יום שני, 29 במרץ 2021

האם השומן בבטן עמיד לדיאטת הצום לסירוגין?

האם השומן בבטן עמיד לדיאטת הצום לסירוגין
מדענים מיפו את מה שקורה למאגרי השומן במהלך צום לסירוגין (כל יום שני), עם גילוי לא צפוי שסוגים מסוימים של שומן עמידים יותר לירידה במשקל.
המחקר בעכברים, חוקרים אוסטרלים מיפו את המתרחש מאחורי הקלעים ברקמת השומן במהלך צום לסירוגין, והראו שהדבר מעורר מפל של שינויים דרמטיים, תלוי בסוג משקעי השומן ובמקום שהם נמצאים סביב הגוף.



באמצעות מכשירים חדישים, חוקרים מאוניברסיטת סידני גילו ששומן סביב הקיבה, שיכול להצטבר ל"בטן בולטת" בבני אדם, נמצא כ"מצב שימור", מסתגל עם הזמן והופך עמיד יותר לירידה במשקל.

הממצאים מתפרסמים ב- Cell Reports.

צוות מחקר שהובל ד"ר מארק לאראנס בחן סוגי רקמות שומן ממקומות שונים כדי להבין את תפקידם במהלך צום של כל יום אחר, שם לא נצרך מזון בימים חלופיים.

סוגי השומן בהם נמצאו שינויים כללו שומן "בטן" קרביים, כלומר רקמת שומן המקיפה את איברינו כולל הקיבה, ושומן תת עורי, שנמצא ממש מתחת לעור וקשור לבריאות מטבולית טובה יותר.

"בעוד שרוב האנשים יחשבו שכל רקמת השומן כזהה, למעשה, המיקום עושה הבדל גדול", אמר הסופר הבכיר ד"ר לארנס ממרכז צ'רלס פרקינס ובית הספר למדעי החיים והסביבה באוניברסיטת סידני.

"הנתונים שלנו מראים כי גם שומן קרביים וגם תת עורי עוברים שינויים דרמטיים במהלך צום לסירוגין," אמר ד"ר לארנס, שהוא גם מכון סרטן של עמית המחקר העתידי של NSW.

מדוע שומן קרביים יכול להיות עמיד לירידה במשקל?

במהלך הצום, רקמת השומן מספקת אנרגיה לשאר חלקי הגוף ע"י שחרור מולקולות של חומצות שומן.

עם זאת, החוקרים גילו ששומן הקרביים הפך עמיד לשחרור זה של חומצות שומן במהלך הצום.


היו גם סימנים לכך ששומן הקרביים והתת עוריים הגדילו את יכולתם לאגור אנרגיה כשומן, ככל הנראה לבנות מחדש את מאגר השומנים במהירות לפני תקופת הצום הבאה.

ד"ר לארנס אמר כי ייתכן שהיסטוריה של תקופות צום חוזרות ונשנות גרמה למסלול איתור שימור בשומן הקרביים.

"זה מצביע על כך ששומן הקרביים יכול להסתגל להתקפי צום חוזרים ונשנים ולהגן על מאגר האנרגיה שלו," אמר.

"סוג זה של הסתגלות עשוי להיות הסיבה לכך ששומן הקרביים יכול להיות עמיד לירידה במשקל לאחר תקופות ארוכות של דיאטה."

ד"ר לארנס אמר כי השימוש במודל עכבר היה אנלוגי שימושי לפני מחקרים בבני אדם.

"הפיזיולוגיה של העכברים דומה לבני אדם, אך חילוף חומרים שלהם מהיר הרבה יותר, ומאפשר לנו לצפות בשינויים במהירות רבה יותר מאשר בניסויים בבני אדם, ולבחון רקמות שקשה לדגום בבני אדם", אמר.



מחקר עתידי בעכברים ובבני אדם יכול לחשוף את המנגנונים שבאמצעותם התנגדות זו מתרחשת וגם אילו סוגי דיאטות והתערבויות אחרות עשויים להיות הטובים ביותר בהתמודדות עם שומן בבטן.

מיפוי הפעולות הפנימיות של מרבצי השומן

צוות המחקר בחן יותר מ- 8500 חלבונים הממוקמים במאגרי השומן, ויצר קטלוג שינויים שחלו במהלך צום לסירוגין, תוך שימוש בטכניקה הנקראת פרוטאומיקה.

פרוטאומיקה (חקר כל החלבונים) תחום מחקר חדש יחסית שלוקח את שמו מגנומיקה (חקר כל הגנים), עוקב אחר התגובה של חלבונים בתנאים מסוימים, שבמקרה זה צום לסירוגין.

התוצאות מספקות מקור נתונים עשיר המסייע לצייר תמונה שלמה יותר על פעולתן הפנימית של רקמת השומן.

באמצעות פרוטאומיקה התריעו צוות המחקר על שינויים משמעותיים בתאים הנגרמים ע"י צום לסירוגין, ולאחר ניתוח נוסף הדגישו את מנגנון השימור של השומן הקרביים בפעולה.

המחקר נערך באמצעות המכשירים של הספקטרומטרייה ההמונית של סידני במרכז צ'רלס פרקינס, חלק ממתקני המחקר המרכזיים של אוניברסיטת סידני.

ד"ר לאראנס אומר כי יש לציין כי ממצאים מהמחקר לסירוגין עשויים שלא לחול על משטרי תזונה שונים כגון דיאטת 5:2 (צום יומיים מתוך 7) או הגבלת קלוריות, אשר נפוצה בקרב אנשים המעוניינים לרדת במשקל.

התוצאות מניחות את הבסיס למחקרים עתידיים, אשר ינתחו את המולקולות האחראיות לכך ששומן הקרביים עמיד בפני שחרור אנרגיה במהלך הצום, ויעזור לקבוע אילו תוכניות תזונה מועילות ביותר לבריאות המטבולית.

"סוג זה של מחקר התאפשר ע"י מכשירים חדשים אלה המאפשרים לנו 'להסתכל מעבר לפנס הרחוב' - זו השערה שמייצרת. ידענו שנמצא משהו אבל לא ידענו מה", הסביר ד"ר לארנס.

"כעת, לאחר שהראינו ש'שומן בבטן 'בעכברים עמיד בפני דיאטה זו, השאלה הגדולה תהיה לענות מדוע, ואיך נוכל להתמודד בצורה הטובה ביותר עם זה?"


מקור
Materials provided by University of Sydney. Note: Content may be edited for style and length.
https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2211124721001182

יום ראשון, 28 במרץ 2021

ככל שאתה יותר בכושר אתה שורף שומן טוב יותר

ככל שאתה יותר בכושר אתה שורף שומן טוב יותר. פיזיולוגים מגלים שהמנבאים הגדולים ביותר ליכולתם של אנשים לשרוף שומן הם המין הביולוגי שלהם ורמת הכושר שלהם.

קובי עזרא, ככל שאתה יותר בכושר אתה שורף שומן טוב יותר. פיזיולוגים מגלים שהמנבאים הגדולים ביותר ליכולתם של אנשים לשרוף שומן הם המין הביולוגי שלהם ורמת הכושר שלהם.


נשים שנמצאות בכושר טוב נוטות לשרוף יותר שומן כשהן מתאמנות מאשר גברים, כך עולה ממחקר חדש של צוות תזונאי ספורט.



המחקר, שכלל שני מחקרים חדשים של אנשי אקדמיה בהובלת המרכז לתזונה, פעילות גופנית ומטבוליזם של אוניברסיטת Bath's, ניתח את הגורמים שהשפיעו יותר מכל על יכולתם של אנשים לשרוף שומן בגוף בעת ביצוע ספורט סיבולת.

האופן שבו הגוף שורף שומן חשוב לכולנו לבריאות מטבולית טובה, לרגישות לאינסולין ולהפחתת הסיכון לפתח סוכרת סוג 2. אך בתחרויות ספורט סיבולת, כמו ריצה או רכיבה על אופניים, איך הגוף שורף שומן יכול לעשות את ההבדל בין הצלחה לכישלון.

מחקרים קודמים של אותו צוות הראו כיצד, עבור ספורטאי סיבולת המתחרים באירועי מרחק, מאגרי הפחמימות בגוף מתרוקנים במהירות בעת פעילות גופנית. משמעות הדבר היא כי יכולתם של ספורטאים לנצל את מאגרי השומן שלהם כדי לתדלק אותם הופכת להיות חיונית לביצועים שלהם.

במחקר הראשון, שפורסם בכתב העת International Journal of Sport Nutrition & Exercise Medicine, השתתפו 73 מבוגרים בריאים בגילאי 19-63 (41 גברים; 32 נשים). בדק את אורח החיים ואת הגורמים הביולוגיים לשריפת שומן אופטימלית ע"י בקשת המשתתפים לקחת חלק במבחן כושר רכיבה על אופניים ומדידת אינדיקטורים מרכזיים.



תוצאותיהם מצאו שנשים ואלה שהיו בכושר גופני, לאורך טווחי הגילאים, שרפו שומן ביעילות רבה יותר בעת פעילות גופנית.

המאמר השני בנושא, שפורסם בכתב העת Experimental Physiology, לקח את זה שלב נוסף כדי לחקור אילו גורמים מולקולריים בשרירים וברקמת השומן שלנו קובעים כיצד שומן נשרף. ניסוי זה כלל את החוקרים שלקחו ביופסיות שומן ושרירים מהמשתתפים בכדי לנתח כיצד הבדלים בחלבונים בשומן וברקמת השריר עשויים להשפיע על יכולתם לשרוף שומן.

נמצא שהחלבונים בשריר המעורבים בפירוק השומן המאוחסן לחומצות השומן הקטנות יותר, וחלבונים המעורבים בהובלת חומצות השומן הללו למיטוכונדריה בשריר (תחנת הכוח של התאים) מתואמים באופן עקבי עם יכולת גדולה יותר לשרוף שומן. 
הגורמים המולקולריים שנחקרו לא הסבירו מדוע נקבות שרפו יותר שומן מאשר גברים.

המחבר הראשי בשני המאמרים, Ollie Chrzanowski-Smith מאוניברסיטת Bath, מסביר: "המחקר שלנו מצא שנשים בדרך כלל מסתמכות על שומן כמקור דלק במהלך פעילות גופנית בהשוואה לגברים. הבנת המנגנונים שמאחורי הבדלים מיניים אלה בשימוש בדלק עשויה להיות. עזרו להסביר מדוע נראה המין הנשי מעניק יתרון מטבולי לרגישות לאינסולין, סמן חשוב לבריאות מטבולית". 

החוקרים מציינים שנראה כי היכולת לשרוף שומן כדלק מגנה מפני עלייה במשקל בעתיד, ומבטיחה שמירת משקל אידאלי. עם זאת, הם מזהירים שאין להשוות את יכולתו של הגוף לשרוף שומן ליכולת לרדת במשקל. ירידה במשקל מיוצרת בעיקר ע"י גירעון באנרגיה (כלומר צריכת פחות קלוריות ממה שאנחנו מוציאים). לירידה במשקל, במיוחד כשאנשים עשויים להיות עודף משקל, הם מדגישים את חשיבות הדיאטה והפעילות הגופנית.

ד"ר חאבייר גונזלס, גם הוא מהמחלקה לבריאות באוניברסיטת Bath, הוסיף: "ניהול משקל עוסק בעיקר במאזן אנרגיה, ולכן כדי לרדת במשקל אנו צריכים לאכול פחות קלוריות ממה שאנחנו מוציאים באמצעות חילוף חומרים במנוחה והפעילות הגופנית שלנו. עם זאת, אנשים עם נראה כי יכולת גבוהה יותר לשרוף שומן כדלק מוגנת במידה מסוימת מפני עלייה במשקל עתידית, אשר עשויה להיות קשורה לאופן בו שריפת שומן משפיעה על צריכת המזון ועל הוצאת האנרגיה.

"בסופו של דבר, יכולת גדולה יותר לשרוף שומן כדלק יש יתרונות פוטנציאליים לספורטאי סיבולת, ע"י עיכוב נקודת הזמן כאשר נגמר להם מאגרי הפחמימות היקרים."


מקורות
Materials provided by University of Bath. Note: Content may be edited for style and length.
International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 2020; 1 DOI: 10.1123/ijsnem.2020-0262
Experimental Physiology, 2021; DOI: 10.1113/EP089431

יום ראשון, 21 בפברואר 2021

קפה חזק 30 דקות לפני אימון גופני מגביר את שריפת השומנים

קפה חזק 30 דקות לפני אימון גופני מגביר את שריפת השומנים. שתייה של קפה חזק חצי שעה לפני פעילות גופנית מגבירה את שריפת השומנים, כך עולה ממחקר חדש. אחר הצהריים ההשפעות של הקפאין ניכרות יותר מאשר בשעות הבוקר.

מדענים מהמחלקה לפיזיולוגיה של אוניברסיטת גרנדה (UGR) הראו שקפאין (כ-3 מ"ג / ק"ג, המקביל לקפה חזק) שנצרך כ-30 דקות לפני פעילות גופנית אירובית מעלה משמעותית את קצב שריפת השומנים. בנוסף גילו המדענים שאם האימון  מתבצע בשעות אחר הצהריים, השפעות הקפאין ניכרות יותר מאשר בשעות הבוקר.



במחקרם, שפורסם בכתב העת Journal of the International Society of Sports Nutrition, החוקרים בדקו האם צריכת קפאין, אחד החומרים הארגוגניים הנפוצים ביותר בעולם לשיפור ביצועי הספורט, אכן מגביר את החמצון או "צריכה", של שומן במהלך פעילות גופנית. על אף העובדה שצריכתו בצורת תוספים נפוצה מאוד.


ההמלצה להתאמן על קיבה ריקה בבוקר כדי להגביר את חמצון השומן היא דבר שבשגרה. עם זאת, יתכן והמלצה זו חסרה בסיס מדעי, מכיוון שלא ידוע אם עליה זו נובעת מפעילות גופנית בבוקר או עקב כך שהאימון נעשה על בטן ריקה - ללא אוכל. המחבר הראשי של מחקר הנ"ל מסביר, פרנסיסקו חוסה אמרו-גהטה מהמחלקה לפיזיולוגיה של ה- UGR.


בסך הכל השתתפו 15 גברים (גיל ממוצע, 32) במחקר, ובצעו מבחן אימונים ארבע פעמים במרווחים של שבוע אחד. הנבדקים צרכו קפאין כ- 3 מ"ג לכל ק"ג משקל גוף או פלצבו בשעה 8:00 ובשעה 17:00 אחר הצהריים (כל נבדק השלים את הבדיקות בכל ארבעת התנאים בסדר אקראי). התנאים שקדמו לכל בדיקת פעילות גופנית (שעות שחלפו מאז הארוחה האחרונה, פעילות גופנית או צריכת חומרים ממריצים) תוקנו בקפדנות, וחישוב השומן במהלך האימון חושב בהתאם.


חמצון שומן מרבי

תוצאות המחקר הראו שצריכת קפאין 30 דקות לפני ביצוע בדיקת אימון אירובי הגבירה את חמצון השומן המקסימלי במהלך הפעילות הגופנית ללא קשר לשעה ביום, כך מסביר פרנסיסקו ג'יי אמרו. אושר קיומו של וריאציה יומית בחמצון השומן במהלך הפעילות הגופנית, והערכים היו גבוהים אחר הצהריים מאשר בשעות הבוקר לשעות צום שוות.


תוצאות אלו מראות גם שקפאין מגביר את חמצון השומן במהלך פעילות גופנית בבוקר באופן דומה לזה שנצפה ללא צריכת קפאין בשעות אחר הצהריים.


לסיכום, ממצאי מחקר זה מצביעים על כך שהשילוב של צריכת קפאין ופעילות גופנית אירובית המתבצעת בעוצמה מתונה בשעות אחר הצהריים מספק את התרחיש האופטימלי לאנשים המבקשים להגביר את שריפת השומנים במהלך פעילות גופנית.


https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210322175042.htm?fbclid=IwAR0tJOK_RTcgSE3RA5Zc-oiCIJcZlpK1jF9pfDUGapzlz0d_2ahTA-vLad4

סטטינים, יעילות התרופות להורדת כולסטרול - קובי עזרא

סטטינים הם קבוצת תרופות שיכולות לעזור בהורדת רמת הכולסטרול של ליפופרוטאין בצפיפות נמוכה (LDL) בדם. אך נשאלת השאלה האם סטטינים יעילות להורדת הכולסטרול קובי עזרא.

סטטינים, יעילות התרופות להורדת כולסטרול - קובי עזרא


יש המכנים את כולסטרול ה- LDL "כולסטרול רע", וסטטינים מפחיתים את ייצורו בתוך הכבד.



אז אתם בטח שואלים, מדוע נתנו לכם סטטינים?

התשובה פשוטה היות ונמצאה רמה גבוהה של כולסטרול LDL עשוי להיות מסוכן, מכיוון שהוא עלול להוביל להתקשות העורקים (טרשת עורקים) ולמחלות לב וכלי דם (cardiovascular disease).


הסוגים העיקריים של מחלות לב וכלי דם הם:

מחלת לב כלילית או קורונרית - כשאספקת הדם ללב מוגבלת. 

אנגינה פקטוריס או תעוקת חזה - כאבים בחזה הנגרמים עקב זרימת דם מופחתת לשרירי הלב. 

התקפי לב - כשאספקת הדם ללב מחסמה. 

שבץ מוחי או CVA - כשאספקת הדם למוח נחסמת.

במצבים הנ"ל הרופא או הקרדיולוג שלכם לרוב ימליץ לכם ​​על נטילת סטטינים.


ישנם אנשים שחווים תופעות לוואי, קלות, כגון שלשולים, כאב ראש ותחושת בחילה. ושינם אנשים שסובלים מכאבי שרירים קשים, פגיע בתפקודי הכבד וכו'.


שינויים באורח החיים שיכולים להפחית את רמת הכולסטרול ואת הסיכון למחלות לב וכלי דם:

1. אכילת תזונה בריאה ומאוזנת בהתאם למצב המטופל. וניגזר מכך גם שמירה על משקל גוף תקין.

2. אימונים קבועים (אירובי ואנאירובי). 

3. הפסקת עישון. ועוד... 


סוגי סטטינים ישנם סוגים שונים של סטטינים:

atorvastatin (Lipitor) אטורווסטטין ליפיטור

פלואווסטטין לסקול fluvastatin (Lescol)

פרבסטטין ליפוסטט - pravastatin (Lipostat)

rosuvastatin (Crestor) רוסובסטטין קרסטור

סימבסטטין זוקור simvastatin (Zocor)


"סטטינים אינם יעילים בהורדת רמות הכולסטרול אצל מחצית מהחולים", מדווח העיתון Daily Mirror.


מכלול ראיות גדול הראה כי סטטינים יעילים בהפחתת מה שמכונה "כולסטרול רע", שבתורו יכול להפחית את הסיכון למחלות לב ולשבץ מוחי.


מחקר חדש העריך רשומות רופאים אצל יותר מ -160,000 חולים בבריטניה שעברו בדיקת כולסטרול בשנתיים לאחר שהתחילו שימוש בסטטינים.


למחצית מהחולים לא הייתה תגובה מספקת לסטטינים: רמות הכולסטרול שלהם הופחתו בפחות מ- 40%.


לחולים אלה היה סיכון מעט גבוה יותר לבעיות לב וכלי דם עתידיות מאלה שקיבלו תגובה טובה.


אבל זה לא אומר שסטטינים לא עובדים. אין לנו מספיק מידע על האנשים שלא הגיבו לסטטינים, כמו למשל האם הם נטלו את התרופה כפי שנקבע.


ואלה שלא הגיבו לסטטינים נטו להיות במינונים נמוכים יותר מאשר מגיבים.


המאמר פורסם בכתב העת Heart. Published online April 15 2019.


מחקר קוהורט זה בדק מספר רב של אנשים שקיבלו רושם סטטינים כדי לראות את ההשפעה שיש לכך על רמות הכולסטרול שלהם.


בחנו את מספר החולים שלא הצליחו להשיג לפחות 40% ירידה בכולסטרול "הרע" של ליפופרוטאין בצפיפות נמוכה (LDL).


מצאו כי מחצית מהחולים המוערכים (51%, 84,609) לא השיגו ירידה מספקת של 40% ברמות הכולסטרול שלהם ב- LDL.


החוקרים הגיעו למסקנה: "הורדה אופטימלית של כולסטרול LDL לא מושגת תוך שנתיים אצל למעלה ממחצית החולים בכלל האוכלוסייה שהוחלו בטיפול בסטטינים, וחולים אלו יחוו סיכון מוגבר משמעותית לעתיד [מחלות לב וכלי דם]."


סיכום: מחקר יקר ערך זה עשה שימוש במספר רב של רישומי פרקטיקה כללית בכדי לבחון את תגובת הכולסטרול של מאות אנשים הנוטלים סטטינים.



יום ראשון, 14 בפברואר 2021

דיאטה טבעונית דלת שומן טובה יותר מהתזונה הים תיכונית לירידה במשקל?

דיאטה טבעונית דלת שומן טובה יותר מהתזונה הים תיכונית לירידה במשקל. מחקר חדש מציע שיעיל יותר לרדת במשקל, ע"י הימנעות מאכילת מוצרים מעולם החי. אך אין זה אומר שלדיאטה הים תיכונית אין שום תועלת.


אם מאמצי ההרזיה שלך נעצרו בתזונה ים תיכונית, יתכן ויהיה לך קל יותר להשיל את אותם קילוגרמים עודפים ע"י טבעונות והימנעות מאכילת כל המוצרים מהחי במקום להמשיך לאכול עופות ודגים רזים.



במחקר שפורסם בפברואר 2021 בכתב העת Journal of the College of Nutrition, אנשים שעברו דיאטה טבעונית דלת שומן הורידו בממוצע 6 קילוגרמים (13.2 פאונד) במשך 16 שבועות. אך כאשר אותם אנשים עברו דיאטה ים תיכונית במשך אותה פרק זמן, הם בדרך כלל לא ירדו במשקל.


"מכיוון שהדיאטה הים תיכונית מתוארת לעתים קרובות בגלל ירידה במשקל, היה מפתיע לראות שהמשתתפים חוו שינויים קטנים מאוד - אם בכלל - בכל הנוגע למשקלם בדיאטה זו", אומרת המחברת הבכירה של המחקר, חנה קהלובה, MD  דוקטורט, מנהל המחקר הקליני בוועדת הרופאים לרפואה אחראית בוושינגטון הבירה.

תזונה ים תיכונית לעומת טבעונית: מה הביא לתוצאות בריאות ומשקל טובות יותר?

לצורך המחקר החוקרים בחנו את תוצאות שתי הדיאטות בקרב 62 מבוגרים הסובלים מעודף משקל אך ללא היסטוריה של סוכרת. לאיש לא נאמר לצמצם או לספור קלוריות, והמשתתפים גם לא התבקשו לשנות את משטרי הפעילות הגופנית או התרופות הרגילים שלהם.


מחצית מהמשתתפים הללו התחילו את המחקר ע"י דיאטה טבעונית דלת שומן במשך 16 שבועות. תוכנית האכילה שלהם הייתה עשירה בירקות, פירות, דגנים מלאים וקטניות (כגון שעועית, אפונה ועדשים) וללא כל המוצרים מן החי. 

המחצית השנייה של משתתפי המחקר התחילה בתזונה ים תיכונית שכללה הכל בתזונה טבעונית, אך אפשרה גם חלב, דגים ועופות, תוך הגבלת שומנים רוויים ובשר אדום ומעובד. 

לאחר תקופה ראשונה זו בת 16 שבועות, כולם חידשו את הרגלי האכילה הרגילים שלהם למשך חודש אחד. ואז הם החליפו דיאטה במשך 16 שבועות כדי לעקוב אחר הדיאטה שלא עשו בעבר.


בתזונה הטבעונית אכלו המשתתפים כ-500 קלוריות פחות מדי יום מאשר בהרגלי האכילה הרגילים שלהם. כשעברו לדיאטה הים תיכונית, לעומת זאת, צריכת הקלוריות שלהם לא השתנתה משמעותית.


והתזונה הטבעונית לא רק עזרה לאנשים לרדת במשקל. הם גם הורידו יותר מסת שומן - סך של 3.6 קילוגרמים (7.9 פאונד) - לעומת 0.2 קילוגרמים בלבד (0.4 פאונד) בתזונה הים תיכונית.


רמות הכולסטרול השתפרו גם עם הדיאטה הטבעונית, בעודן נותרות ללא שינוי בתזונה הים תיכונית. אנשים שעוקבים אחר הדיאטה הטבעונית חוו ירידה ממוצעת של כולסטרול כולל של 0.187 גרם לליטר וירידה ממוצעת של 0.153 גרם לליטר בכולסטרול LDL "רע".


בעוד ששתי הדיאטות עזרו להורדת לחץ הדם, ההשפעה הייתה בולטת יותר בתזונה הים תיכונית, כך נמצא במחקר. ללא כל שינוי בתרופות, התזונה הטבעונית נקשרה לירידה של 3.2 מ"מ כספית (מילימטר כספית) בלחץ הדם הסיסטולי, לעומת 6.0 מ"מ כספית לתזונה הים תיכונית.


גם רמות הכולסטרול וגם לחץ הדם משחקות תפקיד בסיכון למחלות לב, כפי שמציינים המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן.


מגבלה אחת למחקר היא שצריכת המזון דווחה על עצמה והוערכה רק בתחילת המחקר ובשבוע האחרון של כל שלב בתזונה, מה שמאפשר שהנתונים לא נותנים תמונה מדויקת של האנשים שאוכלים. אנשים נטו גם לרדת במשקל רב יותר במהלך תקופת הדיאטה הראשונה של 16 השבועות, ללא קשר לאיזו תזונה התחילו.


מחקרים קודמים מציעים דיאטה טבעונית המסייעת לירידה במשקל

תוצאות הירידה במשקל בתזונה הטבעונית במחקר זה דומות לתוצאות שחוו מבוגרים עם השמנת יתר במחקר שפורסם בנובמבר 2020 ב- JAMA Network Open. לאחר 16 שבועות של תזונה טבעונית במחקר זה, המשתתפים הורידו בממוצע 5.9 קילוגרם (13 פאונד).


ומחקר קודם שפורסם ב- Diabetes Care העלה כי תזונה טבעונית עשויה להיות יעילה יותר לירידה במשקל מאשר בדרכי אכילה אחרות. מחקר זה בחן את מדד מסת הגוף (BMI) ואת הרגלי האכילה של יותר מ 22,000 גברים ויותר מ 38,000 נשים.

לטבעונים היה ה- BMI הממוצע הנמוך ביותר - 23.6 - גם בטווח של 18 עד 24.9 שנחשב למשקל תקין או בריא. לקבוצות עם סוגים אחרים של דיאטות היה BMI ממוצע בטווח עודף המשקל בין 25 ל- 29.9: לצמחונים שאכלו חלב וביצים היה BMI ממוצע של 25.7; לצמחונים שאכלו דגים היה BMI ממוצע של 26.3; וללא-צמחונים היה BMI ממוצע של 28.8.


דיאטה טבעונית אינה בהכרח טובה יותר מאשר דיאטה ים תיכונית שקיבלה אחריה

אולי החיסרון הגדול ביותר בתזונה טבעונית הוא שהיא עשויה להיות מגבילה מדי. זה עשוי להיות נכון במיוחד עבור אנשים שרגילים לגישה בסגנון מערבי ובשר ותפוחי אדמה לארוחות, אומר ד"ר ג'יי דיוויד ספנס, מנהל המחקר למניעת שבץ מוחי וטרשת עורקים במכון המחקר רוברטס באוניברסיטת ווסטרן ב לונדון, אונטריו.


"אני חושב ששכנוע כל-צפון אמריקאי לצרוך תזונה טבעונית בטווח הארוך יהיה די חסר סיכוי", אומר ד"ר ספנס, שלא היה מעורב במחקר הנוכחי.


אנשים המחפשים ירידה איטית ויציבה במשקל - ודיאטה המסייעת למנוע מהקילוגרמים הללו לזחול חזרה - עשויים להיטיב עם הדיאטה הים תיכונית, אומר ספנס. הם יקבלו את התוצאות הטובות ביותר מהתזונה הזו אם יתמקדו בחיתוך בשרים אדומים ומעובדים ושומנים לא בריאים אחרים - דבר שהמשתתפים במחקר הנוכחי לא עשו טוב במיוחד.


למעשה, נראה כי משתתפי המחקר לא עקבו אחר הדיאטה הים תיכונית בצורה אופטימלית, אומר ספנס. במחקר, אנשים בתזונה הים תיכונית קיבלו הרבה כולסטרול ושומן רווי (ככל הנראה מביצים ובשר אדום) שהוסיפו קלוריות נוספות לתזונה שלהם והפריעו לירידה במשקל ושיפורים בריאותיים אחרים, אומר ספנס.


תזונה ים תיכונית מעוצבת קשורה לכמה יתרונות בריאותיים

עדויות מדעיות אחרות מצביעות על כך שבמעקב טוב אחר התזונה הים תיכונית עלולה להוביל לירידה מתמשכת. לדוגמה, מחקר שפורסם באפריל 2016 בכתב העת American Journal of Medicine סקר חמישה ניסויים קליניים בתזונה הים תיכונית ומצא שאנשים שעוקבים אחריו לפחות שנה הורידו עד 10 קילוגרמים.

מחקר אחר, שהתפרסם באפריל 2018 בנושא תזונה וסוכרת, מצא כי אנשים שהרגלי האכילה שלהם עוקבים אחר הדיאטה הים תיכונית היו פחות בעלי עלייה במשקל, סיכון נמוך יותר להשמנת יתר או להשמנת יתר, וצברו פחות שומן סביב אמצע הבטן שלהם מאשר אנשים שבחירת המזון שלהם. היה פחות משותף לדיאטה ים תיכונית.


"אני חושב שהתזונה הטובה ביותר עבור רוב החולים היא גרסה טובה יותר של הדיאטה הים תיכונית; טבעוני עשוי להיות טוב אפילו יותר עבור האחוז הקטן מאוד של החולים שיעשו זאת ", אומר ספנס.


חוץ מזה, ירידה במשקל היא רק חלק אחד מהבריאות הכללית, ודיאטה ים תיכונית קשורה להטבות בריאותיות נוספות. לדוגמא, סגנון אכילה זה עשוי לסייע במניעת מצבים בריאותיים, כולל סוכרת מסוג 2, מחלות לב וסוגי סרטן מסוימים כאשר הם עוקבים בצורה בריאה, מציין מאמר שפורסם באוגוסט 2019 ב- Nutrients.


"על מנת לראות את התוצאות במהירות, טבילה מלאה היא גישה טובה", אומרת קהלובה. היא ממליצה על דיאטה אינטנסיבית בת שלושה שבועות מוועדת הרופאים לרפואה אחראית.


אם זה נשמע מכריע מדי, אתה עדיין יכול להפיק תועלת מדחיפת הדיאטה בהדרגה ובהדרגה לעבר דפוס אכילה צמחי יותר מבלי לוותר לחלוטין על כל המוצרים מן החי, אומרת וונדנה שת, RDN, CDCES, מטפלת בתזונה פרטית בלוס אנג'לס ומחבר השולחן ההודי שלי: מתכונים צמחוניים מהירים וטעים.


"אוכל הוא תהליך אישי מאוד ואין גישה מתאימה לכל אחד", אומר שת, שלא היה מעורב במחקר החדש.


"אנחנו יכולים לעודד אנשים ליהנות ממאכלים צמחיים יותר כדי לקדם את הבריאות," מוסיף שת. "הדיאטה הים תיכונית עשויה להיות נגישה יותר ועדיין מספקת יתרונות בריאותיים רבים."


https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/lowfat-vegan-diet-better-than-mediterranean-diet-for-weight-loss-study-suggests/

יום שלישי, 26 בינואר 2021

איך סטרס גורם לעלייה במשקל?, סטרס ירידה או עלייה במשקל, קובי עזרא

סטרס השמנה מחלה, סטרס עלייה במשקל, סטרס ירידה במשקל, השפעת סטרס על הגוף, הקשר בין סטרס להשמנה, Stress Obesity Disease עם קובי עזרא. 

סטרס, קורטיזול והשמנת יתר, תגובתיות הקורטיזול בזיהוי אנשים הנוטים להשמנה.

קיים קשר הדדי חזק בין הפעלת ציר ההיפותלמו-יותרת המוח-יותרת הכליה והומאוסטזיס אנרגטי. 
לחולים עם השמנת יתר יש רמות גבוהות של קורטיזול. יתר על כן, לחץ וגלוקוקורטיקואידים פועלים לשליטה הן בצריכת המזון והן בהוצאות האנרגיה. 

במיוחד ידוע שהורמונים גלוקוקורטיקואידים מגבירים את צריכת המזונות המועשרים בשומן ובסוכר. 
ידוע כי בכל המינים תגובת הקורטיזול למתח או לאדרנו-קורטיקוטרופין משתנה מאוד. 
כעת התברר כי היענות לקורטיזול היא הקובעת החשובה בהשלכות המטבוליות למתח. 
לכבשים המגיבים עם עליית קורטיזול גבוה (high-cortisol responders) יש נטייה גדולה יותר לעלייה במשקל ולהשמנת יתר מאשר למגיבים נמוכים עם קורטיזול (low-cortisol responders). 
הבדל זה ברגישות להשמנה קשור לפנוטיפ מטבולי, נוירואנדוקריני והתנהגותי מובהק. 
יתר על כן, כבשי HR פגמו באיתות המלנוקורטין ובפחתת תרמוגנזה של שרירי השלד. 
כבשים מגיבים בקורטיזול גבוה מציגות אסטרטגיות התמודדות תגובתיות, ואילו LR מציגות אסטרטגיות התמודדות יזומות. 

כלומר שניתן להשתמש בתגובתיות של קורטיזול כסמן לזיהוי אנשים הנמצאים בסיכון לעלייה במשקל ולהשמנת יתר לאחר מכן.

#סטרס​ #השמנה​ #קוביעזרא​ #דיאטה​ #הרזיה​ #חיטובהגוף​ #health #wellness #nutrition #healthyeating #healthylifestyle #healthyliving #healthy #diet #dieting  #kobiezra 
https://youtu.be/LS2-ed0Io5M

השמנת יתר היא המצב הרפואי השכיח ביותר בקרב נשים בגיל הפריון. 
להשמנה במהלך ההריון השלכות שליליות לטווח הקצר והארוך הן על האם והן על הילד. 
השמנת יתר גורמת לבעיות באי פוריות, ובהריון מוקדם היא גורמת לאובדן הריון ספונטני וחריגות מולדות. 

מבחינה מטבולית, נשים שמנות העלו את עמידות לאינסולין בתחילת ההיריון, שמתבטאת קלינית בהריון מאוחר כאי סבילות לגלוקוז וגדילת יתר של העובר. 

בזמן זה, הסיכון ללידה קיסרית ולסיבוכים גדל. נשים לאחר לידה, השמנת יתר, נמצאות בסיכון מוגבר לטרומבואמבוליזם ורידי, לדיכאון ולקושי בהנקה. 
מכיוון ש- 50-60% מהנשים הסובלות מעודף משקל או השמנת יתר עולות יותר מהמומלץ ע"י הנחיות המשקל ההריוני של מכון הרפואה, שמירת משקל לאחר לידה מגדילה את הסיכונים הקרדיומטבוליים בעתיד והשמנת יתר לפני הריון בהריונות הבאים. 

ילודים של נשים שמנות העלו את שומן הגוף בלידה, מה שמגדיל את הסיכון להשמנת ילדים. 
אף על פי שאין מנגנון מאחד האחראי לתוצאות הלידה השליליות הקשורות להשמנת יתר מצד האם, על סמך הנתונים הקיימים, נראה כי תנגודת אינסולין אימהית מוגברת לפני ההריון ונלווית להיפר-אינסולינמיה, דלקת ומתח חמצוני, תורמות לתפקוד לקוי של שלייה ועובר מוקדם. נסקור את הפתופיזיולוגיה העומדת בבסיס נתונים אלה וננסה לשפוך אור על המנגנונים הספציפיים הבסיסיים.

יום חמישי, 21 בינואר 2021

חיטוב הגוף, דיאטת קובי עזרא, דיאטה מהירה, המלצה ממאמן הכושר, פיתוח גוף

חיטוב הגוף, דיאטת קובי עזרא, המלצה ממאמן הכושר, פיתוח גוף קובי עזרא, קובי עזרא המלצת מטופל מאמן כושר אישי. להלן מטופל מאמן כושר אישי שמספר כיצד עבר את התהליך לבניית השרירים וחיטוב הגוף בהתאמה אישית. 


#חיטובהגוף #פיתוחגוף #קוביעזרא #דיאטה #הרזיה #פיתוחשרירים