יום שלישי, 23 ביוני 2020

שיבולת שועל בריא או לא? קובי עזרא

האם שיבולת שועל בריא או לא?, האם שיבולת שועל מכיל גלוטן?, האם יש לשיבולת שועל תופעות לוואי?, האם שיבולת שועל משמין?, מהם הערכים התזונתיים של שיבולת שועל? קוואקר ועוד עם קובי עזרא #שיבולתשועל #קוואקר #קוביעזרא







במהלך המאה ה -20, מצבן הכלכלי של שיבולת שועל (Avena sativa L.) ירד מאוד לטובת יבולים מניבים יותר, כולל חיטה וחורף תירס. 

נכון לעכשיו, שיבולת שועל מייצגת רק ~ 1.3% מכלל ייצור הדגנים העולמי, ומערכת הייצור שלה מקוטעת. עם זאת, האינטרס הנוכחי הולך וגדל בגלל הידע העדכני אודות היתרונות הפוטנציאליים של המזון הנ"ל. 



נקודת מבט זו, תוך התמקדות מיוחדת ביתרונות המוערכים לאחרונה של שיבולת שועל במזון ובבריאות האדם. 



חמש תביעות בריאות מאושרות לבטיחות המזון האירופית (European Food Safety Authority או בקיצור: EFSA) חלות על שיבולת שועל. ארבעה מתייחסים לסיבים המסיסים שיבולת שועל הספציפיים, הגלוקאיות בטא, ונוגעים לשמירה והפחתה של הכולסטרול בדם, שיווי משקל ואיזון רמת גלוקוז בדם טובים יותר וצואה מוגברת עקב הסיבים, כלומר מניעת עצירויות. 



הטענה החמישית נוגעת לתכולה הגבוהה של חומצות שומן בלתי רוויות, בעיקר קיימת באנדוספרם, שמפחיתה את הסיכונים למחלות לב וכלי דם

יתר על כן, לעמילן שיבולת שועל אינדקס גליקמי נמוך, אשר מסייע הצורה חיובית לבקרת משקל הגוף. 

פוליפנולים ושיבולת שועל ספציפיים הם בעלי תכונות נוגדות חמצון ואנטי דלקתיות. 

לפיכך, שיבולת שועל יכולה לתרום משמעותית לתזונה העשירה בדגנים מלאים המומלצים כיום. 

לצד גלובולינים, שיבולת שועל מכילה חלק קטן מחלבוני אחסון פרולמין, המכונים 'אוונינים', אך בכמות נמוכה בהרבה מחלבוני הגלוטן בחיטה, שעורה ושיפון. 

אבנינים שיבולת שועל אינן מכילות אף אחת מהאפיטופים של מחלת הצליאק הידועה מגלוטן של חיטה, שעורה ושיפון. 



מחקרי מזון ארוכי טווח מאשרים את בטיחותם של שיבולת שועל עבור חולי צליאק ואת ההשפעות הבריאותיות החיוביות של מוצרי שיבולת שועל בתזונה ללא גלוטן. 

השפעות אלה הינן כלליות ובלתי תלויות מזני שיבולת שועל. 



באיחוד האירופי (משנת 2009), ארה"ב (מאז 2013) וקנדה (מאז 2015) מוצרי מכירת שיבולת שועל עשויים להימכר ללא גלוטן בתנאי שרמת זיהום הגלוטן כל שהיא מתחת ל 20 pm. 



עם זאת, שיבולת שועל בדרך כלל אינה נטולת גלוטן כאשר היא מיוצרת בשרשרת ייצור קונבנציונאלית, בגלל זיהום קבוע עם חיטה, שעורה או שיפון. 

לכן, הקמת שרשרת ייצור שיבולת שועל נטולת גלוטן נפרדת מחייבת שליטה בכל השלבים בשרשרת; נדונו בתנאים המחמירים. 



לאחרונה פותחו כלים גנומיים, כולל מערך סמן נוקליאוטידי פולימורפיזם יחיד (SNP) ומפה גנטית צפופה ותומכים בגידול בסיוע לסמן. 



בשנת 2015 החלה היוזמה Oat Global המאפשרת שיתוף פעולה עולמי החל במתקן לשיתוף נתונים על מאפיינים גנוטיפיים, מטבוליים ופנוטיפיים. 

יתר על כן, פרויקט האיחוד האירופי TRAFOON (רשתות מזון מסורתיות) הקל את העברת הידע למפעלים קטנים ובינוניים (SME) כדי לעודד חידושים בייצור שיבולת שועל, עיבוד, מוצרים ושיווק, בין היתר בכל הקשור ללא גלוטן. 



לבסוף, תוך התמקדות בניגוד לפיצול השוק של שוק שיבולת השועל העולמי ורשתות הייצור, נדונים אסטרטגיות חדשנות אינטראקטיביות בין לקוחות (צרכנים) וחברות באמצעות יצירה משותפת.



Food Res Int. 2018 Aug;110:3-10. doi: 10.1016/j.foodres.2017.11.031. Epub 2017 Nov 21.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה