצביים במוח. כורכום משמש גם לטיפול בבעיות, כגון בעיות עור ועיכול.
האם תיסוף של כורכומין יעיל לספורטאים? אינטרלוקין 10 ידוע כגורם המעכב ייצור ציטוקינים. IL-10 הוא חומר נוגד דלקת, שיכול לעזור ולצמצם כאבי שרירים ולסייע להתאוששות.
בנוסף לרמה נמוכה של מיוגלובין שמקורו בשרירים, המגביר פירוק שרירים. הכורכומין מגביר את רמת ה- IL-10 ומצמצם את רמת המיוגלובין, כלומר שהכורכומין מקטין קטבוליזם ומשפר את התאוששות השרירים.
מה הקשר להשמנת יתר לכורכום וכורכומין? מסתבר שעשויים לעכב את המסלול הדלקתי הכרוך בהשמנה ועשויים לסייע בוויסות שומן בגוף.
כורכום וכורכומין יכולים לשפר את חילוף החומרים של סוכר בדם ולהפחית ולצמצם את השפעות הלוואי של הסוכרת.
כורכום וכורכומין נמצאו כמפחיתים סוכרים בדם בסוכרת סוג 2. מחקר בבעלי חיים קבע שהכורכומין היה יעיל יותר במזעור סמני סוכרת בהשוואה לכורכום.
כורכומין יכול לצמצם סמנים דלקתיים, כמו: tumor necrosis factor ואינטרלוקין 6, המקדמים לסוכרת מסוג 2.
כורכום וכורכומין הגנו מפני נזק כרוני לכבד ע"י הפחתת סטרס חמצוני מזיק (נמצא בחולדות).
לכורכום וכורכומין השפעות אנטיבקטריאליות. הם מפחיתים צמיחת חיידקים רבים הגורמים לפתולוגיות.
הכורכומין עשוי לגרום לתופעות לוואי, כמו: בחילה, שלשול וסחרחורת. למעשה שני מחקרים קליניים בחולי סרטן שצרכו מינון גבוה של כורכומין (עד 8 גרם ליום למשך 3-4 חודשים) לא הראו סימני רעילות, אך חלק מהנבדקים דיווחו על בחילה קלה או שלשול.
לכורכומין יכולת להגן על ה- DNA מפני חמצון הנגרם מהמתכת הכבדה מארסן, הגנה זו הוכחה באדם לאחר נטילת אורלית של 1 גרם בשילוב של כורכומין 20:1: פלפל שחור במשך 3 חודשים.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה